Έρευνα: Τι θέλουν οι πολίτες από τις κυβερνήσεις για να συμμορφώνονται στα μέτρα

Οι απαντήσεις από 9.500 πολίτες 11 χωρών σε μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση δίνουν στους ερευνητές μια εικόνα για το πώς πρέπει να ενεργούν οι κυβερνήσεις προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα περιοριστικά μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού.

“Η εφαρμογή ενός συνδυασμού πολλών περιορισμών έχει το αντίθετο αποτέλεσμα”, λέει η Sofia Wikman, ερευνητής στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο του Gävle.

Σε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, οι ερευνητές ρώτησαν τους πολίτες σχετικά με 44 διαφορετικά περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Ποιοι περιορισμοί θεωρούνται παραβιάσεις των ατομικών ελευθεριών; Ποιοι δημογραφικοί παράγοντες επηρεάζουν τη συμμόρφωση; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για τις κυβερνήσεις για να βελτιώσουν τη συμμόρφωση των πολιτών;

Στην έρευνα πήραν μέρος 9.543 πολίτες από 11 χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ολλανδία, Βουλγαρία, Τσεχία, Φινλανδία, Ινδία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία και Σουηδία.

Τα καλύτερα μέτρα σύμφωνα με τους πολίτες

Η νέα μελέτη παρέχει στους ερευνητές απαντήσεις σχετικά με τα μέτρα που οι πολίτες θεωρούν ότι είναι τα πιο αποτελεσματικά και ποια πιστεύουν ότι υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Οι απαντήσεις αποκαλύπτουν ότι οι πολιτικοί πρέπει να ξεκινήσουν με τα λιγότερο περιοριστικά και πιο αποτελεσματικά μέτρα δημόσιας υγείας σε περίπτωση πανδημικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

“Τα μέτρα απαιτούν εξισορρόπηση μεταξύ των αρνητικών οικονομικών, ψυχολογικών και κοινωνικών επιπτώσεων και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, λέει η Sofia Wikman, προσθέτοντας ότι οι χώρες με έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού στην κυβέρνηση πρέπει να επενδύσουν σε προσπάθειες που πείθουν τους άντρες.

Τα καλύτερα μέτρα σύμφωνα με τους πολίτες

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών σχετικά με την αποτελεσματικότητα, τον περιορισμό και τη συμμόρφωση.

Σε χώρες όπου υπάρχει δημόσια έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση , οι κυβερνήσεις πρέπει να αυξήσουν τις προσπάθειές τους να πείσουν τους πολίτες τους, ιδίως τους άντρες, ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά.

Πρέπει να παρέχεται οικονομική αποζημίωση σε πολίτες που έχουν χάσει τη δουλειά ή το εισόδημά τους λόγω των μέτρων που εφαρμόζονται για τη βελτίωση της συμμόρφωσης των μέτρων.

Στις καμπάνιες ενημέρωσης πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά τεκμηριωμένες πληροφορίες.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να αποφεύγουν μέτρα που θεωρούνται πιο περιοριστικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών παρά αποτελεσματικά και δεν διαθέτουν αντικειμενικά στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Πηγή: medicalxpress.com

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.