Η έγκαιρή πρόσβαση στην προνοσοκομειακή φροντίδα (ΕΚΑΒ), με την ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής, αναδείχθηκε για άλλη μια φορά ως η Νο1 προτεραιότητα της κυβέρνησης, κάτι που έγινε σαφές στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Το νέο ΕΚΑΒ αναμένεται να φθάνει στους ασθενείς, εντός αστικού ιστού, το πολύ μέσα σε δέκα λεπτά.
Οι μνήμες από τους θανάτους ασθενών, ενώ περίμεναν το ασθενοφόρο για την μεταφορά στους στα Επείγοντα, είναι ακόμη νωπές.
Με φόρα για το νέο ΕΚΑΒ
Η αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε 96 νοσοκομεία αναμένεται – αν όλα πάνε βάσει του σχεδιασμού – να αλλάξουν εντελώς τις συνθήκες στην Επείγουσα Ιατρική και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
“Επείγοντα” περιστατικά, που πρέπει να χειρουργηθούν, κλεισμένα με ραντεβού σε συνεννόηση με τους γιατρούς, που αυξάνουν δραματικά τον αριθμό των ασθενών σε κάθε εφημερία, θα ελαχιστοποιηθούν. Παράλληλα οι νέες προσλήψεις και τα επιπλέον ασθενοφόρα, που θα εφοδιάσουν τον στόλο του ΕΚΑΒ, θα μειώσουν αισθητά τον χρόνο έλευσης όπου υπάρχει ανάγκη.
Δεν είναι τυχαίο που από τα οκτώ μέτρα, που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, τα πέντε αφορούν στο ΕΚΑΒ:
- 800 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και προμήθεια νέων ασθενοφόρων.
- Ίδρυση Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού του ΕΚΑΒ σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.
- Δημιουργία «Πύργου Ελέγχου» του ΕΚΑΒ, ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ σε 10 λεπτά σε όλες τις πόλεις.
- Δημιουργία 6 βάσεων Ιατρικών Ελικοπτέρων για τις διακομιδές από απομακρυσμένα νησιά μέσα στο επόμενο 6μηνο.
- Αναβάθμιση Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) 96 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας.
Τι θα γίνει με τα ΤΕΠ
Οι πολύωρες αναμονές και η απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών, προκειμένου να φθάσουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και να τους δουν οι γιατροί της αρμόδιας ειδικότητας, αποτελούν αναμφισβήτητα “γκρίζα ζώνη”. Για τούτο και στόχος είναι να μειωθεί ο χρόνος αναμονής σταδιακά στο 70%.
Το νέο μοντέλο λειτουργίας των ΤΕΠ τα θέλει αυτόνομα, με πιστοποιημένους όλους τους γιατρούς, που εργάζονται σε αυτά. Σε πρώτη φάση η έμφαση αναμένεται να δοθεί στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου οι συνθήκες στις εφημερίες μοιάζουν “εμπόλεμες”.
Στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, για παράδειγμα, όταν εφημερεύει, προσέρχονται πάνω από χίλιοι πολίτες, αλλά εισάγονται για νοσηλεία οι διακόσιοι.
Διαβάστε επίσης
Νέα παθογόνα μικρόβια στη Θεσσαλία – Τι είπε η Ειρ. Αγαπηδάκη
Τα 8 μέτρα στην Υγεία που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την 87η ΔΕΘ