Σπηλαιοθεραπεία – Tα «υπόγεια αναρρωτήρια» για τις αναπνευστικές παθήσεις

Η σπηλαιοθεραπεία μπορεί να είναι μία από τις συμπληρωματικές θεραπείες για τις αναπνευστικές παθήσεις.

Σπηλαιοθεραπεία είναι η θεραπευτική αγωγή, μέσω της εφίδρωσης που πραγματοποιείται σε φυσικά ή τεχνητά σπήλαια.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κουσκούκη, Καθηγητής Δερματολογίας και Πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και της Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινεζικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής, η σπηλαιοθεραπεία αποτελεί την συμπληρωματική θεραπευτική αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών, εκμεταλλευόμενη τις φυσικοχημικές ιδιότητες κυρίως της ατμόσφαιρας των σπηλαίων και των υπόγειων υδάτων τους.

Ευεργετικός αέρας

Η ευεργετική δράση προέρχεται από τον αέρα που είναι εμπλουτισμένος με ιχνοστοιχεία. Ο ανθρώπινος οργανισμός απορροφά τα ιχνσοστοιχεία αυτά με φυσικό τρόπο μέσω της αναπνοής και του δέρματος.

Η επίδραση της σπηλαιοθεραπείας οφείλεται κυρίως στην συνθήκες του ειδικού μικροκλίματος. Με ένα απόλυτα φυσικό μηχανισμό η ατμόσφαιρα των σπηλαίων, ειδικά δε των λιμναίων με τον υπερκορεσμό των υδρατμών, είναι απαλλαγμένη από κάθε αιωρούμενο σωματίδιο είτε αυτό αποτελείται από ανόργανα στοιχεία, είτε από οργανικές ενώσεις και βιολογικά υλικά.

Επιπλέον, η απουσία όζοντος, η παρουσία ραδιενεργών σωματιδίων και ακτίνων καθώς και το όξινο περιβάλλον που υπάρχουν στα ιαματικά σπήλαια, δεν ευνοούν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό βακτηριδίων και διαφόρων άλλων μικροοργανισμών.

Έτσι, ο ασθενής εισπνέει αέρα με υδρατμούς, στείρους μικροοργανισμών και άλλων αλλεργιογόνων παραγόντων. Αυτός ο αέρας και η αυξημένη θερμοκρασία λειτουργούν θεραπευτικά στην απέκκριση των κολλωδών βρογχικών εκκριμάτων. Επίσης, η σπηλαιοθεραπεία κάνει καλό στην χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και σε αλλεργικές βρογχίτιδες.

Η σπηλαιοθεραπεία διαρκεί 21 μέρες και εφαρμόζεται σε ορυχεία και σε αλατοσπήλαια.
Μπορεί να εφαρμοστεί και σε παιδιά ηλικίας από πέντε έως 15 ετών, πάντα όμως με την παρακολούθηση του ειδικού.

Πηγή: greekhealthtourism.gr

Διαβάστε επίσης

Καρδιά και σεξ: Τι πρέπει να προσέχετε

Χαμηλός Σίδηρος: Ανεβάστε τον με αυτές τις τροφές

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.