Σύνοδος Κορυφής με επίκεντρο την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19

Οι δυσκολίες στην προμήθεια εμβολίων θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρου της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής η οποία ξεκινά στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας και θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το βράδυ θα συμμετέχει στις συνομιλίες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, σε μια ένδειξη ανανέωσης της διατλαντικής σχέσης.

Αυστηρότερο πλαίσιο εξαγωγών

Την ώρα που αρκετές χώρες στην Ευρώπη ενισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του τρίτου κύματος της πανδημίας, οι καθυστερήσεις στον εφοδιασμό με εμβόλια – κυρίως από την AstraZenaca – δημιουργούν ανησυχίες σχετικά με το εμβολιαστικό χρονοδιάγραμμα.

Σε απάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενίσχυσε τον μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων κατά της COVID-19 που συστάθηκε τον Ιανουάριο. Η κίνηση αυτή προκάλεσε επικρίσεις από το Λονδίνο, πρώτη χώρα υποδοχής των ευρωπαϊκών εξαγωγών.

Πλέον, υπάρχει δυνατότητα αναστολής των εξαγωγών προς χώρες που παράγουν εμβόλια στο έδαφός τους, και που δεν παραδίδουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εξαγωγές θα μπορούσαν επίσης να μπλοκαριστούν προς χώρες με σημαντική εμβολιαστική κάλυψη και με καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση.

Οι συμφωνούντες και οι διαφωνούντες

Στους κόλπους της ΕΕ, κάποιες χώρες όπως η Γαλλία υποστηρίζουν αυτόν τον μηχανισμό, ενώ άλλες παρουσιάζονται πιο επικριτικές.

Το Δουβλίνο εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του σε οποιονδήποτε “αποκλεισμό”. Το Βέλγιο, το οποίο έχει πολλές εγκαταστάσεις παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, εξέφρασε ανησυχίες για πιθανά αντίποινα που θα διατάρασσαν τις διεθνείς αλυσίδες παραγωγής εμβολίων. Την ανησυχία αυτή συμμερίζονται η Ολλανδία και η Γερμανία.

Από τους τέσσερις παρασκευαστές των εμβολίων που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ, μόνον η AstraZeneca αποτελεί σήμερα στόχο καταγγελιών των Ευρωπαίων για τις ανεπαρκείς παραδόσεις της.

Ένα άλλο ευαίσθητο ζήτημα είναι η διανομή των εμβολίων στους κόλπους των 27 χωρών μελών: έξι χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, που θεωρούν ότι θίγονται, ζήτησαν έναν μηχανισμό διόρθωσης του σημερινού συστήματος.

Συνομιλίες διεξάγονται σε επίπεδο ειδικών για να βρεθεί λύση για να βοηθηθούν οι χώρες αυτές, αλλά το ζήτημα αυτό δεν αναμένεται να ρυθμιστεί κατά την σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Πιστοποιητικό 

Στη διάρκεια της Συνόδου θα τεθεί και το θέμα του υγειονομικού πιστοποιητικού που έχει προτείνει η Κομισιόν, για να διευκολυνθούν τα ταξίδια και να «σωθεί» η τουριστική περίοδος.

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.