Άδωνις για απογευματινά χειρουργεία: Δεν ιδιωτικοποιείται το ΕΣΥ – Μείωση στη λίστα αναμονής και αύξηση των απολαβών των γιατρών

Στόχος δεν είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, ξεκαθάρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας για τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία με αμοιβή, σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας. Όπως λειτουργούν εδώ και 22 χρόνια τα απογευματινά ιατρεία, έτσι μπορούν να λειτουργήσουν και τα απογευματινά χειρουργεία και η κάθε κλινική θα αποφασίσει αν μπορούν να τα θέσουν σε λειτουργία.

Η ασφαλιστική δικλείδα που έχουμε θέσει, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, για να μη μεταφερθούν στο απογευματινό ωράριο ασθενείς που έχουν ραντεβού σε πρωινά χειρουργεία προκειμένου να πληρώσουν, τα απογευματινά χειρουργεία θα λειτουργούν με πουποθέσεις σε σχέση με τα πρωινά χειρουργεία.

Σε ότι αφορά τις αυξήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι “αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε τους μισθούς των γιατρών και του προσωπικού”.

Τόνισε όμως πως τα έσοδα του κράτους από τον ΕΝΦΙΑ είναι 2,6 δισ. ευρώ ετησίως και πως – για να διπλαστεί ο μισθός των νοσοκομειακών γιατρών, όπως ζητείται – θα έπρεπε να επιβληθεί ένας ακόμη ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Θεμιστοκλέους παρουσιάζοντας το πως θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χεριουργεία ανέφερε ότι είναι σημαντικό να αποκτηθούν εργαλεία που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες.

Η Σουηδία – είπε – έχει αναμονή 50 μέρες αναμονή και το Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από 12 μήνες στα “ψυχρά” περιστατικά.

“Στην Ελλάδα δεν υπάρχει λίστα. Έγινε μία προσπάθεια το 2017, αλλά δεν παρέχονται πληροφορίες ούτε στα ίδια τα νοσοκομεία.

Υπήρχε μία λίστα με 120.000 άτομα, η οποία εκκαθαρίστηκε κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας. Το 38% είχε χειρουργηθεί αλλού”.

Αυτή την ώρα περιμένουν 102.634 άτομα και συγκεκριμένα:

από 1 έως 4 μήνες, σε αναμονή βρίσκονται 44.459 περιστατικά
από 4 έως 12 μήνες, σε αναμονή βρίσκονται 31.954 περιστατικά
πάνω από 12 μήνες αναμονής, αντιμετωπίζουν 26.221 περιστατικά
Δεν υπάρχει αναμονή για ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, με τις μεγαλύτερες αναμονές να αφορούν την επέμβαση καταρράκτη.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στη βόρεια Ελλάδα.

 

Διαβάστε επίσης

Ολύμπιος Παπαδημητρίου (ΣΦΕΕ): Το οικονομικό αποτύπωμα του κλάδου, οι επενδύσεις και οι προτάσεις στην κυβέρνηση

Ιλαρά: Πότε έρχεται κορύφωση, τι λέει το ECDC, τι ζητά η Κομισιόν

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.