Β. Μπαλάνης δ/νων σύμβουλος ΟΔΙΠΥ: «Ο Οργανισμός δεν φτιάχτηκε, για να χαϊδεύουμε αυτιά»

Αποφασισμένος να επιτελέσει το έργο, για το οποίο δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας της Υγείας Α.Ε., είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΙΠΥ Βασίλης Μπαλάνης. Όπως διαμηνύει, «ο Οργανισμός δεν φτιάχτηκε, για να χαϊδεύουμε αυτιά».

- Advertisement -

Ο κ. Μπαλάνης αποκαλύπτει ότι έρχονται επιθεωρητές υγείας στα νοσοκομεία και μας εξηγεί όλες τις λεπτομέρειες του Προγράμματος για τη Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι ΝΟΣΠΙ.

Β. Μπαλάνης: Έρχονται οι επιθεωρητές υγείας

Ειδικότερα ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΙΠΥ μας λέει ότι σχεδιάζεται – και θα τεθεί το επόμενο διάστημα σε εφαρμογή – πρόγραμμα εκπαίδευσης επιθεωρητών υγείας, οι οποίοι θα αξιολογούν τις υπηρεσίες, τις οποίες παρέχουν τα νοσοκομεία. Ήδη έχουν ανοίξει έξι θέσεις εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, όπως λέγονται, οι οποίοι θα ενισχύσουν τα κλιμάκια του Οργανισμού, που αξιολογούν όλες τις Μονάδες Υγείας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

«Στον ΟΔΙΠΥ βάζουμε τις βάσεις, για να δημιουργηθεί η δεξαμενή των ανθρώπων, που τα επόμενα χρόνια θα συμβάλουν στην αξιολόγηση όλων των υπηρεσιών υγείας σε όλη τη χώρα. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να τονίσω ότι δεν έχουμε δημιουργηθεί για να χαϊδεύουμε αυτιά, είμαστε ένας τεχνοκρατικός Οργανισμός με θεσμικό ρόλο. Ξεκινάμε συνεργατικά, κατανοούμε τα προβλήματα, αλλά υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία να εκμεταλλευθούν την τεχνογνωσία μας, για τη διασφάλιση παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, όπως αρμόζει στο ΕΣΥ», αναφέρει ο κ. Μπαλάνης.

- Advertisement -

Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση των Μονάδων Υγείας

Ο ΟΔΙΠΥ έχει δημιουργήσει ένα επιστημονικά ορθό εργαλείο, για να διαπιστωθεί πώς κατατάσσονται οι υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας.

Αρχικά αποστέλλεται ένα ερωτηματολόγιο στα νοσοκομεία και τις υπόλοιπες Μονάδες Υγείας για την αυτοαξιολόγησή τους, όπως επισημαίνει ο κ. Μπαλάνης.

Στη συνέχεια κλιμάκιο μαζί με τους επιθεωρητές υγείας, με το εργαλείο του ΟΔΙΠΥ, προχωράνε στην αξιολόγηση και στη συνέχεια ετοιμάζουν μία έκθεση με τα πορίσματα και τις προτάσεις τους.

Αυτή την έκθεση την παραδίδουν στη Μονάδα Υγείας, την οποία αξιολόγησαν, στην Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία ανήκει η εν λόγω Μονάδα, καθώς και στο Υπουργείο Υγείας.

Θα έχουν προηγηθεί αυτοψία και παρατηρήσεις για διοικητικά, επιστημονικά και άλλα θέματα, που «μπλοκάρουν» την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων και θα σημειώνονται κάποιες παρεμβάσεις.

«Θα δίνεται διορία τεσσάρων μηνών και θα ακολουθεί δεύτερη επίσκεψη, ώστε τα κλιμάκια του ΟΔΙΠΥ – μαζί με τους επιθεωρητές – να ελέγχουν, εάν υπήρξε συμμόρφωση. Εάν δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες αλλαγές, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας και την εκάστοτε Υγειονομική Περιφέρεια θα γίνονται οι αναγκαίες κινήσεις για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΔΙΠΥ», προσθέτει.

Πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ

Ο κ. Μπαλάνης μας μίλησε και για το Πρόγραμμα Νοσοκομειακής Φροντίδας στο σπίτι ΝΟΣΠΙ, που ξεκίνησε πιλοτικά το καλοκαίρι από τρία νοσοκομεία. Από τον Άγιο Σάββα στην Αττική (το τρέχει επιστημονικά ο κ. Μιχαήλ Νικολάου) για καρκινοπαθείς, από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης (το τρέχει ο κ. Ιωάννης Τσανάκας) για παιδιά και από το ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη για ενήλικες ασθενείς (το τρέχει η κα Αλεξοπούλου).

Στο εν λόγω Πρόγραμμα θα ενταχθούν άλλα εννέα νοσοκομεία και γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν και άλλα δύο επιπλέον.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η παροχή ασφαλούς, μακροχρόνιας, ολιστικής, εξατομικευμένης φροντίδας στο σπίτι για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Παιδιά και ενήλικες με υποκείμενα χρόνια νοσήματα (μεταξύ άλλων χρόνια αναπνευστικά, νευρολογικά, κυστική ίνωση, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια), καρκινοπαθείς με επιπλοκές από άλλα οργανικά συστήματα, που χρειάζονται μακροχρόνια υποστήριξη και υπό προϋποθέσεις χορήγηση ογκολογικής θεραπείας κατ’ οίκον.

«Σήμερα κατοχυρώνουμε τον ανάδοχο για τον διαγωνισμό για το υποέργο 1, που αφορά στις μελέτες, που περιγράφουν το είδος των ασθενών, οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα και θα εξειδικεύσουν τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ.

Επιπλέον θα βγουν τα κριτήρια ένταξης των νοσοκομείων στο Πρόγραμμα. Θα πρέπει, για παράδειγμα, στο οργανόγραμμά τους να έχουν συγκεκριμένο τμήμα για κατ’ οίκον νοσηλεία, για να είναι ασθενείς και εργαζόμενοι ασφαλείς, ή οι εργαζόμενοι να έχουν περάσει από συγκεκριμένη εκπαίδευση.

Τέλος οι μελέτες θα περιγράψουν και το είδος του εξοπλισμού που θα χρειαστούν τα νοσοκομεία. Υπολογίζεται ότι ο σχετικός διαγωνισμός θα τρέξει την άνοιξη και θα είναι ύψους 3,5 εκατ. ευρώ», υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΙΠΥ.

Έρχεται θεσμικό πλαίσιο

Τι περιμένουμε από το Πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ; Τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου, ώστε η φροντίδα των ασθενών να παρέχεται με ασφαλή τρόπο. Επίσης τη δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος για γιατρούς, νοσηλευτές και φροντιστές, καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τον ΟΔΙΠΥ, σχεδιάζει ήδη την επόμενη μέρα του συγκεκριμένου Προγράμματος (που λήγει στις 30/6/2025), που θα ανακουφίσει χιλιάδες ασθενείς και τους οικείους τους. Εξετάζεται πώς θα διευρυνθεί, πώς θα έχει μόνιμο χαρακτήρα σε εθνική εμβέλεια και ποια κίνητρα μπορούν να δοθούν.

«Ο ΟΔΙΠΥ έμπρακτα δημιουργεί προγράμματα πρότυπης φροντίδας για τους ασθενείς, με κριτήριο ένα νέο, ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας. Με κύριους άξονες την εκπαίδευση όλων των συμμετεχόντων, την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού και τη βιωσιμότητα του έργου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας», καταλήγει ο κ. Μπαλάνης.

Διαβάστε επίσης

Το Ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά ρίχνεται στη μάχη κατά του καρκίνου

Στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες η Ειρήνη Αγαπηδάκη

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.