Μ.Θεμιστοκλέους-Economist: Μετάβαση του ΕΣΥ στη νέα εποχή, με καινοτομία και βιωσιμότητα

Στη μετάβαση του ΕΣΥ στη νέα εποχή αναφέρθηκε από το βήμα του 27th Annual Economist Government Roundtable, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τονίζοντας ότι το ΕΣΥ έχει κλείσει 40 χρόνια και είναι καιρός να εκσυγχρονιστεί και βασικός πυλώνας αυτής της μετάβασης στην επόμενη μέρα, είναι η καινοτομία και η τεχνολογία, με στρατηγικό στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οι κρίσιμοι παράγοντες 

Τα δεδομένα, για τα οποία είπε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε καλή παράδοση στη συλλογή και επεξεργασία τους και είμαστε αρκετά πίσω στην δημοσιοποίησή τους, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμα σε όλους, ενισχύοντας το πλαίσιο διαφάνειας και τη λήψη ορθότερων αποφάσεων.

Ο δεύτερος κρίσιμος παράγοντας είναι η καινοτομία και η τεχνολογία που πρέπει να εισαχθούν σε αυτή την προσπάθεια και να κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας του συστήματος. Όπως είπε, το καλύτερο παράδειγμα σχετικά με την καινοτομία, είναι τα εμβόλια της COVID-19, καθώς, παρά το μεγάλο κόστος για τα κράτη, υπήρξε πολλαπλό όφελος και για τις κοινωνίες και για τα συστήματα υγείας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, υπογράμμισε ότι από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας υπάρχει ένας πολύ ξεκάθαρος οδικός χάρτης για το πώς θα οδηγηθεί το σύστημα στην επόμενη μέρα. Αφορά την αλλαγή του μοντέλου των νοσοκομείων με την ψηφιοποίηση. Αναφέρθηκε σε έργα που είναι σε εξέλιξη και όπως είπε θα αφήσουν ένα μεγάλο αποτύπωμα στο σύστημα.

Η καινοτομία στο επίκεντρο

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Roche Hellas, Εζάτ Αζέμ, ανέφερε ότι η καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειών της φαρμακοβιομηχανίας, συνδέεται με την οικονομία και την κοινωνία. Αναφερόμενος στο κόστος μιας καινοτομίας για να βγεί στην αγορά, είπε ότι σύμφωνα με μελέτη ανέρχεται από 2 έως 2,5 δισ. δολάρια. Άρα η καινοτομία χρειάζεται κεφάλαια. Χρειαζόμαστε δυνατότητα χρηματοδότησης, είπε.

Μιλώντας για τους παράγοντες που εμποδίζουν την καινοτομία να γίνει πιο προσβάσιμη στην Ελλάδα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, την έλλειψη προβλεψιμότητας ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η δικαιοσύνη. Όπως είπε, αν δείτε τους ΑΜΚΑ στην Ελλάδα που τυγχάνουν θεραπείας, αγγίζουν τα 58 εκατομμύρια, αλλά στην Ελλάδα είναι μόνο 3 εκατομμύρια, θέτοντας το ερώτημα: Πώς θεραπεύουμε 58 εκατομμύρια; Πρέπει, είπε, να καλυφθεί η υπερ-δαπάνη, σημειώνοντας ότι το clawback, έφτασε στο 70%. Αν λυθούν τα παραπάνω θα έρθουν επενδύσεις από το εξωτερικό, κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Χρυσοχοΐδης – Economist: Μετασχηματισμός ΕΣΥ και δημιουργία Κέντρων Χρονίων Παθήσεων

Μάριος Θεμιστοκλέους: Η ενιαία λίστα χειρουργείου δεν καταργεί τις επιλογές του ασθενή

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.