Πώς έφτασε η Δανία να υποβιβάζει την πανδημία σε εποχική νόσο – Παραμένουν όμως οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Η Δανία καταφέρνει αυτό που όλη η υφήλιος αδημονεί να ακούσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που από την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου υποβιβάζει επίσημα σε εποχική νόσο την πανδημία του κορονοϊού.

«Από τις 10 Σεπτεμβρίου ο κορονοϊός δε θα είναι μια κοινωνικά κρίσιμη ασθένεια» ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας της Δανίας Μάγκνους Χέουνικε, εξηγώντας ότι «η επιδημία είναι υπό έλεγχο, καθώς έχουμε επίπεδα ρεκόρ στους εμβολιασμούς», προσέθεσε.

Βέβαια, οι Δανοί αναγνωρίζουν τον κίνδυνο και παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι «σε καλή θέση αυτή τη στιγμή», αντιλαμβάνονται ότι η επιδημία δεν έχει τελειώσει και η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να «ενεργήσει γρήγορα εάν η πανδημία απειλήσει ξανά την κοινωνία».

Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στην Δανία φτάνει στο 71%, σύμφωνα με στοιχεία του Our World in Data. Η Μάλτα βρίσκεται στο 80% και η Πορτογαλία στο 73%. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εμβολιάσει πλήρως το 62% του πληθυσμού του.

Τον Φεβρουάριο η τελευταία ημέρα με διψήφιο αριθμό νεκρών

Διψήφιος αριθμός νεκρών ανακοινώθηκε στη Δανία πριν 6 μήνες, στις 12 Φεβρουαρίου, ενώ από τα μέσα Μαρτίου ο μέσος ημερήσιος όρος θυμάτων της COVID-19 είναι 4 νεκροί. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εβδομάδα τα θύματα ήταν συνολικά 13.

Τι έκανε η Δανία

Η Δανία αλλάζει σελίδα μετά από ένα συστηματικό και οργανωμένο πρόγραμμα που ακολούθησαν πιστά οι πολίτες της.

Οι πολίτες έδειξαν τυφλή εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και δεν υπήρξαν φωνές άρνησης και αμφισβήτησης απέναντι στον κορονοιό και τα εμβόλια.

Μάλιστα, το «green pass» στη Δανία ξεκίνησε να εφαρμόζεται στις 21 Απριλίου 2021.

Εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, κινηματογράφοι, γυμναστήρια, γήπεδα και κομμωτήρια είναι ανοιχτά από εκείνη την ημερομηνία για όποιον διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό τεστ 72 ωρών ή έχει νοσήσει τις τελευταίες δύο έως δώδεκα εβδομάδες.

Μάλιστα, οι προϋποθέσεις αυτές δεν ισχύουν πλέον για τους περισσότερους από την 1η Σεπτεμβρίου αν και θα απαιτείται για νυχτερινά κέντρα και μεγάλες εκδηλώσεις έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Σε ότι αφορά τα ταξίδια από και προς τη χώρα, δεν υπάρχουν άμεσα αλλαγές, αλλά από το τέλος Οκτωβρίου θα αρθούν αρκετοί από τους περιορισμούς για τους Δανούς που ταξιδεύουν σε ασφαλείς χώρες.

Άλλο ένα στοιχείο που διαφοροποιεί τη Δανία, είναι το γεγονός ότι πέραν των εμβολίων μέσω της ΕΕ που απέκτησε, υπέγραψε συμφωνίες με άλλες χώρες που είχαν υπερεπάρκεια εμβολίων επειδή οι πολίτες τους αρνούνταν σε σημαντικό ποσοστό να εμβολιαστούν.

Π.χ. η Δανία αγόρασε από τη Ρουμανία 1,17 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Έτσι, βρέθηκε πολύ γρήγορα με τεράστιες ποσότητες εμβολίων στη διάθεσή της, οπότε ο πληθυσμός της εμβολιάστηκε μαζικά και άμεσα.

Διαβάστε επίσης

Κομφούζιο με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στα ταξίδια

Παράταση αεροπορικών οδηγιών για πτήσεις από και προς τα νησιά έως τις 13 Σεπτεμβρίου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.