Θύελλα αντιδράσεων από τους γιατρούς για τις ασφαλιστικές εισφορές – Παραίτηση Κατρούγκαλου

‘Εντονες και άμεσες είναι οι αντιδράσεις του ιατρικού κλάδου, μετά τις δηλώσεις του πρώην  Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου, σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει την επιστροφή του μέτρου της επιβολής ασφαλιστικών κρατήσεων 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα, και  παρ΄ ότι δήλωσε πως εκφράζει προσωπικές απόψεις, οι γιατροί ζητούν μία καθαρή απάντηση.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), θυμίζει σε σχετική ανακοίνωσή, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, με εμπνευστή τον κο Κατρούγκαλο, εφάρμοσε ένα από τα πιο άδικα και φορομπηχτικά συστήματα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, συνδέοντας την καταβολή των μηνιαίων εισφορών με το εισόδημα του κάθε επαγγελματία. Αυτό είχε
ως αποτέλεσμα οι μηνιαίες εισφορές πολλών ελευθέρων επαγγελματιών και ειδικά συναδέλφων ιατρών να φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη μέχρι και 1.500,00 ευρώ χωρίς να υπάρχει ανταποδοτικότητα ούτε στην σύνταξη αλλά και ούτε στην περίθαλψη.

Ελπίζουμε ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις είναι όντως προσωπικές απόψεις του κου Κατρούγκαλου, πρώην της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και δεν θα τολμήσουν να επαναφέρουν αυτό το άδικο και φοροληστρικό σύστημα υπολογισμου ασφαλιστικών εισφορών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αναμένει δημόσια απάντηση στα εξής ερωτήματα:

  • Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση,  όντως θα εξετάσει την επιστροφή του ανωτέρω μέτρου;
  • Στην περίπτωση που ο κ. Κατρούγκαλος θα είναι Υπουργός,  θα προσπαθήσει να υλοποιήσει τις προσωπικές του απόψεις;

Άμεση ήταν και η αντίδραση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκου Νίτσα, για τις δηλώσεις του κ. Γιώργου Κατράγκαλου. Ο πρόεδρος του ΙΣΘ, εξηγεί, πως κανένας γιατρός δεν έχει ετήσιο εισόδημα 200.000 ευρώ, όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός, και σημειώνει πως η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, οδήγησε στη φορολόγηση σχεδόν του 80% των εισοδημάτων των γιατρών.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΑΝ.ΔΗ.Κ.Ι, ως 2η σε δύναμη παράταξη στο ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, καταδικάζει τις δηλώσεις Κατρούγκαλου και “τη νέα απόπειρα φτωχοποίησης των Ελλήνων γιατρών καλώντας τους ελευθεροεπαγγελματίες της χώρας και ιδιαίτερα τους γιατρούς να καταδικάσουν τις  πολιτικές εξαθλίωσης της μεσαίας τάξης της χώρας, που κάποιοι, έχοντας κρυφή προεκλογική ατζέντα, θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν αν αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας”.

Παραίτηση Κατρούγκαλου 

Αποσύρεται από την «πολιτική μάχη» ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τις αντιδράσεις, για τις ασφαλιστικές εισφορές.

«Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γιώργος Κατρούγκαλος στην ανάρτησή του στο Twitter.

Η ανάρτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου:

Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές.

Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές;

Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς.

Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη.

Πηγή φωτό: Facebook

Διαβάστε επίσης 

Συμφωνία Υπουργείου Υγείας – Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αναβάθμιση του ΕΣΥ

Έκθεση ΕΟΔΥ 8-14 Μαΐου: 54 θάνατοι από κορωνοϊό – 56 οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.