Έγγραφο ΕΟΦ για απαγόρευση εξαγωγών: Τι απαντά ο πρόεδρος Ευ. Μανωλόπουλος

Σαφή και κατηγορηματική απάντηση σχετικά με την απαγόρευση των εξαγωγών δίνει ο πρόεδρος του ΕΟΦ, καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, με αφορμή τη δημοσιοποίηση εσωτερικού εγγράφου του Οργανισμού, με τίτλο «Ελλείψεις φαρμάκων – νέα προσέγγιση».

- Advertisement -

Ο κ. Μανωλόπουλος τονίζει ότι το εν λόγω έγγραφο σε καμία περίπτωση δεν απηχεί τις θέσεις του ΕΟΦ για το θέμα.

«Το ανεπίσημο εσωτερικό έγγραφο ενημέρωσης προς τον πρόεδρο – το οποίο κυρίως είχε ως σκοπό να αναλύσει τις θέσεις των συμφερόντων, που κάνουν τις παράλληλες εξαγωγές κρίσιμων φαρμάκων – εκτός από την ελεγχόμενη προέλευσή του, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τις θέσεις του ΕΟΦ στο θέμα», μας λέει ο πρόεδρος του ΕΟΦ.

Και προσθέτει: «Οι θέσεις του Οργανισμού για το θέμα αυτό έχουν κατατεθεί αρμοδίως στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δεν έχουν καμία σχέση με το έγγραφο, που διέρρευσε. Επίσης, αξίζει να τονιστεί, ότι το Συμβούλιο Επικρατείας σε πρόσφατη απόφασή του, που αφορούσε σε πανομοιότυπη προσφυγή διαφόρων συμφερόντων κατά της προηγούμενης λίστας απαγορεύσεων εξαγωγών φαρμάκων του ΕΟΦ, απέρριψε την προσφυγή, αποδεχόμενο πλήρως το σκεπτικό του ΕΟΦ και τον σημαντικό ρόλο του στην προστασία της δημόσιας υγείας».

- Advertisement -

Τι αναφέρει το έγγραφο του ΕΟΦ

Η δημοσιοποίηση του εγγράφου πυροδότησε αντιδράσεις και εκ νέου συζητήσεις για τις ελλείψεις φαρμάκων και την ισχύουσα απαγόρευση των εξαγωγών. Πολύ, δε, περισσότερο που φέρει τις υπογραφές υψηλόβαθμων στελεχών του Νομικού Τμήματος του ΕΟΦ και κάνει λόγο για «ανίσχυρο χαρακτήρα του μέτρου (σ.σ. της απαγόρευσης εξαγωγών) λόγω παράβασης ουσιώδους τύπου της διαδικασίας, που απαγγέλλεται από τα εθνικά Δικαστήρια».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι ενέχεται ο κίνδυνος «να ασκηθούν κατά του ΕΟΦ αγωγές αποζημίωσης από τους κατόχους άδειας χονδρικής πώλησης για ζημία που υπέστησαν ή για διαφυγόντα κέρδη τους από παράνομη πράξη».

Οι νομικοί του Οργανισμού χαρακτηρίζουν τις ισχύουσες αποφάσεις ανεπίκαιρες, διότι, όπως γράφουν:

α) περιλαμβάνουν προϊόντα, για τα οποία ο τότε δηλωμένος από τους ΚΑΚ χρόνος μη ομαλού εφοδιασμού της αγοράς έχει παρέλθει,

β) ισχύουν επί μακρόν χωρίς αξιολόγηση της ομαλοποίησης ή μη της αγοράς και του βαθμού της, στοιχείο που συναρτάται με τον βαθμό αντικτύπου στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ελευθερία,

γ) οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων έχουν ήδη υποβάλει από την 1/8/23 μέχρι σήμερα δηλώσεις αποθεμάτων τους,

δ) περιλαμβάνουν εκτεταμένο αριθμό φαρμάκων / εμβολίων.

Ειδική αναφορά γίνεται στον προσωρινό χαρακτήρα του μέτρου (σ.σ. της απαγόρευσης εξαγωγών)  και υπογραμμίζεται ο κίνδυνος άσκησης αγωγών εναντίον του ΕΟΦ.

Τι απαντά ο πρόεδρος του ΕΟΦ

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ χαρακτηρίζει την απαγόρευση των εξαγωγών αναγκαίο μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς πιστεύει ότι οι παράλληλες εξαγωγές είναι ο πιο σημαντικός λόγος για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Όπως εξηγεί, η βασική αποστολή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και τη διασφάλιση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των φαρμάκων, που κυκλοφορούν στη χώρα.

«Στο πλαίσιο της αποστολής του αυτής και σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ο ΕΟΦ ασκεί τις αρμοδιότητές του στην κάλυψη της επάρκειας, στην αντιμετώπιση των ελλείψεων και στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Το σχετικό νομικό πλαίσιο ορίζεται σαφώς στο άρθρο 3 παρ. 8 του Νόμου 1316/83 (ΦΕΚ 3Α/11-1-83) (Ιδρυτικός Νόμος του ΕΟΦ): «Ο ΕΟΦ λαμβάνει κάθε νόμιμο μέτρο για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα για την αποφυγή ελλείψεων».

Ένα πολύ σοβαρό θέμα, που συχνά απασχολεί τον ΕΟΦ, το Υπουργείο Υγείας και την κοινή γνώμη, αποτελώντας πηγή ανησυχίας για τους πολίτες, είναι οι ελλείψεις φαρμάκων. Κάποιες από αυτές μπορεί να οφείλονται σε διαταραχές στην παραγωγή των πρώτων υλών. Ένας άλλος λόγος για κάποια σκευάσματα είναι η απουσία εμπορικού ενδιαφέροντος για τις εταιρείες, συνήθως λόγω της πολύ χαμηλής τιμής του σκευάσματος. Ο πιο σημαντικός λόγος, όμως, για τις ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας είναι οι παράλληλες εξαγωγές».

Τι λέει για τις παράλληλες εξαγωγές

Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, το φαινόμενο αυτό (σ.σ. παράλληλες εξαγωγές) οφείλεται στο γεγονός ότι οι χαμηλές τιμές φαρμάκων – που διασφαλίζει με μεγάλη προσπάθεια το Υπουργείο Υγείας προς όφελος των Ελλήνων ασθενών – καθιστούν κάποια φάρμακα ιδιαίτερα προσοδοφόρα, αν εξαχθούν σε χώρες τις Δυτικής Ευρώπης, όπου έχουν πολύ μεγαλύτερη τιμή πώλησης.

«Αποτελεί το πλέον δυσεπίλυτο πρόβλημα στη ελληνική αγορά φαρμάκου εδώ και αρκετά χρόνια και υποχρεώνει την Πολιτεία, μέσω του ΕΟΦ, να λαμβάνει μέτρα περιορισμού αυτής της πρακτικής, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, για να προασπίσει τη δημόσια υγεία και το κοινωνικό συμφέρον.

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι ο ΕΟΦ συνολικά ως Οργανισμός και εγώ προσωπικά, από τη θέση του προέδρου, θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε με σθένος τη δημόσια υγεία, ενώ θα προβούμε άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, για να καθοριστεί η πηγή της κακόβουλης διαρροής αυτού του ανεπίσημου εγγράφου, που είχε ως μόνο στόχο την πρόκληση ανησυχίας στην κοινή γνώμη», καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΟΦ.

Διαβάστε επίσης

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Ισχυρές συστάσεις για εμβολιασμό και χρήση μάσκας – Το μπαλάκι στα νοσοκομεία

Πρωτοποριακή μεταμόσχευση νεύρων στην Ιταλία – 55χρονος μπορεί να κουνάει και πάλι το χέρι του

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.