Ιλαρά: Η χώρα θα προμηθευτεί εμβόλια – Αύριο ευρεία σύσκεψη, τι θα κάνει ο ΕΟΔΥ

Η ιλαρά είναι ίσως το πιο μεταδοτικό λοιμώδες νόσημα και η έξαρση, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη, έχει θέσει σε εγρήγορση τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές της χώρας μας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας σχεδιάζεται να προμηθευτεί η χώρα εμβόλια MMR (ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας) το αμέσως προσεχές διάστημα, κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Παρασκευή.

- Advertisement -

Αύριο Παρασκευή, λοιπόν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχει προγραμματιστεί να γίνει ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και επιστημόνων από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί το οργανόγραμμα δράσεων του ΕΟΔΥ για τον περιορισμό μετάδοσης στην κοινότητα και για την αντιμετώπιση των περιστατικών ιλαράς.

Έρχονται εμβόλια για την ιλαρά

Η έμφαση, όπως είναι λογικό, αναμένεται να δοθεί στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια – μέσα στην πανδημία της COVID-19 – πολλά παιδιά δεν έκαναν την απαραίτητη δεύτερη δόση, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις εντοπίζεται ένα «κενό ανοσίας», όπως το χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι παλιό, δοκιμασμένο και ασφαλές. Καλύπτει τρία νοσήματα, την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα και απαιτεί χορήγηση δύο δόσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ένα εμβόλιο, το οποίο μπορούν – και προτείνεται – να το κάνουν και ενήλικες, εφόσον δεν το είχαν κάνει ως παιδιά ή δεν τους είχαν χορηγηθεί και οι δύο δόσεις.

- Advertisement -

Πριν από λίγες μέρες δόθηκε εντολή στην ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), να αναζητήσει τα ποσοστά εμβολιασμών που είχαν γίνει, μέσω των σκευασμάτων που χορηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Επιπλέον πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον ΕΟΔΥ έχει, ήδη, γίνει μια πρώτη, «ανεπίσημη» κρούση στον ΕΟΦ, προκειμένου να διερευνηθεί με ποιον τρόπο μπορεί η χώρα να προμηθευτεί εμβόλια άμεσα.

Αναμένεται έξαρση – Το σχέδιο του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ θεωρεί κρίσιμης σημασίας την ενίσχυση της ανοσίας έναντι της ιλαράς στην κοινότητα. Και επειδή το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση του νοσήματος σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, θέλει να έχει γίνει οργανωμένα, συντονισμένα και με ψυχραιμία η κατάλληλη προετοιμασία, ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν επιδημική έξαρση της ασθένειας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αναμένεται και εδώ έξαρση της νόσου, που τοποθετείται χρονικά στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Η ιλαρά μεταδίδεται απίστευτα εύκολα και μπορεί να έχει πολλές σοβαρές επιπλοκές, επιφέροντας ακόμη και τον θάνατο των ασθενών. Ωτίτιδα, ηπατίτιδα, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, πνευμονία, τύφλωση, επιληπτικές κρίσεις έχουν από 10-30% πιθανότητες να εμφανιστούν σε όποιον νοσεί με ιλαρά. Για τούτο και οι επιστήμονες υπογραμμίζουν αφενός ότι η νόσος δεν έχει εποχικότητα, αφετέρου ότι δεν πρέπει να την υποτιμάμε, αλλά να είμαστε οχυρωμένοι απέναντί της.

Η «κρίση» του 2017

Όποτε μειώνεται η εμβολιαστική κάλυψη ενάντια στη νόσο, καταγράφονται επιδημίες, λένε οι ειδικοί, εξηγώντας ότι αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Η πιο πρόσφατη ήταν το 2017 και έπληξε πολλές χώρες στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και την Ελλάδα.

Τότε η χώρα μας κατέγραψε 968 κρούσματα και 2 θανάτους. Σχεδόν οκτώ στα δέκα κρούσματα (ποσοστό 77%) αφορούσαν σε παιδιά ηλικίας από 0 έως 14 χρόνων. Από εκείνους, οι οποίοι νόσησαν εκείνη τη χρονιά, οι περισσότεροι ήταν ή ανεμβολίαστοι ή δεν είχαν ολοκληρώσει το συνιστώμενο δοσολογικό σχήμα (δύο δόσεις).

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη πρέπει να αγγίξει ή – ιδανικά – να ξεπεράσει το 90%.

Στην αυριανή σύσκεψη αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα και να δοθούν οδηγίες στην επιστημονική κοινότητα να ευαισθητοποιήσει τους γονείς, ώστε, εάν παρατηρήσουν οτιδήποτε «ύποπτο» ή «περίεργο» στο παιδί τους, να σπεύσουν στο νοσοκομείο, για την αποφυγή δυνητικών επιπλοκών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα τονίσουν ότι δεν χρειάζεται πανικός.

Τι λένε τα στοιχεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλεί σε εντατικοποίηση των εμβολιασμών.

Εκτιμάται ότι το 2022 νόσησαν από ιλαρά περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παιδιά.

Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2023 καταγράφηκαν περισσότερες από 30.000 κρούσματα σε χώρες της Ευρώπης, πολλά περισσότερα από ό,τι το 2022, οπότε είχαν καταγραφεί 941 κρούσματα.

«Διαπιστώσαμε σχεδόν 21.000 νοσηλείες και πέντε θανάτους, που οφείλονται στην ιλαρά. Είναι ανησυχητικό. Απαιτούνται επείγουσες προσπάθειες εμβολιασμού, για να σταματήσει η μετάδοση και να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση αυτού του τόσο μεταδοτικού νοσήματος», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ πάνω από 1,8 εκατομμύριο βρέφη δεν εμβολιάστηκαν κατά της ιλαράς το χρονικό διάστημα μεταξύ 2020 και 2022.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.