Παρέμβαση εισαγγελέα για τον θάνατο της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη

Παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε ο θάνατος της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, μετά τις καταγγελίες των συγγενών της ότι καθυστέρησε για ώρες το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ σε εξέλιξη είναι οι Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις που διατάχθηκαν από το ΕΚΑΒ και την 1η Υγειονομική Περιφέρεια για το τραγικό περιστατικό.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας κρατά στάση αναμονής μέχρι να εκδοθούν τα πορίσματα και να αποσαφηνιστεί πλήρως το τοπίο σε ότι αφορά την ώρα κλήσης στο ΕΚΑΒ, τις συνομιλίες και την ώρα άφιξης στο σπίτι της άτυχης κοπέλας.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Ο θάνατος της 19χρονης εγκύου χθες το μεσημέρι, στη Νέα Μάκρη προκάλεσε την παρέμβαση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Αντώνη Ελευθεριάνου. Για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης διατάχθηκε αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση προς κάθε κατεύθυνση για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών ακόμα και κακουργηματικού χαρακτήρα και τον εντοπισμό των υπευθύνων για τη διαχείριση του συγκεκριμένου περιστατικού και τη μη έγκαιρη διακομιδή της 19χρονης στο νοσοκομείο. Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στην προϊσταμένη της Ποινικής δίωξης, εισαγγελέας Αγγελική Τριανταφύλλου.

Σημειώνεται πως συγγενείς της κοπέλας κατήγγειλαν στον ΣΚΑΙ πως κάλεσαν το ΕΚΑΒ περίπου στις 8:30 το πρωί, μόλις η 19χρονη έγκυος παραπονέθηκε για έντονους πόνους. Το ζευγάρι επειδή δεν έχει αυτοκίνητο, απευθύνθηκε στο ΕΚΑΒ για τη μεταφορά της κοπέλας σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τους συγγενείς της, το ασθενοφόρο έφτασε γύρω στη 1 το μεσημέρι και τη μετέφερε στο Κέντρο Υγείας της Νέας Μάκρης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της, ενώ δεν επιβίωσε ούτε το μωρό της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι συγγενείς της αναφέρουν ότι η 19χρονη έφυγε από το σπίτι ζωντανή.

Από το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης υποστηρίζουν ότι η κοπέλα όταν έφτασε ήταν ήδη νεκρή. Το ασθενοφόρο την παρέλαβε στις 13:38 με τους διασώστες να τη διασωληνώνουν στον δρόμο προς το Κέντρο Υγείας χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Ωστόσο, πληροφορίες από το ΕΚΑΒ αναφέρουν ότι η πρώτη κλήση έγινε στις 11 το πρωί της Τρίτης για αδιαθεσία και καταβολή εγκύου 8 μηνών. Το περιστατικό δεν αξιολογήθηκε ως επείγον με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Στις 12:35, το ΕΚΑΒ κλήθηκε και πάλι για την συγκεκριμένη κοπέλα ότι έχει πόνους και μάλλον γεννάει.

Το ασθενοφόρο έφτασε στο σπίτι της κοπέλας σε 25 λεπτά, περίπου στη 1 το μεσημέρι.

Όπως είπε το πρωί της Τετάρτης στο Healthstories ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, αμέσως μόλις έγινε γνωστό το τραγικό γεγονός, διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση γαι να εξακριβωθεί τις συνέβη.

Παράλληλα, ΕΔΕ διέταξε και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, ενώ το υπουργείο Υγείας διερευνά τις συνθήκες γύρω από τις μεταφορές ασθενών. Οι ευθύνες θα αποδοθούν μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας από την 1η ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ.

Για πολύωρες καθυστερήσεις των ασθενοφόρων, που μπορεί να φτάνουν μέχρι και τις 4-5 ώρες για μη επείγοντα περιστατικά, κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζοντας ότι «οι καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ στην Αττική είναι καθημερινό φαινόμενο. Επιχειρούν περίπου 40 ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα και 25-28 το βράδυ, λόγω έλλειψης προσωπικού και διαθεσιμότητας οχημάτων. Χρειάζονται τουλάχιστον τα διπλάσια για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά».

Διαβάστε επίσης

Συνταγογράφηση Ozempic για αδυνάτισμα: Έφθασαν τα πρώτα “ραβασάκια” του ΕΟΠΥΥ σε γιατρούς

Ηλεκτρονικές απάτες και στον τουρισμό – Τι να προσέξετε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.