Η Ευρώπη επεξεργάζεται νομοθεσία που φρενάρει τις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορονοϊού

Σχέδιο αυστηροποίησης της διαδικασίας εξαγωγών εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα.

Η σχετική νομοθετική πρόταση, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα, και σύμφωνα με τους Financial Times θα δίνει στην Ευρώπη μεγαλύτερη ευελιξία στο να απαγορεύει εξαγωγές εμβολίων προς τρίτες χώρες.

Επίσης, αναμένεται να θέτει κανόνες όχι μόνο για την εξαγωγή των εμβολίων καθαυτών αλλά και για την εξαγωγή των πρώτων υλών που παράγονται στην Ευρώπη και χρησιμοπούνται για την παρασκευή των εμβολίων.

Στο στόχαστρο Astrazeneca και Ηνωμένο Βασίλειο

Στόχος, σε πρώτη φάση, είναι να ασκηθεί πίεση κυρίως προς την Astrazeneca η οποία καθυστερεί την παράδοση των συμφωνημένων δόσεων, κάτι που απελεί να τινάξει στον αέρα τον προγραμματισμό του ευρωπαϊκού εμβολιαστικού προγράμματος.

Όπως γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης, επικαλούμενοι επίσης το προσχέδιο της νομοθετικής πρότασης, οι νέοι κανόνες θα αυστηροποιούν τη διαδικασία εξαγωγής εμβολίων που παράγονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και πιθανόν να φρενάρουν τον εφοδιασμό του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο βρίσκεται πολύ μπροστά στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ενώ είναι ο μεγάλος κερδισμένος από την ισχύουσα νομοθεσία για τις εξαγωγές. Ο Κανάδας και το Ισραήλ είναι επίσης ανάμεσα στις χώρες που ωφελούνται από το ισχύον πλαίσιο εξαγωγών.

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν, βέβαια, πως στόχος δεν είναι μια εταιρεία ή μια χώρα, αλλά να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών ώστε ως το καλοκαίρι να έχει επιτευχθεί η κάλυψη στο 70% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Εδώ και μέρες, η Κομισιόν ζητά αμοιβαιότητα στις διαδικασίες διανομής των εμβολίων, καλώντας τις τρίτες χώρες να φανούν συνεπείες στις παραδόσεις.

Πηγές: Financial Times, New York Times

Διαβάστε επίσης

Οι ΗΠΑ λοιδωρούν την Ευρώπη για τη στρατηγική του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού

Διαφωνίες στην Ευρώπη για την κατανομή των εμβολίων της Covid-19 (upd)

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.