Επιβεβαίωση HS για την ιλαρά: Επείγουσα εγκύκλιος για τους επαγγελματίες υγείας

Σε άμεση εφαρμογή έχει τεθεί το σχέδιο δράσης του ΕΟΔΥ για την ιλαρά. Εγκύκλιος, που έστειλε χθες το Υπουργείο Υγείας προς τους διοικητές των νοσοκομείων και των μονάδων υγείας, ζητά να καταγραφεί η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν χρειάζεται να κάνουν τη δεύτερη ή και τις δύο δόσεις του εμβολίου ενάντια στη νόσο.

- Advertisement -

Όπως σας είχε ενημερώσει με εκτενές ρεπορτάζ το Healthstories, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για την αποφυγή εξάπλωσης της ιλαράς, επρόκειτο να αναληφθούν πρωτοβουλίες και για το ιατροφαρμακευτικό προσωπικό, που είναι ευάλωτο στις λοιμώξεις, δεδομένου ότι καθημερινά έρχεται αντιμέτωπο με ασθενείς.

Πιο συγκεκριμένα στις 3 Φεβρουαρίου, στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ με τίτλο «Ιλαρά: Το σχέδιο του ΕΟΔΥ για τη Β. Ελλάδα – Έχει χαμηλά ποσοστά ανοσίας», αναφέραμε:

«Τέλος αναμένεται να υλοποιηθούν δράσεις και για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας. Πιο συγκεκριμένα θα διερευνηθεί πόσοι γιατροί και νοσηλευτές έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, θα γίνει καταγραφή της κάλυψής τους και θα κληθούν να εμβολιαστούν, όσοι δεν το έχουν κάνει».

- Advertisement -

Τι αναφέρει η εγκύκλιος για την ιλαρά

Η εγκύκλιος εστάλη σε όλες τις μονάδες υγείας της χώρας, με την επισήμανση ότι «κρίνεται αναγκαία η λήψη μέτρων στους Χώρους Παροχής Φροντίδας Υγείας (ΧΠΦΥ)» και μεταξύ άλλων αναφέρει:

Λαμβάνοντας υπόψη:

  • Την κατά τουλάχιστον 30 φορές παρατηρούμενη αύξηση κρουσμάτων ιλαράς και την εμφάνιση επιδημικών εξάρσεων του νοσήματος στην Ευρώπη από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
  • Την καταγραφή στη χώρα μας των πρώτων 6 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ιλαράς από τον Ιανουάριο 2024, εκ των οποίων τα 3 αφορούν σε εργαζόμενους σε Χώρο Παροχής Φροντίδας Υγείας (ΧΠΦΥ).
  • Την υψηλή μεταδοτικότητα του νοσήματος, με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής έως και 90% μεταξύ των επίνοσων ατόμων.
  • Τον αυξημένο κίνδυνο έκθεσης και νόσησης των εργαζομένων σε ΧΠΦΥ που δεν διαθέτουν ανοσία έναντι της ιλαράς αλλά και τον κίνδυνο μετάδοσης στους ασθενείς με αποτέλεσμα διασπορά του νοσήματος και πρόκληση συρροών.

Αποστέλλονται οδηγίες:

  • Πρόληψης και ελέγχου μετάδοσης ιλαράς σε ΧΠΦΥ και μέτρων προφύλαξης για τους επαγγελματίες υγείας
  • Δήλωσης περιστατικών ιλαράς στον ΕΟΔΥ
  • Λήψεως και αποστολής δειγμάτων για επιβεβαίωση κρουσμάτων ιλαράς
  • Επιπλέον, κρίνεται αναγκαία η αποτύπωση της κατάστασης ανοσίας έναντι της ιλαράς όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία και κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας, ώστε να ενισχυθεί η προστασία των επίνοσων εργαζομένων με εμβολιασμό και να προληφθεί η περαιτέρω μετάδοση του νοσήματος.

Το δελτίο καταγραφής για την αξιολόγηση της κατάστασης ανοσίας θα πρέπει να συμπληρωθεί με ευθύνη των Διοικήσεων και των Επιτροπών Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ) και την αρωγή των διευθύνσεων κλινικών και τμημάτων, καθώς και των ιατρών εργασίας, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε υγειονομικής μονάδας.

Μετά την συμπλήρωσή τους, καταλήγει η εγκύκλιος, τα δελτία θα πρέπει να αποσταλούν στον ΕΟΔΥ ως τις 22 Μαρτίου 2024. Το επόμενο βήμα είναι να κληθούν να εμβολιαστούν άμεσα όσοι έχουν εμβολιαστεί πλημμελώς ή δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για την ιλαρά.

Διαβάστε επίσης

COVID-19: Τις σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων καταγράφει παγκόσμια έρευνα

Απόκριες στην Αθήνα με 80 εκδηλώσεις σε 55 σημεία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.