Ενέσιμα φάρμακα για απώλεια βάρους – Ερωτήσεις και απαντήσεις

Τα ενέσιμα φάρμακα για την απώλεια βάρους είναι μία σημαντική επιστημονική ανακάλυψη, ειδικά για ανθρώπους με προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος, όπως διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις. Ακόμα και η απώλεια βάρους κατά 5-10% από το συνολικό βάρος, βελτιώνει τους δείκτες υγείας.

Πώς λειτουργούν τα ενέσιμα φάρμακα για την απώλεια βάρους;

Μερικοί άνθρωποι έχουν ορμονική ανισορροπία που προκαλεί υψηλά επίπεδα πείνας και λαχτάρα για φαγητό. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την απώλεια βάρους. Τα νεότερα φάρμακα  για την απώλεια βάρους, όπως η λιραγλουτίδη, η σεμαγλουτίδη και η τιρζεπατίδη είναι ορμόνες που δρουν στον εγκέφαλο και το έντερο για να μειώσουν την πείνα και την επιθυμία για φαγητό. Έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, για άτομα με παχυσαρκία και ορισμένες άλλες ομάδες ανθρώπων που δεν έχουν καταφέρει να χάσουν βάρος μέσω δίαιτας και άσκησης.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω ενέσιμα φάρμακα για την απώλεια βάρους;

Τα φάρμακα που είναι διαθέσιμα σήμερα ενίονται κάτω από το δέρμα στην κοιλιά, στο μηρό ή στο άνω μέρος του βραχίονα. Υπάρχουν καθημερινές ή εβδομαδιαίες επιλογές. Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους συνιστώνται για μακροχρόνια χρήση και οι άνθρωποι συνήθως ανακτούν βάρος εάν διακοπεί η χρήση φαρμάκων.

Ποια είναι τα οφέλη των ενέσιμων φαρμάκων για την απώλεια βάρους;

Κατά μέσο όρο, τα ενέσιμα φάρμακα οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους από ότι τα από του στόματος φάρμακα ή η δίαιτα και η άσκηση μόνο. Η έρευνα δείχνει μια μέση απώλεια βάρους 8% έως 15% μέσα σε 12 έως 18 μήνες από την έναρξη μιας ενέσιμης φαρμακευτικής αγωγής. Μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Ποιες είναι οι παρενέργειες και οι κίνδυνοι;

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες συνήθως εμφανίζονται στην αρχή της θεραπείας και με αυξήση της δόσης. Γενικά, οι ανεπιθύμητες ενέργειες μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και υποχωρούν εάν διακοπεί το φάρμακο. Μπορούν να μειωθούν ή να προληφθούν ξεκινώντας με χαμηλή δόση, αυξάνοντας αργά τη δόση με την πάροδο του χρόνου και τρώγοντας μικρά γεύματα. Ορισμένες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες. Τα άτομα με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό ορισμένων τύπων καρκίνου του θυρεοειδούς, ενδοκρινικά προβλήματα, προβλήματα που σχετίζονται με το έντερο, σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα ή διατροφική διαταραχή διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών.
Η συμβουλή γιατρού είναι απαραίτητη, πριν ξεκινήσετε τα ενέσιμα φάρμακα για την απώλεια βάρους.

Πώς μπορώ να ξέρω είναι κατάλληλα για μένα;

Η απόφαση να ξεκινήσετε ένα ενέσιμο φάρμακο για την απώλεια βάρους βασίζεται σε διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν βάρος, ιατρικό ιστορικό, προσωπική προτίμηση και κόστος φαρμάκων. Μιλήστε με τον γιατρό σας για το εάν αυτά τα φάρμακα είναι κατάλληλα για εσάς.

Πηγή: jamanetwork.com

Διαβάστε επίσης

Μοριακή γενετική: Οι εφαρμογές της στις κληρονομικές παθήσεις

Στην τελική ευθεία η διαδικασία επιλογής διοικητών νοσοκομείων και ΥΠΕ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.