Ιλαρά: Πότε αναμένεται έξαρση και στην Ελλάδα, τι έχει στα σκαριά ο ΕΟΔΥ

Επί ποδός για την έξαρση της ιλαράς βρίσκονται οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές στη χώρα μας. Η κατάσταση με τη νόσο στις ΗΠΑ και σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχει θέσει σε συναγερμό και την Ελλάδα. Πολλώ, δε, μάλλον που οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι η έξαρση είναι κι εδώ προ των πυλών.

- Advertisement -

Μάλιστα, με βάση τις παρατηρήσεις των ειδικών στην εξέλιξη του νοσήματος τα δύο τελευταία χρόνια, θεωρείται πιθανό τα κρούσματα να σημειώσουν μεγάλη αύξηση στη χώρα μας τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Οπότε, εάν αυτό ισχύει, δικαιολογείται και η προετοιμασία του ΕΟΔΥ, προκειμένου η ιλαρά “να μην μας πιάσει στον ύπνο”.

Ιλαρά: Πού προσανατολίζεται ο ΕΟΔΥ

Πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρουν ότι έχει, ήδη, ετοιμαστεί – και θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα – οργανόγραμμα δράσεων για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών, με σαφείς οδηγίες για γιατρούς, αλλά και για γονείς, που θα περιλαμβάνουν από την απλή καταγραφή των συμπτωμάτων και τον τρόπο εξέτασης, μέχρι τις δυνητικές επιπλοκές.

Έμφαση, λένε οι ίδιες πηγές, αναμένεται να δοθεί στον σωστό τρόπο εμβολιασμού ενάντια στη νόσο, καθώς παρατηρείται μείωση στα ποσοστά χορήγησης της δεύτερης δόσης, όπερ σημαίνει ότι δεν παρέχεται πλήρης προστασία ενάντια στη σοβαρή νόσηση.

- Advertisement -

Στο Υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ έχουν, ήδη, γίνει οι πρώτες συσκέψεις για το θέμα. Στόχος των ειδικών είναι να μην υπάρξει ανησυχία στους πολίτες, αλλά σωστή ενημέρωση για την έγκαιρη μετάβαση στον γιατρό ή στο νοσοκομείο, ώστε να προληφθούν τυχόν επιπλοκές.

Αυτές οι επιπλοκές, άλλωστε, είναι που φοβίζουν περισσότερο. Ωτίτιδα, ηπατίτιδα, μηνιγγίτιδα, πνευμονία, εγκεφαλίτιδα, τύφλωση, επιληπτικές κρίσεις έχουν από 10-30% πιθανότητες να εμφανιστούν σε όποιον νοσεί με ιλαρά και οι επιστήμονες διασαφηνίζουν ότι “δεν πρέπει να υποτιμάμε την ιλαρά, αλλά πρέπει να είμαστε οχυρωμένοι”.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επέλθει ακόμη και θάνατος του ασθενούς.

Τι γίνεται στο εξωτερικό

Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2023 καταγράφηκαν περισσότερες από 30.000 κρούσματα σε δεκάδες χώρες της Ευρώπης, πολλά περισσότερα από ό,τι το 2022, οπότε είχαν καταγραφεί 941 κρούσματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλεί σε εντατικοποίηση των εμβολιασμών.

“Διαπιστώσαμε σχεδόν 21.000 νοσηλείες και πέντε θανάτους, που οφείλονται στην ιλαρά. Είναι ανησυχητικό. Απαιτούνται επείγουσες προσπάθειες εμβολιασμού, για να σταματήσει η μετάδοση και να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση αυτού του τόσο μεταδοτικού νοσήματος”, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ πάνω από 1,8 εκατομμύριο βρέφη δεν εμβολιάστηκαν κατά της ιλαράς μεταξύ 2020 και 2022. Πολλοί γονείς, εν μέσω της πανδημίας της COVID-19, αμέλησαν να χορηγήσουν τη δεύτερη δόση, οπότε ο εμβολιασμός θεωρείται ανεπαρκής.

“Σε τοπικό επίπεδο είναι σημαντικό τουλάχιστον το 95% παιδιών να είναι εμβολιασμένο, για να αποφευχθούν πιθανές εξάρσεις κατά την εισαγωγή του ιού. Το 2022, μόνο το 92% των παιδιών στην Ευρώπη είχε λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου”, υπογραμμίζουν οι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Κινδυνεύουν και ενήλικες

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από ιλαρά δε νοσούν μόνο παιδιά. Και ενήλικες είναι πιθανό να κολλήσουν, ειδικά γονείς και φροντιστές παιδιών.

Η πρώτη δόση του εμβολίου (ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας, MMR) χορηγείται συνήθως στους 12 μήνες της ηλικίας. Η δεύτερη χορηγείται περίπου στα τρία χρόνια και τέσσερις μήνες. Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι και οι ενήλικες και τα παιδιά μπορούν να εμβολιαστούν ανά πάσα στιγμή για την προστασία τους ενάντια στη νόσο.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι “ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη αυξάνεται σταθερά από τον Ιούνιο του 2023”.

Διαβάστε επίσης

Αισθητικές και λειτουργικές αποκαταστάσεις σε γνάθο και στόμα

Τροφές που θωρακίζουν τους πνεύμονες και προσφέρουν καλύτερη αναπνοή

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.