Έναρξη ειδικότητας: Κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών για απόφαση που φέρνει τα πάνω κάτω

Σημαντικές αλλαγές στην έναρξη της ειδικότητας φέρνει απόφαση του υπουργείου Υγείας που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο και θα εφαρμοσθεί από τον Ιούλιο.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν στις αλλαγές αυτές, καθώς όπως λένε, καταργείται η σειρά των νέων γιατρών που θα ξεκινήσουν ειδικότητα, και προχωρούν σήμερα Πέμπτη 27 Ιουνίου σε στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Συγκεκριμένα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει κηρύξει για σήμερα στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί στα γραφεία του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) στην οδό Μακεδονίας 6-8.

Στις αρχές Μαΐου εκδόθηκε απόφαση υπογεγραμμένη από τον υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Υγείας κ. Θεμιστοκλέους (Α1β/Γ.Π.οικ.25299, ΑΔΑ ΨΞ3Κ465ΦΥΟ-ΝΤΜ, 2/5/24), η οποία ορίζει «επιτροπή» αποτελούμενη από συγκεκριμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές που 4 φορές τον χρόνο θα επιλέγει ποιοι νέοι γιατροί θα ξεκινούν ειδικότητα, με κριτήρια τον βαθμό πτυχίου, την βαθμολογία στις εξετάσεις και τις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν τονίζοντας ότι αυτό θα γίνεται εκτός σειράς στα (λίγα συνολικά) τμήματα όπου υπάρχει αναμονή.

Αναφέρονται ως κριτήρια επιλογής ο βαθμός πτυχίου και η διεξαγωγή ειδικών εξετάσεων.

“Η ίδια επιτροπή με την ίδια διαδικασία και τα με τα ίδια κριτήρια θα επιλέγει και ποιοι ειδικευμένοι γιατροί θα ξεκινούν εξειδίκευση. Μόνο το 20% των ειδικευόμενων που είναι στην αναμονή για την έναρξη ειδικότητας σε αυτά τα τμήματα θα ξεκινάει άμεσα: αυτοί που θα επιλέγονται από την επιτροπή, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, προσθέτοντας ότι “οι υπόλοιποι, καταδικάζονται στις μακροχρόνιες λίστες αναμονής ή σπρώχνονται στο εξωτερικό για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Κι αυτό την στιγμή που σε πολλά άλλα τμήματα (στα περισσότερα συνολικά) όχι μόνο δεν υπάρχει αναμονή αλλά πολλές θέσεις ειδικευόμενων είναι κενές γιατί λόγω των απαράδεκτων συνθηκών εκπαίδευσης και εργασίας υπάρχει μαζικό ρεύμα φυγής προς το εξωτερικό των νέων πτυχιούχων ιατρικής”.

Σκληρή είναι η ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στην οποία καταγγέλλει ως απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης μετά από πρόταση του ΚΕΣΥ για εξετάσεις για την έναρξη ειδικότητας!

“Η απόφαση αυτή υποβαθμίζει το πτυχίο Ιατρικής και δημιουργεί γιατρούς πολλών ταχυτήτων, αναφέρει και ζητά από το υπουργείο Υγείας “να αποσύρει την πρόταση που εμπνεύστηκε ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ κ. Μπούμπας για παραβίαση της σειράς αναμονής για ειδικότητα μέσω ποσόστωσης και εξετάσεων.
Η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των κλινικών και φυγή νέων γιατρών στο εξωτερικό”, σημειώνει η ΕΙΝΑΠ.

Μάλιστα, η ΕΙΝΑΠ απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΚΕΣΥ κ. Μπούμπα, με την οποία ζητά συνάντηση στο πλαίσιο της κινητοποίησης των γιατρών έξω από το ΚΕΣΥ.

Η επιστολή έχει ως εξής:

“Κύριε Μπούμπα,
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ σας ενημερώνει ότι την Πέμπτη 27/06/24 έχουμε προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας 09:00 με 12:00 και παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΕΣΥ στις 10:00.
Ως εμπνευστής της γνωστής απαράδεκτης ρύθμισης για την έναρξη
ειδικότητας και εξειδίκευσης των νέων γιατρών, οφείλετε να παρευρίσκεστε στο ΚΕΣΥ, για να εξηγήσετε στους συναδέλφους σας γιατί αποφασίσατε να καταστρέψετε το ΕΣΥ διώχνοντας τους νέους ειδικευόμενους από τη χώρα.
Η συνάντησή μας να γίνει στα γραφεία σας στις 12:00, όπου αναμένουμε να μας ανακοινώσετε την απόσυρση της ρύθμισης”.

Διαβάστε επίσης

ΕΕΔΧ: Προσοχή στις ενέσιμες θεραπείες από μη εξειδικευμένους γιατρούς

ΕΛΣΤΑΤ: Χωρίς προσωπικό αλλά με ιατρικά μηχανήματα τα Κέντρα Υγείας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.