Νέα κίνητρα και αλλαγές για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού – Εισήγηση Αγαπηδάκη στο υπουργικό συμβούλιο

Το νομοσχέδιο για τις παρεμβάσεις βελτίωσης και ενίσχυσης του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, παρουσιάζει σήμερα η αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά την αποτυχία του θεσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα με την μη προσέλευση γιατρών, το υπουργείο Υγείας προχωρά σε νέα κίνητρα και αλλαγές προκειμένου να περπατήσει ο θεσμός και σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που εισηγείται σήμερα η Ειρήνη Αγαπηδάκη, θα υπάρξει ευθεία διασύνδεση του θεσμού του προσωπικού γιατρού με το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου “Σπύρος Δοξιάδης”.

Ουσιαστικά το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του πληθυσμού “Σπύρος Διοξιάδης” θα περιλαμβάνει τη θέσπιση νέων οικονομικών κινήτρων σε όσους γιατρούς επιλέξουν να ενταχθούν στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού και στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοίδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης, μιλώντας για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, είπε ότι «Είναι σε πρώτη εφαρμογή. Θα έρθει συμπληρωματική πολιτική για το θέμα αυτό. Πιστεύω ότι θα πετύχει με την εξής έννοια, οτι οι Έλληνες έχουμε όλοι τον προσωπικό μας γιατρό. Έχουμε μια σχέση, είτε αυτός είναι ένας παθολόγος είτε οικογενειακός μας γιατρός. Πρέπει όμως να μπούμε σε αυτή τη λογική του οικογενειακού γιατρού ή του προσωπικού γιατρού. Γιατί αυτό σιγά – σιγά τώρα που θα γίνει ο φάκελος ασθενούς, από αυτόν θα ξεκινάει μια εικόνα της υγείας μας για να μεταφέρεται παντού, σε όποιο γιατρό και σε όποιο νοσοκομείο χρειαστεί».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη σε συνέντευξή της στο ygeiamou.gr ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα προβλέπει την παροχή μπόνους στους προσωπικούς γιατρούς εφόσον κατευθύνουν τους πολίτες στο πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου «Σπύρος Δοξιάδης», διασύνδεση όλων των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κίνητρα σε νέους γιατρούς για να στελεχώσουν την ΠΦΥ, και εξόρμηση των επαγγελματιών υγείας στην κοινότητα, με ομάδες κρούσης κοντά στους πολίτες, στις γειτονιές, τα χωριά, τις απομακρυσμένες περιοχές

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα στον θεσμό του προσωπικού γιατρού έχουν ενταχθεί 4.901.546 πολίτες, ενώ υπάρχουν αυτή τη στιγμή επιπλέον 1.557.686 διαθέσιμες κενές θέσεις για εγγραφή σε γιατρούς που δεν έχουν συμπληρώσει το ανώτατο όριο εγγεγραμμένων πολιτών.

Εγγεγραμμένοι στον θεσμό του προσωπικού γιατρού είναι σήμερα 3.435 γιατροί, εκ των οποίων οι 2.224 είναι γιατροί των Κέντρων Υγείας και 1.211 είναι ιδιώτες γιατροί. Οι περισσότεροι είναι στην περιφέρεια, καθώς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η συμμετοχή των γιατρών στον θεσμό ήταν πολύ μικρή.

Διαβάστε επίσης

ΠΟΕΔΗΝ: «Καμπανάκι» για τη δραματική έλλειψη αίματος

Ερευνητές ανακάλυψαν σε ποια σημεία του σώματος κρύβονται τα μικρόβια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.