Καταθλιπτικά συμπτώματα και ψύχωση παρουσίασε 1 στους 4 Έλληνες στην περίοδο της πανδημίας

Ένας στους τέσσερις Έλληνες στην περίοδο της πανδημίας παρουσίασε καταθλιπτικά συμπτώματα, ενώ αύξηση κατέγραψε και η ψύχωση. Ετησίως καταγράφονται περίπου 3.500 νέα περιστατικά νεαρών ατόμων που εμφανίζουν ψυχωσικά φαινόμενα.

Στη χώρα μας, η πανδημία ανέδειξε την χρόνια υποχρηματοδότηση του τομέα της ψυχικής υγείας και την άμεση ανάγκη να ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές και να δημιουργηθούν νέες μονάδες και νέες υπηρεσίες, όπως σχολιάζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για τα θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Με σύνθημα «Κανένας μόνος απέναντι στην Πανδημία, κανένας μόνος και μετά!», ξεκίνησε η ανάπτυξη δράσεων για την άμεση ανταπόκριση στα προβλήματα, που προκάλεσε η πανδημία, τονίζει. Παράλληλα η κα Ράπτη προσθέτει, «ξεκίνησε η δημιουργία ενός νέου δικτύου ψυχικής υγείας όπου όλες οι υπηρεσίες είναι δωρεάν και τα προβλήματα αντιμετωπίζονται στην κοινότητα». Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε πριν από χρόνια «προχωρά με γρήγορο βηματισμό» και «σταδιακά τα μεγάλα ψυχιατρεία κλείνουν και δημιουργούνται δομές όπου οι ψυχικά ασθενείς θα εξυπηρετούνται στον τόπο της κατοικίας τους, στο σπίτι τους».

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Η κα Ράπτη τονίζει επίσης, ότι προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ και η ανάπτυξη κοινοτικών Δομών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας,  καθώς οι αιτίες που προκαλούν τις ψυχικές διαταραχές εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται από τις διεθνείς συγκυρίες.

Οι αγχώδεις διαταραχές αποτελούν την ψυχική διαταραχή που γνώρισε την μεγαλύτερη αύξηση στα χρόνια της πανδημίας και ακολουθούν οι κρίσεις πανικού και η κατάθλιψη. Από έρευνες που έγιναν στην Ελλάδα φαίνεται πως ένας στους τέσσερις Έλληνες στην περίοδο της πανδημίας παρουσίασε καταθλιπτικά συμπτώματα, με τους υγειονομικούς να σηκώνουν ένα από τα βαρύτερα ψυχικά φορτία.

Επίσης, αύξηση κατέγραψε και η ψύχωση, για την οποία αυτές τις μέρες στην χώρα μας εγκαινιάζουμε τις πρώτες Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση. Πρόκειται για μια καινοτόμο δομή, η οποία απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, εφήβους και νεαρούς ενήλικες, που παρουσιάζουν ψυχωσικά φαινόμενα, τα οποία πυροδοτούνται μετά από κάποιο στρεσογόνο γεγονός.

3.500 νέα περιστατικά ψύχωσης ετησίως

Στην πατρίδα μας καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 3.500 νέα περιστατικά νεαρών ατόμων που εμφανίζουν ψυχωσικά φαινόμενα και η αιτία μπορεί να είναι μία ερωτική απογοήτευση, οι πανελλαδικές εξετάσεις ή ο στρατός. Αυτοί οι νέοι μέχρι πρότινος μπορούσαν να απευθυνθούν μόνο στα δημόσια ψυχιατρεία, τα οποία είναι ακατάλληλοι χώροι για τέτοιου είδους περιστατικά. Οι νέοι με ψυχωσικά συμπτώματα χρειάζονται μία τελείως διαφορετική κλινική προσέγγιση, την οποία προσφέρουν οι Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση.

Η πρώτη Μονάδα, εγκαινιάστηκε στην Τρίπολη και ακολουθούν κι άλλες. Συνολικά θα αναπτυχθούν 8 αντίστοιχες Μονάδες στην επικράτεια. Εκεί, οι επαγγελματίες υγείας θα δημιουργήσουν εξατομικευμένα πρωτόκολλα φροντίδας για τους ωφελούμενους, αλλά και τους φροντιστές τους και τις οικογένειές τους. Η παρέμβαση θα παρέχεται σε χώρους εξωνοσοκομειακούς, ακόμα και στο σπίτι των ασθενών, ενώ παράλληλα θα υλοποιούνται δράσεις ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για όλη την τοπική κοινωνία, με στόχο την αποφυγή του στιγματισμού.

Επίσης, όπως ανέφερε η Ζωή Ράπτη, θα πραγματοποιούνται προγράμματα επανένταξης γιατί πρόκειται για νέους ανθρώπους οι οποίοι θα πρέπει να έχουν αποκατάσταση και επανένταξη.

Διαβάστε επίσης 

Πάσχα με ελλείψεις σε φάρμακα και σε υγειονομικό προσωπικό στα νησιά

Τα εμβόλια για τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις «έτοιμα μέχρι το τέλος της δεκαετίας»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.