Μεταμοσχεύσεις και Τοπικοί Συντονιστές: Από σήμερα οι προτάσεις, ποιος ο ρόλος τους

Νέα σελίδα έχει ανοίξει στις μεταμοσχεύσεις η πιλοτική εφαρμογή των λεγόμενων τοπικών συντονιστών. Από σήμερα Τετάρτη ξεκινά η διαδικασία υποβολής προτάσεων των δημόσιων δομών υγείας, προκειμένου να ενταχθούν στο Ταμειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υγείας και στον άξονα προτεραιότητας “Υγεία, υποδομές εξοπλισμός”, ώστε να επεκταθεί ο θεσμός και σε άλλα νοσοκομεία.

- Advertisement -

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην Ανακοίνωση Πρόθεσης Χρηματοδότησης, που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μεταμοσχεύσεις: Τι είναι οι τοπικοί συντονιστές

Ο ρόλος των Τοπικών Συντονιστών Μεταμοσχεύσεων είναι σπουδαίος. Ο θεσμός έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2022 σε επτά νοσοκομεία της χώρας μας, συμβάλλοντας στην άνοδο της δωρεάς οργάνων και κατ’ επέκταση και στην άνοδο των μεταμοσχεύσεων.

Πρόκειται για γιατρούς ή νοσηλευτές, οι οποίοι φροντίζουν για την αναζήτηση, τον εντοπισμό, τον έλεγχο και την κλινική υποστήριξη των δυνητικών δοτών σε κάθε κλινική του νοσοκομείου, στο οποίο εργάζονται, απ’ όπου μπορεί να προκύψει δότης οργάνων.

- Advertisement -

Στην Ανακοίνωση Πρόθεσης Χρηματοδότησης, που εξέδωσε ο κ. Γεωργιάδης, αναφέρεται ότι η μεταμόσχευση οργάνων έχει αναδειχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της Ιατρικής του 20ού αιώνα, καθώς και ότι έχει καθιερωθεί ως μία θεραπευτική πρακτική, που μεταβάλλει και βελτιώνει τη ζωή των ασθενών.

Επιπλέον αναφέρεται ότι σκοπός είναι η δημιουργία δικτύου συντονιστών, που θα καλύψει τις ανάγκες όλων των νοσοκομείων της επικράτειας.

ΕΟΜ: Ισχυρό αποτύπωμα το 2023

Το 2023 ήταν μια καλύτερη χρονιά για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας, καθώς 87 οικογένειες έσωσαν 200 ασθενείς, με το να προσφέρουν όργανα δικών τους ανθρώπων, που χάθηκαν.

Η δωρεά και η μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων εμφανίζει μια σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, επιτυγχάνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό αποβιωσάντων δοτών της τελευταίας 15ετίας και έχοντας διπλασιάσει τους δότες αυτούς μέσα σε μόλις μία 3ετία.

Το νοσοκομείο “Αττικόν” έχει το προβάδισμα στη δωρεά οργάνων.

Την περασμένη χρονιά καταγράφηκε, εξάλλου, ρεκόρ ζώντων δοτών νεφρού, καθώς 101 ζώντες δότες, του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος ασθενών υπό αιμοκάθαρση, προχώρησαν σε δωρεά νεφρού χωρίς προβλήματα. Η πλειονότητα των επεμβάσεων αυτών πραγματοποιήθηκε στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων νεφρού του νοσοκομείου “Λαϊκό” (73 μεταμοσχεύσεις), ενώ ζώσες μεταμοσχεύσεις νεφρού πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και στις άλλες εγχώριες Μονάδες Μεταμοσχεύσεων νεφρού.

Άλλο ένα καθοριστικό βήμα

Η τοποθέτηση τοπικών συντονιστών σε όλα τα νοσοκομεία εκτιμάται ότι θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις μεταμοσχεύσεις, με δεδομένο ότι, παρά την αύξηση, η Ελλάδα εξακολουθεί να μειονεκτεί σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Θα συμβάλει στην καταγραφή και στον έγκαιρο εντοπισμό ασθενών με βαρύτατες εγκεφαλικές βλάβες, στην καταγραφή εγκεφαλικών θανάτων, στη συντήρηση και στην προετοιμασία του δυνητικού δότη, στην επικοινωνία με την οικογένειά του για τη λήψη της σχετικής συναίνεσης και στο σύνολο της επικοινωνίας με τον ΕΟΜ και με τις Μονάδες Μεταμοσχεύσεων για τον συντονισμό της όλης διαδικασίας.

Διαβάστε επίσης

Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test, σήμερα Τετάρτη 31 Ιανουαρίου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.