Διαγνωστικά κέντρα: Ισχυρό pressing στην Πολιτεία – Τι γίνεται με τις κινητοποιήσεις

Δεν κάνουν πίσω στα αιτήματα και στις κινητοποιήσεις τους τα διαγνωστικά κέντρα. Όπως λένε οι εκπρόσωποί τους, το clawback έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία και ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ασκώντας ισχυρό pressing στην Πολιτεία.

- Advertisement -

Οι εργαστηριακοί γιατροί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τις 8 Μαΐου και σκέφτονται να συνεχίσουν τη διακοπή παροχής υπηρεσιών σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του ανακοίνωσε τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις και τα δίκαια – όπως τα χαρακτήρισε – αιτήματα των εργαστηριακών ιατρών για κατάργηση του clawback.

Διαγνωστικά κέντρα: Ισχυρό pressing στην Πολιτεία

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε διεκδικήσει από όλες τις κυβερνήσεις την κατάργηση του clawback και άλλα σημαντικά μέτρα (π.χ. εφαρμογή οροφής στις εργαστηριακές εξετάσεις ), ώστε να μην προκύπτουν προβλήματα.

- Advertisement -

Τονίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτούν τη δημόσια υγεία οι ιδιώτες ιατροί, τα πολυϊατρεία και τα διαγνωστικά εργαστήρια», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Επιπλέον δια στόματος του προέδρου της, καθηγητή Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιου Τσακρή, στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών τάσσεται και η Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία (ΕΜΕ). Ο κ. Τσακρής τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι εκατοντάδες εργαστήρια έχουν βουλιάξει στα χρέη και κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

«Η υποκοστολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων, με τιμοκατάλογο που ισχύει από το 1991, και το συνεχιζόμενο κούρεμα των αποζημιώσεων των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών, το περιβόητο clawback, έχει προκαλέσει ασφυξία στον κλάδο. Χιλιάδες συνάδελφοι έχουν βουλιάξει στα χρέη, εκατοντάδες εργαστήρια κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ με κλειστό προϋπολογισμό για τις εργαστηριακές εξετάσεις αλλά με ανοιχτή συνταγογράφηση – στην πραγματικότητα υπερσυνταγογράφηση, χωρίς κανένα πρωτόκολλο, όπως αυτά που εφαρμόζονται σε όλα τα προηγμένα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας» επεσήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Τσακρής.

Παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το θέμα των εργαστηριακών γιατρών στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσαν στον Υπουργό Υγείας 21 βουλευτές του κόμματος.

Κάνουν λόγο για σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον εργαστηριακό τομέα της υγείας, σε βάρος των μικρών εργαστηρίων, τα οποία, όπως αναφέρουν, οδηγούνται σε «λουκέτο».

Παράλληλα ρωτούν τον κ. Γεωργιάδη αν είναι είναι στις προθέσεις του να θεσπίσει ανώτατο όριο στο clawback, πέραν του οποίου η ευθύνη θα ανήκει αποκλειστικά στον ΕΟΠΥΥ. Ζητούν να αυξήσει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για κάλυψη των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις, με ταυτόχρονο εξορθολογισμό της συνταγογράφησης και να προχωρήσει σε παραγραφή του υψηλού χρέους, που έχουν συσσωρεύσει οι εργαστηριακοί γιατροί, λόγω των πρακτικών του.

Το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση του κοινοβουλευτικού υπεύθυνου του τομέα υγείας Αθανάσιου Τσίμαρη, λέει σε ανακοίνωσή του ότι: «Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στέκεται στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών και στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους. Παράλληλα ζητάμε από την κυβέρνηση να εξορθολογήσει και να προσαρμόσει το μέτρο του clawback, εφαρμόζοντας τις Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες ορθής κλινικής συνταγογράφησης και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, ώστε να εναρμονιστεί με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Διαβάστε επίσης

Παρβοϊός Β19: 5+2 ερωτήσεις και απαντήσεις λύνουν τις απορίες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.