Εισαγωγή ασθενών με εισαγγελική εντολή: Τι αλλάζει με εγκύκλιο Βαρτζόπουλου, τι προβλέπουν γιατροί και νοσηλευτές

Η εισαγωγή ασθενών με εισαγγελική εντολή σε μονάδες ψυχικής υγείας, είναι μία από τις πληγές του συστήματος δημόσιας υγείας που επιδεινώνεται από την έλλειψη προσωπικού.

Με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος, προβλέπεται πλέον ότι οι αστυνομικοί που μεταφέρουν με περιπολικά και χειροπέδες ψυχικά ασθενείς σε διέγερση των οποίων ο Εισαγγελέας διέταξε την εισαγωγή τους σε ψυχιατρική κλινική Νοσοκομείου ή Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα αποχωρούν από τα επείγοντα μόλις αρχίζει η διαγνωστική εκτίμηση και πριν ολοκληρωθεί η μετάβαση του ασθενούς στη κλινική για νοσηλεία όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Αυτή η αλλαγή βρίσκει αντίθετους τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους νοσηλευτές και ήδη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και η ΠΟΕΔΗΝ, όπως και οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαίτειο, επισημαίνουν ότι “υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα με την εφαρμογή αυτής της εγκυκλίου. Ένας ψυχικά ασθενής που μεταφέρεται με χειροπέδες σε περιπολικό και με συνοδεία πολλών αστυνομικών θα αφήνεται ελεύθερος όταν πατάει το πόδι του στα επείγοντα χωρίς να παραμένουν οι αστυνομικοί στην εξέταση και χωρίς να τον συνοδεύσουν στην κλινική που εισάγεται”.

Από την πλευρά της η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, σημειώνει ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος θέτει ζητήματα ασφάλειας για την υγεία και την σωματική ακεραιότητα, τόσο των εξεταζόμενων όσο και του προσωπικού.

Η ΟΕΝΓΕ σημειώνει ότι “έχει επανειλημμένως καταγγείλει την απάνθρωπη και ταπεινωτική πρακτική ασθενείς να μεταφέρονται για ψυχιατρική εκτίμηση σε περιπολικό, με χειροπέδες, συνοδεία ένστολων. Διαχρονικό αίτημα των εργαζόμενων στις δημόσιες μονάδες ψυχικής υγείας είναι η πλήρης απεμπλοκή της αστυνομίας από τη μεταφορά των φερόμενων ως ασθενών με ψυχικές διαταραχές, για ακούσια ψυχιατρική εξέταση και νοσηλεία. Η επιβεβλημένη απεμπλοκή της αστυνομίας προϋποθέτει την ανάπτυξη πανελλαδικά του αναγκαίου αριθμού κρατικών κοινοτικών κινητών μονάδων ψυχικής υγείας, πλήρως στελεχωμένων με εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχίατρο ή παιδοψυχίατρο,νοσηλευτή κ.λπ.), ώστε να εξασφαλίζεται ότι η μεταφορά θα γίνεται με ασφάλεια και με απόλυτο σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των ασθενών”.

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι “με την εφαρμογή αυτής της εγκυκλίου για την εισαγωγή ασθενών με εισαγγελική εντολή θα έχουμε αποδράσεις ψυχικά ασθενών, επιθέσεις βίας σε βάρος του λιγοστού προσωπικού των επειγόντων και κατά των άλλων ασθενών που περιμένουν για εξέταση στα επείγοντα. Ποιος ο λόγος να εκδοθεί μια τέτοια εγκύκλιος χωρίς διάλογο; Δεν κατανοούμε τον θεραπευτικό λόγο που επικαλούνται όταν οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι για να εκτελέσουν την εισαγγελική εντολή να μεταβούν στα σπίτια των ασθενών και τους διακομίζουν μέσα σε περιπολικά με χειροπέδες παρά τη θέλησή τους;”.

Οι διατάξεις για τη διαδικασία της ακούσιας ψυχιατρικής εξέτασης και νοσηλείας προβλέπουν σήμερα ότι:
1. αμέσως μετά την έκδοση της εισαγγελικής παραγγελίας πραγματοποιείται επίσκεψη στον τόπο κατοικίας ή διαμονής του ασθενούς από μικτό κλιμάκιο της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας,
2. ακολουθεί η μεταφορά του ασθενούς με όχημα της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας με τη συνοδεία του ψυχίατρου και του νοσηλευτή, και 3. μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και εφόσον ο ψυχίατρος με γραπτή βεβαίωση πιθανολογεί ότι θα απαιτηθεί, για την ασφάλεια του ασθενή ή τρίτων, η λήψη περιοριστικών μέτρων του ασθενή, προκειμένου για την αποφυγή επικείμενης αυτοκαταστροφικής ή ετεροκαταστροφικής συμπεριφοράς του, η οποία δεν μπορεί να αποφευχθεί με κατάλληλες τεχνικές αποκλιμάκωσης.

Ωστόσο τα προβλεπόμενα στάδια ποτέ δεν εφαρμόζονται, αναφέρει η ΟΕΝΓΕ. Λόγω των τραγικών ελλείψεων σε νοσηλευτές και τραυματιοφορείς η αστυνομία αναγκαστικά παραμένει στο τμήμα επειγόντων περιστατικών μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση και εφόσον κριθεί αναγκαία η νοσηλεία συνοδεύει τον ασθενή στο τμήμα εισαγωγής του.

Με τη νέα εγκύκλιο Γ3α/Γ.Π.οικ.6388 με θέμα: «Διαδικασία εισαγωγής ατόμων κατόπιν εισαγγελικών εντολών στο πλαίσιο του Ν. 2071/1992», αποδεσμεύεται η αστυνομία αμέσως μετά την παραλαβή του περιστατικού και μετακυλύεται στους εφημερεύοντες ψυχίατρους και τους νοσηλευτές της βάρδιας, η ευθύνη για τη μετακίνηση του ασθενούς εντός ή εκτός της νοσηλευτικής μονάδας υποδοχής, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις και τα μέσα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας με ασφάλεια.

“Η αστυνομία θα «ξεφορτώνεται» τον πάσχοντα, ενώ το αποδεκατισμένο προσωπικό τμημάτων ΤΕΠ και Ψυχιατρικών Κλινικών, ο ίδιος ο πάσχων αλλά και οι συνοδοί θα μένουν έκθετοι σε μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση”, σημειώνει η ΟΕΝΓΕ τονίζοντας ότι “ο Υφυπουργός Υγείας προκαλεί τους εφημερεύοντες ψυχίατρους με τις συστάσεις του για «την παραλαβή το ταχύτερο δυνατόν, μετά την άφιξη στην νοσηλευτική μονάδα, αποφεύγοντας οιεσδήποτε τυχόν καθυστερήσεις» λες και ευθύνονται οι γιατροί για τις αναμονές, λες και δε γνωρίζει ότι η αξιολόγηση ενός ψυχιατρικού περιστατικού, ειδικά όταν πρόκειται για δυνητικά βίαιους εξαιτίας της ψυχοπαθολογίας τους ασθενείς, είναι ιδιαίτερα απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία”.

Οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαίτειο σε επιστολή τους προς τον κ. Δ. Βαρτζόπουλο, επισημαίνουν ότι “αδυνατούν να αντιληφθούν τη λογική και τη σκοπιμότητα της εγκυκλίου και απορούν διότι δεν αντιλαμβάνετστε τον κίνδυνο που επιφέρει η απόφασή σας τόσο για την ασφάλεια της διαγνωστικής εξέτασης και της ασφαλούς νοσηλεία των ληπτών υπηρεσιών υγείας αλλά όσο και της ασφαλούς χορήγησης ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας.

Είναι γνωστό σε όλους τους, πόσο δε μάλλον σε εσάς, όντας ο ίδιος ψυχίατρος, ο βαθμός αυτοκαταστροφικότητας και ετεροκατατστροφικότητας, μεγάλου, αριθμού, των ατόμων που προσέρχονται συνοδεία στυνομικών οργάνων για εξέταση με εισαγγελική εντολή. Η απουσία εναισθησίας της ασθένειας οδηγεί τα άτομα που προσέρχονται για εξέταση, με εισαγγελική παραγγελία, σε πράξεις βίας λεκτικής και σωματικής τόσο προς τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας όσο και σε λοιπούς παραβρισκόμενους στο χώρο”.

Η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ και οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαίτειο, απαιτούν την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου Βαρτζόπουλου.

 

Διαβάστε επίσης

Η ανάλυση του γονιδιώματος ενός όγκου και τι δείχνει για τη θεραπεία και την κληρονομικότητα

Καρκίνος του μαστού: Λιγότερο ευνοϊκή πρόγνωση σε νεαρές γυναίκες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.