Πλεύρης: Το “πληγωμένο” ΕΣΥ, τα ΤΕΠ, οι προσλήψεις και το σχέδιο για την Υγεία

Για το νέο Υγειονομικό Χάρτη και το πολύπαθο ΕΣΥ, που βγήκε κουρασμένο από την επιδημία της COVID-19, μίλησε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ. Ειδική αναφορά έκανε και στο μειωμένο ενδιαφέρον των γιατρών να στελεχώσουν δομές στη νησιωτική χώρα.

Πλεύρης για άγονες προκηρύξεις του ΕΣΥ

Ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι οι προκηρύξεις για προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα νησιά δεν είναι ελκυστικές.

“Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τους γιατρούς, βγαίνουν προκηρύξεις και πολλές φορές καταλήγουν άγονες λόγω απροθυμίας. Στα νησιά μας δίνουμε συν 1.800 ευρώ στο μισθό για να πάνε γιατροί. Πάλι, όμως, δεν είναι ελκυστικό. Γι’ αυτό προχωρήσαμε στην αύξηση των μισθών 10%, δίνουμε 1.800 ευρώ στους γιατρούς, που θα πάνε στις νησιωτικές περιοχές επιπλέον και στέγη”.

Λύση αναμένεται να δώσει το άνοιγμα του ΕΣΥ στους ιδιώτες γιατρούς. “Θα μπορούν πλέον να μπαίνουν στα νοσοκομεία, όχι μόνο με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, αλλά και με μερική απασχόληση. Στην Κω έχουμε απουσία παθολόγων και έχουμε 10 παθολόγους ιδιώτες, που δε θέλουν να μπουν στο ΕΣΥ. Με τις νέες προκηρύξεις δίνουμε δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να μπούνε στο νοσοκομείο.

Το άνοιγμα του ΕΣΥ στους ιδιώτες – δηλαδή κάποιος θα μπορεί να ασκεί το ιδιωτικό του έργο και παράλληλα να προσφέρει υπηρεσίες στο ΕΣΥ – είναι ένα βασικό κίνητρο”, εξήγησε ο κ. Πλεύρης.

Κάνοντας έναν απολογισμό, ανέφερε ότι:

  • Προσελήφθησαν 15.000 άτομα ως προσωπικό και σήμερα εργάζονται 7.000 περισσότεροι από ό,τι το 2019.
  • Μόνο για το 2022 βγήκαν 4.000 θέσεις μόνιμων νοσηλευτών, 850 θέσεις γιατρών, 910 λοιπού προσωπικού.
  • Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βγήκε από μία δεκαετή υποχρηματοδότηση και μετά από μια μάχη με την πανδημία και αυτό το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι που ήταν και στα Τέμπη.

Έρχονται νέες υποδομές

Σε σχέση με τις νέες υποδομές, ο Θάνος Πλεύρης επεσήμανε ότι αναμένεται να παραδοθούν στο ΕΣΥ τρία νέα νοσοκομεία, τα οποία θα κατασκευαστούν με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – θα είναι το πρώτο στην περιοχή – και για τα Νοσοκομεία Κομοτηνής και Σπάρτης.

Επιπλέον αναμένεται να γίνει και Ογκολογικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. “Γίνεται, έχει χωροθετηθεί στην Περιφερειακή Οδό, έχουν δεσμευτεί τα χρήματα, είναι ένα έργο που υλοποιείται εντός οκταετίας”, όπως είπε.

Για τα πολυσυζητημένα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι έως το τέλος του 2025 θα έχουν ανακαινιστεί σε 80 νοσοκομεία.

Στα ΤΕΠ υπάρχει υπερφόρτωση γιατί όλα συνδέονται, διότι στη χώρα μας διαχρονικά απουσίαζε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Με αποτέλεσμα, όταν συνέβαινε κάτι, ο πολίτης να μην είχε κάποιον να τον συμβουλεύσει και να πηγαίνει στα ΤΕΠ των νοσοκομείων να εξυπηρετηθεί. Σήμερα, που μιλάμε, 80 νοσοκομεία έχουν μπει στο ΤΑΙΠΕΔ και μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουμε πλήρη ανακαίνιση όλων των ΤΕΠ. Είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης”.

Διαβάστε επίσης

ΕΟΔΥ: Ημερίδα για την έμφυλη βία στο προσφυγικό περιβάλλον

«Καμπανάκι» ΕΦΕΤ για κινδύνους από καρκινογόνες ουσίες σε αλλαντικά και κρέατα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.