Την Παρασκευή ορκίζονται οι υπηρεσιακοί υπουργοί Υγείας και Παιδείας η Αναστασία Κοτανίδου και ο Χρήστος Κίττας

Έτοιμοι να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα είναι η Αναστασία Κοτανίδου και ο Χρήστος Κίττας, οι οποίοι θα ορκιστούν την Παρασκευή ως υπηρεσιακοί υπουργοί Υγείας και Παιδείας, αντίστοιχα.

Σήμερα, στις 4 το απόγευμα ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα ορκισθεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η κ. Σακελλαροπούλου συναντήθηκε χθες με τον κ. Σαρμά, στον οποίο ανέθεσε την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές στις 25 Ιουνίου σύμφωνα με την σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος.

Η Αναστασία Κοτανίδου

Η Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), είναι η Διευθύντρια της Α’ Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Αν και έγινε ευρύτερα γνωστή ως μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, η κα. Κοτανίδου χαίρει μεγάλης εκτίμησης, όχι μόνο για την επιστημονική της κατάρτιση, αλλά και για τους αγώνες που έχει δώσει για την αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στη χώρα.

Άλλωστε ήταν και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το βιογραφικό της Αναστασίας Κοτανίδου

Η Αναστασία Κοτανίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου έζησε μέχρι τα 24 της χρόνια.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 βρέθηκε στην Ελλάδα.

Έκανε ειδικότητα Πνευμονολογίας στην Παθολογική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων Αθηνών και σήμερα είναι διευθύντρια σε μία από τις μεγαλύτερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στον Ευαγγελισμό, και συντονίστρια όλων των ΜΕΘ της χώρας.

Εκλέχθηκε λέκτορας το 1996, επίκουρη καθηγήτρια το 2002, μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια το 2007 και αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας το 2009.

Ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας αναλαμβάνει ως υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας

Τι λέει ο καθηγητής Χ. Κίττας για τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού - Έρχεται κι άλλη αύξηση θανάτων;
Ο επίτιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Χ. Κίττας

Ο Χρήστος Κίττας, ο γνωστός καθηγητής και ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους, είναι πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1946 και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνοντας τις σπουδές του στο εξωτερικό. Το 1975 έγινε διδάκτορας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και το 1983 εξελέγη υφηγητής της Παθολογικής Ανατομικής στην Ιατρική Σχολή. Το 1983 εξελέγη επίκουρος καθηγητής, το 1990 αναπληρωτής και το 1993 καθηγητής Ιστολογίας και Εμβρυολογίας στην ίδια σχολή. Ως ιατρός έχει σημαντικό επιστημονικό έργο και συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον σημαντικών Ελλήνων εργαστηριακών γιατρών-ερευνητών, με επιστημονικό έργο το οποίο έχει διεθνή αναγνώριση και αποδοχή.

Παράλληλα με το επιστημονικό του έργο, συμμετείχε ενεργά στη διοίκηση του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Διετέλεσε κοσμήτορας της ιατρικής σχολής, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού (2003-2006) και από το 2006 έως το 2009 ήταν πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια των ταραχών τον Δεκέμβριο του 2008 υπέβαλε την παραίτησή του διαμαρτυρόμενος για την αδυναμία της Πολιτείας να προστατεύσει τα κτήρια του Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, την οποία όμως ανακάλεσε ύστερα από προσωπική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2009 ο . κΚίττας δέχθηκε επίθεση με ξύλα και λοστούς από κουκουλοφόρους που εισέβαλαν στην Πρυτανεία, με αποτέλεσμα να διακομισθεί με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς υπέστη ήπιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Λίγες ημέρες αργότερα ο Χ. Κίττας υπέβαλε την παραίτησή του από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης

Τα φάρμακα που προκαλούν εμμονές, οδηγώντας σε τζόγο, ατελείωτα ψώνια ή υπερσεξουαλικότητα

Αθηνά Λινού: Μια κορυφαία επιστήμονας στη Βουλή – Η Καρδίτσα, η Αμερική, η Εκκλησία και η σημασία της οικογένειας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.