Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους: Το 1% διαμαρτύρεται για τα απογευματινά χειρουργεία

“Δεν διαμαρτύρονται όλοι για τα απογευματινά χειρουργεία, διαμαρτύρεται το 1%. Είναι δυνατόν να διαμαρτύρονται όλοι, και όλα τα νοσοκομεία να κάνουν απογευματινά χειρουργεία;” τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας την Τρίτη στην ΕΡΤ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτύρονται

Σημειώνεται ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους αντιδρώντας στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων με στάση εργασίας στις 27 Μαρτίου, 12:00μ.μ. – 3:00 μ.μ., και συγκέντρωση στις 1:30μ.μ. στο Υπουργείο Υγείας. Την απόφαση έλαβε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι: “Δίνουμε το δικαίωμα της επιλογής σε όποιον γιατρό, αναισθησιολόγο και νοσηλευτή θέλει να πάει να κάνει επέμβαση το απόγευμα και δίνουμε το δικαίωμα της επιλογής σε όποιον ασθενή θέλει να πάει να κάνει χειρουργείο το απόγευμα“.

“Ούτε λέμε σε κανέναν γιατρό πήγαινε κάνε υποχρεωτικά απογευματινά χειρουργεία, ούτε λέμε σε κανένα ασθενή πήγαινε υποχρεωτικά και πλήρωσε. Όλοι όσοι φωνάζουν, φωνάζουν για να μου πούνε “πρέπει να το απαγορεύεις”. Εμένα με κατηγορούν γιατί τους δίνω ελευθερία. Αυτοί που φωνάζουν είναι αυτοί που θέλουν απαγόρευση. Όποιος θέλει θα πάει. Τόσο απλά”.

Πώς ωφελούνται από τα απογευματινά χειρουργεία, όσοι δεν έχουν να πληρώσουν

“Φυσικά υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να πληρώσουν και θέλουν να πληρώσουν και θα πληρώσουν γι αυτό. Υπάρχουν κι άλλοι που δεν μπορούν. Που ωφελούνται οι δεύτεροι; Οι δεύτεροι ωφελούνται στο μέτρο που οι πρώτοι φεύγουν από τη λίστα. Άρα, φεύγοντας οι πρώτοι από τη λίστα, οι πρώτοι που δεν θέλουν ή δε μπορούν, θα χειρουργηθούν τελικά γρηγορότερα. Εκεί ωφελούνται οι πρώτοι” δήλωσε.

“Δεν βρίσκουμε γιατρούς, νοσηλευτές και αναισθησιολόγους”

“Γιατί το επιχείρημα να πάρετε κι άλλους χειρουργούς και νοσηλευτές και αναισθησιολόγους δεν είναι σοβαρό επιχείρημα; Διότι κάνουμε προσκλήσεις προσλήψεων και δεν βρίσκουμε γιατρούς και νοσηλευτές και αναισθησιολόγους. Γιατί δε βρίσκουμε; Διότι οι αμοιβές είναι χαμηλές. Διότι η υπηρεσία στο ΕΣΥ δεν είναι πια τόσο ελκυστική όσο ήταν κάποτε. Άρα, είτε κάνουμε προσλήψεις είτε δεν κάνουμε προσλήψεις, περισσότερους γιατρούς, νοσηλευτές και αναισθησιολόγους δε θα βρούμε συγκλονιστικά περισσότερους. Πότε μπορεί να προσδοκούμε ότι θα έχουμε περισσότερους; Όταν η θέση του λειτουργού στο ΕΣΥ θα γίνει περισσότερο ελκυστική. Ένας τρόπος για να γίνει περισσότερο ελκυστική είναι και τα απογευματινά χειρουργεία. Για ποιο λόγο. Διότι τους εξασφαλίζουν ένα υψηλότερο εισόδημα. Άρα κάποιος που προχθές μπορεί να σκεφτόταν να μην πάει στο ΕΣΥ, τώρα μπορεί να το σκεφτεί” εξήγησε ο υπουργός.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν υπάρχει αντίλογος στα απογευματινά χειρουργεία, γι αυτό και όλα τα νοσοκομεία κάνουν απογευματινά χειρουργεία, γιατί το περίμεναν δεκαετίες.

Αναφέρθηκε μάλιστα στο ΚΑΤ, λέγοντας ότι και οι 17 κλινικές του νοσοκομείου δήλωσαν ότι θέλουν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία. “Το ΚΑΤ αυτήν την εβδομάδα έχει βάλει δύο χειρουργικά τραπέζια για τα απογευματινά χειρουργεία, την άλλη βδομάδα βάζει τρία και την επόμενη τέσσερα” τόνισε.

 

Συνέντευξη για το ίδιο θέμα παραχώρησε και ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος σημείωσε ότι «όλο και περισσότερα νοσοκομεία εισέρχονται στο θεσμό. Ο σχεδιασμός που έγινε περιλάμβανε τα νοσοκομεία και να μην το αποπροσωποποιούμε, είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων να αποφασίσουν εάν μπορούν να συμμετάσχουν στον θεσμό.

Η μειοψηφία διαμαρτύρεται

Κάποιοι εργαζόμενοι αντιδρούν, ευτυχώς είναι η μειοψηφία που διαμαρτύρεται. Οι κυριότερες αντιδράσεις των εργαζομένων είναι συνδικαλιστικές. Αντιδρούν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις κυρίως για ιδεολογικούς λόγους, αλλά η πλειοψηφία των εργαζομένων στα νοσοκομεία έχει ξεκινήσει τον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων».

Σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού δήλωσε ότι «κάνουμε προσλήψεις. Ήδη τις προηγούμενες μέρες είχαν εξαγγελθεί 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών και προκηρύχθηκαν 780 θέσεις γιατρών.

Όμως γι’ αυτό αφήσαμε να αποφασίσουν εάν κάποιος μπορεί να μπει στο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων, στο ίδιο το προσωπικό, στους γιατρούς και στους νοσηλευτές.

Και έχει φανεί ότι στα νοσοκομεία που ξεκινούν που είναι η συντριπτική πλειοψηφία, δεν είναι αυτός που θα χειρουργήσει το απόγευμα.

Δηλαδή μια κλινική έχει 6 ή 7 χειρουργούς. Στο πρωινό ωράριο της κλινικής αυτής μπορεί να συμμετέχουν δύο, οι υπόλοιποι τέσσερις δεν συμμετέχουν και είναι αυτοί που θα μπορούν να συμμετάσχουν το απόγευμα.

Γι’ αυτό και ο σχεδιασμός περιλαμβάνει όλα αυτά να αποφασίζονται από το προσωπικό, το οποίο γνωρίζει τους κανόνες, γνωρίζει πού μπορεί να χειρουργήσει, πώς μπορεί να το οργανώσει και γι’ αυτό είναι και επιτυχία, αν θέλετε, των απογευματινών χειρουργείων».

Για το πότε θα μπορεί να μπει σε αυτή τη διαδικασία το σύνολο των νοσοκομείων ο υφυπουργός ανέφερε ότι «υπολογίζουμε στους δύο μήνες. Σε 6 εβδομάδες θα ξέρουμε ακριβώς τον αριθμό των νοσοκομείων και των αιθουσών που μπορούν να ανοίξουν τις απογευματινές ώρες».
Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης

Εσύ τι περιβαλλοντικό αποτύπωμα έχεις; Κάνε το τεστ της ΕΚΠΟΙΖΩ

Ενέσιμα φάρμακα για απώλεια βάρους – Ερωτήσεις και απαντήσεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.