Μ. Θεμιστοκλέους: Ξεκινά η ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων με ενοποίηση συστημάτων και φάκελο ασθενούς

Στα προβλήματα στην τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας», παρουσιάζοντας τα κυβερνητικά σχέδια για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων. Οι μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τον χώρο των νοσοκομείων περιστρέφονται γύρω από τρεις άξονες: τις κτιριακές υποδομές, την ψηφιακή αναβάθμιση και το προσωπικό.

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το ΕΣΠΑ, από τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων και από δωρεές, αναμένεται ότι το τοπίο της κτιριακής υποδομής θα αλλάξει μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι προβλεπόμενες δαπάνες για την
αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ξεπερνούν τα 200 εκ. ευρώ και δεν αποσκοπούν απλά στην αναπλήρωση παλαιωμένων μηχανημάτων, αλλά στον εξοπλισμό των νοσοκομείων με πρωτοποριακά συστήματα που θα αποτελέσουν την κορωνίδα της ιατρικής και κλινικής πράξης.

Ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων

Η ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων, η οποία έχει δρομολογηθεί και θα περιλαμβάνει ενιαίο ψηφιακό φάκελο ασθενούς φάκελος ογκολογικής διαχείρισης ασθενούς και η
ψηφιακή ενοποίηση των συστημάτων των νοσοκομείων, έτσι ώστε το υπουργείο υγείας να μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και να χαράσσει πολιτικές.

Η χώρα μας θα γίνει μία από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο στον τομέα της τηλεϊατρικής,
δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. Όλα τα νησιά και σχεδόν όλες οι απομακρυσμένες περιοχές της χώρας θα έχουν σταθμό τηλεϊατρικής, ενώ αντίστοιχα θα υπάρχουν κόμβοι τηλεϊατρικής στα νοσοκομεία.

Ο τρίτος άξονας, η αναβάθμιση του προσωπικού είναι ο δυσκολότερος τομέας, λόγω της κοινωνικοοικονομικής κρίσης από την οποία βγαίνουμε, των χαμηλών αμοιβών των επαγγελματιών υγείας και της διαφυγής πολλών νέων γιατρών στο εξωτερικό τα τελευταία
χρόνια. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται έλλειψη σε συγκεκριμένες ειδικότητες γενικά και στο ΕΣΥ ειδικότερα.

Μ. Θεμιστοκλέους: Προσλήψεις υγειονομικών

Μέσα σε αυτό το δυσχερές περιβάλλον, η κυβέρνηση σχεδιάζει 10.000 προσλήψεις υγειονομικών, εκ των οποίων 6.500 μέσα στο 2024. Στην εξαγγελθείσα αναβάθμιση περιλαμβάνεται και εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ, με βελτίωση της διοικητικής οργάνωσης, ψηφιακή αναβάθμιση (βελτίωση του τηλεφωνικού κέντρου και του συστήματος
triage), αλλά και αναβάθμιση των ικανοτήτων των διασωστών, έτσι ώστε να φθάσουμε στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους έκλεισε την ομιλία του με την παρατήρηση ότι, παρόλο που το ΕΣΥ αποτελεί εύκολο στόχο στον δημόσιο διάλογο, είναι ο μεγαλύτερος μηχανισμός κοινωνικής συνοχής τα τελευταία 40 χρόνια, παρέχοντας προσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε επίσης 

Μάριος Θεμιστοκλέους: Η ενιαία λίστα χειρουργείου δεν καταργεί τις επιλογές του ασθενή

Η λίστα των νοσοκομείων και των 22 φορέων του Υπ. Υγείας για την επιλογή νέων διοικήσεων – Δείτε το ΦΕΚ

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.