ΠΟΕΔΗΝ: Πάνω από 2.000 οι αποχωρήσεις από το ΕΣΥ μέσα στο 2023 – Καθυστερήσεις στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Χιλιάδες είναι κάθε χρόνο οι αποχωρήσεις από το ΕΣΥ, χωρίς να καλύπτονται οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και το προσωπικό να βρίσκεται στα όρια της εργασιακής εξάντλησης.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, τα τελευταία 25 χρόνια είχαμε αρνητικό ρεκόρ μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ. Περίπου 10.000 υγειονομικοί αποχώρησαν. Οι λιγότεροι εξ αυτών προς συνταξιοδότηση, οι περισσότεροι για αναζήτηση δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό λόγω δυσμενών συνθηκών εργασίας και χαμηλών αμοιβών που σε πολλές περιπτώσεις δεν φθάνει να καλύψει το κόστος διαβίωσης.

Αποχωρήσεις από το ΕΣΥ

Το 2022 αποχώρησαν 5.000 υγειονομικοί, 3.800 μόνιμοι και 1.200 συμβασιούχοι. Το έτος 2023 τους πέντε πρώτους μήνες που διατίθενται στοιχεία στο Υπουργείο Εσωτερικών αποχώρησαν 1.526 μόνιμοι υγειονομικοί και 480 συμβασιούχοι. Σε 17 μήνες αποχώρησαν 7.000 υγειονομικοί.

Το ένα αρνητικό ρεκόρ καταρρίπτει το άλλο, αναφέρει ο ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει ότι 20.000 συμβασιούχοι (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ κα) εργάζονται στα Νοσοκομεία διαφόρων ειδικοτήτων επί πολλά έτη (πολλοί πάνω της πενταετίας).
Παρότι υπήρχε δέσμευση για την μονιμοποίησή τους παραμένουν σε διαρκή ομηρία με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων. “Οι εργολάβοι προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Κοστίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στα Νοσοκομεία από την στελέχωση με συμβασιούχο προσωπικό των υπηρεσιών στήριξης (καθαριότητα, εστίαση, φύλαξη). Οι εργολάβοι βρίσκονται προ των πυλών. Σε πολλά Νοσοκομεία ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί και επιστρέφουν. Απολύονται οι Συμβασιούχοι παρότι έχουν ενεργείς συμβάσεις”, τονίζει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ.

Η μοναδική προκήρυξη της τελευταίας τετραετίας, μόνιμου προσωπικού 4.000 θέσεων καθυστερεί ευρισκόμενη στο στάδιο της επεξεργασίας των αιτήσεων υποψηφίων στο ΑΣΕΠ.

Όμως ακόμη και με την ολοκλήρωση της προκήρυξης δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική ενίσχυση του συστήματος σε προσωπικό αφού θα υπάρξει ανακύκλωση του ήδη υπηρετούντος προσωπικού. Συμβασιούχοι εργαζόμενοι που ήδη εργάζονται στα Νοσοκομεία θα είναι κατά κύριο λόγο επιτυχόντες του διαγωνισμού αφού συμμετέχουν με αυξημένη μοριοδότηση. Το ίδιο θα συμβεί και με επόμενους διαγωνισμούς εάν δεν αναληφθούν σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζόμενων σε αορίστου χρόνου, σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία οργανώνει “πορεία σωτηρίας του ΕΣΥ-Πρόνοιας-ΕΚΑΒ” στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στις 8:30 το πρωί, ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Διαβάστε επίσης

Τα καλύτερα και τα χειρότερα τρόφιμα για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Ελλείψεις γιατρών και αποχωρήσεις, λίστες αναμονής και αποδοχές τα βασικά θέματα της συνάντησης Χρυσοχοΐδη – ΕΙΝΑΠ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.