Εξώδικη διαμαρτυρία προς τον ΕΟΠΥΥ από την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία για τα σκιαγραφικά

Εξώδικη διαμαρτυρία προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), κατέθεσε η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία (ΕΑΕ), σήμερα Τετάρτη 10 Ιουλίου, ζητώντας «να ανακληθεί άμεσα η όλως αόριστη, αναιτιολόγητη, μη νόμιμη και σε κάθε περίπτωση παντελώς αυθαίρετη και αθεμελίωτη νομικά, ιατρικά και ηθικά απόφαση του Οργανισμού. Η απόφαση, που δημοσιοποιήθηκε από την Παρασκευή 28 Ιουνίου – χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση – και που προβλέπει ότι ο Ειδικευμένος Ιατρός Ειδικότητας Ακτινολογίας υποχρεούται να συνταγογραφεί δωρεάν και άνευ αμοιβής το σκιαγραφικό φάρμακο».

Η ΕΑΕ έστειλε άμεσα επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και την πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Θεανώ Καρποδίνη (1-7-2024) στην οποία επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας:

  • Η συνταγογράφηση των σκιαγραφικών φαρμάκων συνιστά ιατρική πράξη (άρθρο 1 παρ. 3).
  • Η αποζημίωση όλων των ιατρικών πράξεων καθορίζεται με το άρθρο 19 στο οποίο ορίζεται ότι ο Ιατρός πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες του με αμοιβή οπωσδήποτε εύλογη και σε αναλογία με την έκταση της ιατρικής πράξης.
  • Ουδεμία ιατρική πράξη προβλέπεται χωρίς αμοιβή.
  • Φορολογικά είναι ανέφικτο να εκτελείται δωρεάν συνταγογράφηση σκιαγραφικών φαρμάκων από Ιατρούς Ακτινολόγους.

«Πρόκειται για μία άστοχη και παράλογη απόφαση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η οποία μάλιστα κάνει και μία αντισυνταγματική διάκριση σε βάρος των ιατρών ακτινολόγων, έναντι των ιατρών άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι λαμβάνουν κανονικά αμοιβή για τη συνταγογράφηση φαρμάκων ή εξετάσεων. Γι’ αυτό ζητάμε από τον κύριο υπουργό Υγείας, την άμεση ανάκλησή της», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΑΕ κ. Αθανάσιος Χαλαζωνίτης, με αφορμή την εξώδικη διαμαρτυρία.

Η αμοιβή για την συνταγογράφηση σκιαγραφικών φαρμάκων

«Η αμοιβή για την συνταγογράφηση σκιαγραφικών φαρμάκων από ιατρό ακτινολόγο καθορίζεται ελεύθερα και διαχωρίζεται εντελώς από την τυχόν συμμετοχή του ασφαλισμένου στο συνταγογραφούμενο φάρμακο, ή στην διενεργούμενη εξέταση με την χρήση αυτών των σκιαγραφικών φαρμάκων. Ο δε αυτοτελής και αυθύπαρκτος χαρακτήρας της ανωτέρω ιατρικής πράξης της συνταγογράφησης του σκιαγραφικού σκευάσματος προκύπτει και αντικειμενικά από την ίδια τη φύση της, αφού αυτή είναι απολύτως διακεκριμένη σε σχέση με την ιατρική πράξη της εκτίμησης και διάγνωσης των απεικονίσεων των εξετάσεων που διενεργούνται με τη χρήση σκιαγραφικού φαρμάκου», επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΕΑΕ για την εξώδικη διαμαρτυρία.

Στην ίδια επιστολή, η ΕΑΕ ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσει στην έκδοση σχετικής εγκυκλίου, που θα καθορίζει όλες τις ενέργειες αναφορικά με τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών φαρμάκων, περιγράφοντας επακριβώς τα επαγγελματικά, οικονομικά και φορολογικά δεδομένα για το σύνολο των Ιατρών Ακτινολόγων (Ιατροί ΕΣΥ, ιδιοκτήτες εργαστηρίων, υπάλληλοι ιδιωτικού τομέα) και των παρόχων που έχουν συμβληθεί με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Μη έχοντας λάβει ουδεμία απάντηση από τους αρμοδίους η ΕΑΕ, μία εβδομάδα μετά την έκδοση της απόφασης, προχώρησε στην Εξωδικαστική Διαμαρτυρία προς την πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τονίζοντας ότι την σχετική απόφαση δεν υπογράφει η Πρόεδρος, αλλά η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας, ώστε δεν προκύπτει από νομική άποψη η φύση της ανακοίνωσης ως διοικητικής πράξης, ούτε η νομιμότητα της έκδοσής της, ούτε ο εκτελεστός χαρακτήρας της, και άρα εξ αυτού συνάγεται ο από νομική άποψη μη δεσμευτικός χαρακτήρας της και η συνακόλουθη παντελής έλλειψη εννόμων συνεπειών εξ αυτής, με αποτέλεσμα να μην δύναται αυτή να δώσει οποιοδήποτε έρεισμα για επιβολή στους Ειδικευμένους Ιατρούς Ειδικότητας Ακτινολογίας να συνταγογραφούν δωρεάν και άνευ αμοιβής το σκιαγραφικό φάρμακο. Και συνεπώς η επίμαχη Απόφαση ουδεμία ισχύ έχει αναφορικά με το περιεχόμενο της.

Αναφερόμενος τέλος ο πρόεδρος της ΕΑΕ κ. Χαλαζωνίτης, στη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός Υγείας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ το πρωί της Δευτέρας 8 Ιουλίου, τόνισε ότι «η ανωτέρω αμοιβή δεν περιλαμβάνεται ούτε δύναται αυθαιρέτως να θεωρηθεί ή να επιβληθεί ότι συμπεριλαμβάνεται στην αμοιβή του διαγνωστικού εργαστηρίου για την εξέταση, καθότι αποτελεί ξεχωριστή ιατρική πράξη», αναφορικά με αυτά τα οποία υποστήριξε ο Υπουργός, εκφράζοντας μάλιστα τη δυσαρέσκεια του διότι ενώ ζήτησε τηλεφωνικά να ακουσθεί η άποψη της ΕΑΕ, και παράλληλα έστειλε μήνυμα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον δημοσιογράφο που έκανε τη δίωρη συνέντευξη στο Υπουργό Υγείας, ουδεμία σημασία δόθηκε σε αυτά που θέλησε να πει».

Και κατέληξε, ότι «εφόσον δεν υπάρξει ανάκληση της απόφασης, η ΕΑΕ θα προβεί, ως έχουσα χρέος έναντι των Μελών της, της ιατρικής κοινότητας και του κοινωνικού συνόλου, σε κάθε δικαστική και εξώδικη σύννομη ενέργεια για την προάσπιση της ειδικότητας της Ακτινολογίας, του δικαιώματος των ειδικευμένων ιατρών ακτινολόγων να αμείβονται για τις ιατρικές πράξεις που διενεργούν και του αγαθού της Δημόσιας Υγείας».

Διαβάστε επίσης

Παιδί από την Ελβετία τραυματίστηκε σοβαρότατα σε νησί – Σωτήρια παρέμβαση από γιατρούς του «Αγία Σοφία» και του «Γεννηματάς»

Διοικητές νοσοκομείων τηλεφωνούσαν σε ιδιώτες γιατρούς για να κάνουν εφημερίες, με εντολή Γεωργιάδη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.