Guardian: Yamas στα μονοπάτια της ρετσίνας στη Σκόπελο

Στη Σκόπελο και τα μονοπάτια της ρετσίνας αναφέρεται ο Guardian. Με τίτλο “Yamas! On the retsina trail on the Greek island of Skopelos” το αφιέρωμα εστιάζει στα πανάρχαια μονοπάτια των ρητινοσυλλεκτών.

Τo “Moνοπάτι της Ρετσίνας” είναι ένα από τα αρχαία μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι ρητινοσυλλέκτες έως τη δεκαετία του 1990 όταν η ζήτηση για ρετσίνι μειώθηκε.

Τόνοι ρητίνης μεταφέρονταν μέσω αυτού του μονοπατιού στο λιμάνι του νησιού. Από εκεί στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή χρωμάτων, καλλυντικών αλλά και για το εμβληματικό ελληνικό κρασί, τη ρετσίνα, γράφει ο Guardian.

Έλατα και θάλασσα

Η Heidi Fuller-Love, συγγραφέας του αφιερώματος εκστασιάζεται με το τοπίο της Σκοπέλου.

«Σε κάποιο απότομο σημείο του λιθόστρωτου μονοπατιού σταματάμε για να θαυμάσουμε τη θέα. Όλες οι πλαγιές των βουνών είναι καλυμμένες με την πρασινομπλέ “γούνα” των ελάτων, ενώ ταυτόχρονα βλέπεις και τη θάλασσα. Το δάσος είναι τόσο πυκνό που από μακριά μοιάζει με τροπική βλάστηση. Είχα την αίσθηση ότι μεταφέρθηκα από τις Σποράδες κάπου στην Καραϊβική».

Στο αφιέρωμα μιλάει η Χέδερ Πάρσονς, μία Βρετανίδα που εγκαταστάθηκε πριν περίπου 30 χρόνια στη Σκόπελο και πλέον διοργανώνει πεζοπορικές εκδρομές στα μονοπάτια. Χάρη στην Πάρσονς και πολλούς εθελοντές, πολλά χαμένα μονοπάτια «ανακαλύφθηκαν» ξανά. Έχουν καθαριστεί και πλέον δέχονται πεζοπόρους επισκέπτες. Η ίδια έχει γράψει ένα βιβλίο-οδηγό για τα μονοπάτια που ανακάλυψε.

«Φυσικά οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν μόνοι τους τις διαδρομές, αλλά το Μονοπάτι της Ρετσίνας, μήκους 12 χιλιομέτρων, αξίζει να το κάνεις και με οδηγό. Θυμάται τους τελευταίους ρητινοσυλλέκτες «που ζούσαν σε καλύβες κατά τη διάρκεια της συγκομιδής», αναφέρει.

Εδώ και μια δεκαετία, η ρετσίνα χάρη σε οινοποιούς που τους αρέσει να πειραματίζονται, ζει μία αναγέννηση με πολλές φορές εκπληκτικά αποτελέσματα» καταλήγει ο Guardian.

Διαβάστε επίσης

Πιπεριές: Με μία την ημέρα έχετε 5 διατροφικά μπόνους

Σεξουαλικός ναρκισσισμός: Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξετε σύντροφο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.