Άπιαστο όνειρο οι διακοπές για 9 στους 10 Έλληνες – Τι ισχύει για την υπόλοιπη ΕΕ

Απελπισία, θυμό και βαθύ προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία πανευρωπαϊκής έρευνας, σύμφωνα με τα οποία άπιαστο όνειρο είναι οι διακοπές για 9 στους 10 Έλληνες.

Όχι πως η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ… Τρεις στους δέκα ασφυκτιούν οικονομικά και η μια εβδομάδα διακοπών δεν είναι εφικτή, δυστυχώς.

«Οι εργαζόμενοι, που λαμβάνουν αμοιβές σε επίπεδο φτώχειας, είναι μεταξύ των 35 εκατομμυρίων φτωχότερων Ευρωπαίων, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές το καλοκαίρι».

Αυτό επισημαίνει η μελέτη της Eυρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη βελτίωση του εισοδήματος της εργασίας στην ΕΕ.

«Ενώ η πρόσβαση στις διακοπές αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία, οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος παραμένουν στην πλειονότητά τους αποκλεισμένες», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ETUC.

Τα απογοητευτικά στοιχεία

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη της ETUC, η οποία βασίζεται σε στοιχεία της Eurostat, το 28% των πολιτών της ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά διακοπές μιας εβδομάδας εκτός σπιτιού. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 59,5% για τα άτομα με εισόδημα κάτω από το όριο κινδύνου φτώχειας (60% του μέσου όρου).

Η χειρότερη κατάσταση καταγράφεται στην Ελλάδα, με το 88,9% (ή 1,38 εκατομμύρια) των ανθρώπων, που ζει σε κίνδυνο φτώχειας, να μην μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα διάλειμμα. Ακολουθούν η Ρουμανία (86,8%), η Κροατία (84,7%), η Κύπρος (79,2%) και η Σλοβακία (76,1%).

Η Ιταλία καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων σε αυτήν την κατηγορία με 7 εκατομμύρια, ακολουθούμενη από την Ισπανία (4,7 εκατομμύρια), τη Γερμανία (4,3 εκατομμύρια), τη Γαλλία (3,6 εκατομμύρια) και την Πολωνία (3,1 εκατομμύρια).

Η ETUC υπογραμμίζει την “ανισότητα των διακοπών”, ως μέρος των προσπαθειών της να ενισχύσει το σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για επαρκείς ελάχιστους μισθούς και συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο θα εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το καλοκαίρι.

Αρκεί ο στόχος για ένα «όριο ευπρέπειας»;

Επισημαίνεται ότι η ETUC συνεργάζεται με τους ευρωβουλευτές για να εισαγάγει ένα «όριο ευπρέπειας» στη νομοθεσία που πρέπει να διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να καταβληθούν σε λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού και το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους μέλους, παρέχοντας αύξηση μισθών σε πάνω από 24 εκατομμύρια άτομα.

«Οι διακοπές δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για τους λίγους», δήλωσε η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της ETUC, Έσθερ Λιντς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης.

«Η άνοδος της ανισότητας των διακοπών δείχνει πως τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία δεν μοιράστηκαν δίκαια. Η οδηγία της ΕΕ για τους ελάχιστους μισθούς πρέπει να ενισχυθεί για να διασφαλιστεί ότι οι μισθοί δεν θα είναι ποτέ τόσο χαμηλοί», επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαβάστε επίσης

H μετάλλαξη Δέλτα φέρνει αυξήσεις στις τιμές των εμβολίων

Αυτό που πρέπει να έχετε οπωσδήποτε στις διακοπές – δεν σας περνάει από το μυαλό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.