Σήμερα και αύριο οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα “10 χρόνια ΕΟΠΥΥ” – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των γιατρών

Με την παρουσία του πρωθυπουργού, ο ΕΟΠΥΥ γιορτάζει τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του, σήμερα Πέμπτη 22/2/23 και μέχρι αύριο το απόγευμα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) διοργανώνει στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας, την Επετειακή του Εκδήλωση: Ε.Ο.Π.Υ.Υ. – 10 χρόνια προσφοράς σε 11 εκ. πολίτες #συνεχίζουμε.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας για την πορεία του ασφαλιστικού οργανισμού υγείας, τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, αλλά αναμένεται να γίνει και μία ανάλυση για τα λάθη που έγιναν και ποιες θα είναι οι απο δω και πέρα κινήσεις του ΕΟΠΥΥ.

Απόντες οι γιατροί από τις εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια του ΕΟΠΥΥ

Απόντες όμως θα είναι οι γιατροί και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ πάροχοι υπηρεσιών υγείας, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα με συγκέντρωση έξω από το Πολεμικό Μουσείο, θεωρώντας ότι από τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ οφείλει αρκετά χρήματα εδώ και χρόνια, δεν δικαιούται να πραγματοποιεί τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Στις εκδηλώσεις έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραβρεθούν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιά, ενώ το Συντονιστικό Όργανο των φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας οργανώνει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα τη μείωση του clawback και του rebate. Αφορμή μάλιστα για τις κινητοποιήσεις στάθηκε μία προηγούμενη δήλωση της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ Θεανώς Καρποδίνη, η οποία αναφερόμενη στα 10 χρόνια του Οργανισμού τόνισε τα εξής: «Ουδείς πιο αχάριστος εκ του ευεργετηθέντος! Είναι μίζερο να ασχολούμαστε με κάποιους που αντί να στηρίζουν τον Οργανισμό και τους 11 εκατομμύρια πολίτες από τους οποίους ανταμείβονται, απαιτούν να μη γιορτάσουμε και προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν την επετειακή μας εκδήλωση για μικροπρεπείς συνδικαλιστικούς λόγους».

«Το πάρτι για τα 10 χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ το έχουν πληρώσει ακριβά οι γιατροί και τα πολυϊατρεία!», ανέφερε το Συντονιστικό Όργανο των Γιατρών σε ανακοίνωσή του.

«Μας αφήνει έκπληκτους η στάση και η θέση του ΕΟΠΥΥ, όταν έχουν περικοπεί 2,2 δις ευρώ σε αυτήν τη δεκαετία τα οποία ο ΕΟΠΥΥ τα ονόμασε rebate και claw back και τα κούρεψε από τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και τα πολυϊατρεία, ο Οργανισμός να σπαταλά χρήματα σε γιορτές και εκδηλώσεις για να γιορτάσει την επιτυχία του αυτή!», τόνισαν.

Healthstories Σήμερα και αύριο οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια ΕΟΠΥΥ - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των γιατρών

10 χρόνια ΕΟΠΥΥ

Με αφορμή τις διήμερες εκδηλώσεις του ΕΟΠΥΥ, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, τονίζει σε μήνυμά της τα εξής:

“Δέκα και πλέον χρόνια έχουν παρέλθει από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) την 1η Ιανουάριου 2012, που σηματοδότησε μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας.

Παρότι ξεκίνησε με σημαντικές ελλείψεις και δυσκολίες, σήμερα 10 χρόνια μετά, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κατάφερε να διαχειρίζεται αποτελεσματικά και με διαφάνεια το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων πόρων για την υγεία, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τους ασφαλισμένους του.

Με αυτή την αφορμή, ο Οργανισμός και τα στελέχη του γιορτάζουν τα 10 χρόνια λειτουργίας του, με μία ανοιχτή για όλους επετειακή εκδήλωση στις 23 & 24 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, η οποία θα μεταδοθεί και διαδικτυακά.

Η πανδημία ανέδειξε με πρόδηλο τρόπο ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποτελεί έναν σύγχρονο Οργανισμό που μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις που αυξάνουν και μεταβάλουν τις ανάγκες των πολιτών, και ο εορτασμός αυτός θα είναι μια ευκαιρία να ενημερώσουμε όλους τους δικαιούχους και την ελληνική κοινωνία για το όραμα και τα σχέδια του Οργανισμού για την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του.

Σας περιμένουμε όλους, στελέχη, συνεργαζόμενους φορείς, ασφαλισμένους προκειμένου να γιορτάσουμε μαζί τα 10 χρόνια του Οργανισμού μας”.

Απολογισμός και Επιτεύγματα

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο οργανισμό παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη και προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 11 εκ. πολίτες, ως αποκλειστικός αγοραστής υπηρεσιών υγείας, και σήμερα έχει συμβάσεις με 22.000 παρόχους υγείας σε όλα τα επίπεδα φροντίδας υγείας.

Ο ΕΟΠΥΥ στον απολογισμό του αναφέρει τα εξής:

Φέτος, στα 10 χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού, «θέλουμε να γιορτάσουμε τη 10ετή αυτή πορεία προς την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό μαζί με τους ασφαλισμένους μας, και όλους τους δικαιούχους υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας-κοινωνικής φροντίδας.

Παρά την οικονομική κρίση που η χώρα βίωσε την προηγούμενη περίοδο, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διεύρυνε τις συνεργασίες του με ιδιωτικούς φορείς του τομέα της υγείας, γεγονός που αποτυπώνεται και στην αύξηση των συμβεβλημένων παρόχων:

  • Πάνω από 3.000 διαγνωστικά κέντρα
  • διπλασιασμός των Μονάδων Αιμοκάθαρσης την τελευταία 5ετία
  • 2.500 φυσικοθεραπευτές
  • 1.700 πάροχοι υγειονομικού υλικού
  • 11.500 χιλιάδες ιδιωτικά φαρμακεία

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, o Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ πρωτοπορεί και διευρύνει τις συνεργασίες του μέσω της σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο τη στήριξη του ΕΣΥ κατά την υγειονομική κρίση.

Η σύμπραξη των δυνάμεων του ΕΣΥ και του ιδιωτικού τομέα ενισχύει το επίπεδο ετοιμότητας του υγειονομικού συστήματος, ενισχύει τις επενδύσεις και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας και εξασφαλίζει την κάλυψη ειδικών επεμβάσεων αποφεύγοντας τη μετακίνηση πολιτών στο εξωτερικό.

Ο Οργανισμός, μέσω των συμβάσεών του με σύγχρονα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, εξασφαλίζει στους πολίτες σημαντικές υπηρεσίες, για την κάλυψη των οποίων δεν επαρκούν οι λιγοστές δημόσιες δομές.

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως φορέας υλοποίησης των δράσεων προληπτικής ιατρικής, έχει εξασφαλίσει την άμεση πρόσβαση των ωφελούμενων πολιτών μέσω του δικτύου συμβεβλημένων παρόχων του και την άμεση πληρωμή των δαπανών ενισχύοντας την απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στο πλαίσιο της Δράσης «Σπύρος Δοξιάδης».

Για πρώτη φορά ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποζημιώνει τους συμβεβλημένους παρόχους του με βάση θεσμοθετημένα κριτήρια ποιότητας, σηματοδοτώντας τον ρόλο του ως Στρατηγικός Αγοραστής Υπηρεσιών Υγείας.

Στην πρόσφατη μεταρρύθμιση του προσωπικού γιατρού ο Οργανισμός σύναψε με ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι καλύπτουν πάνω από 1,5 εκ. εγγεγραμμένους συμπολίτες μας.

Την τελευταία τριετία ενισχύθηκε με σημαντική χρηματοδότηση η κατηγορία των διαγνωστικών εξετάσεων ώστε να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία, και να αποσυμφορηθούν τα Κέντρα Υγείας.

Παράλληλα εντάχθηκαν για πρώτη φορά στην αποζημίωση ειδικές γονιδιακές εξετάσεις για κληρονομικούς καρκίνους.

Τα στελέχη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. συμμετείχαν σε διαπραγματεύσεις, με οικονομικό όφελος που ανέρχεται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ στον τομέα του φαρμάκου τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ στις λοιπές παροχές υγείας και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα έχουν εξοικονομηθεί πάνω από 150 εκατ. ευρώ, μέσω της συμβασιοποίησης των παροχών ιατροτεχνολογικού υλικού και σκευασμάτων ειδικής διατροφής. Σημαντικότερο όλων είναι το γεγονός ότι οι συμπολίτες μας δεν προκαταβάλουν πλέον το κόστος των αναγκαίων παροχών και δεν ταλαιπωρούνται καταθέτοντας ατομικά αιτήματα που πληρώνονταν με σημαντική καθυστέρηση. Οι συμφωνίες που επιτυγχάνει ο Οργανισμός οδηγούν στην εξοικονόμηση πόρων, στην εξασφάλιση υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και αποτελούν εργαλεία για την εξασφάλιση πρόσβασης σε νέες υπηρεσίες υγείας καθώς και σε νέες καινοτόμες θεραπείες και προϊόντα.

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εκπροσωπεί επάξια την Ελλάδα ενώπιον των ευρωπαϊκών οργάνων για τα ζητήματα διασυνοριακής περίθαλψης αρμοδιότητάς του, εφαρμόζοντας ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οδηγίες και συμφωνίες. Επίσης, ενημερώνει και υποστηρίζει τους δικαιούχους του για τα δικαιώματά τους στη λήψη διασυνοριακής περίθαλψης, διασφαλίζοντας την πρόσβασή τους σε αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν προσφέρεται στη χώρα μας και παρεμβαίνει στις διαδικασίες παροχής περίθαλψης προς τους εισερχόμενους πολίτες, διασφαλίζοντας την αντίστοιχη εισροή εσόδων στη χώρα για χορηγηθείσες παροχές ασθενείας.

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Πρόνοιας επιτυγχάνει τη θεμελίωση νέων συμβάσεων με φορείς κοινωνικής φροντίδας, προσφέροντας υπηρεσίες υγείας και φροντίδας σε άτομα με αναπηρία, χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένους.

Παρέχει ηλεκτρονικές υπηρεσίες τόσο στους παρόχους όσο και στους δικαιούχους αξιοποιώντας στο έπακρο νέες τεχνολογίες, και ειδικότερα τις δυνατότητες του νέου υπερσύγχρονου Data Center, που υλοποίησε ο Φορέας και μέσα από τη λύση Oracle Cloud Exadata, που εξασφάλισε υψηλή διαθεσιμότητα καθώς και δυνατότητα κλιμάκωσης ανάλογα με το φορτίο των εφαρμογών. Υλοποίησε δράσεις τόσο για την εξυπηρέτηση του πολίτη (ηλεκτρονικό εισιτήριο για Φαρμακείο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Ηλεκτρονικό Ραντεβού Ασφαλισμένων με ΠΕ.ΔΙ. Ε.Ο.Π.Υ.Υ., άυλες γνωματεύσεις, ηλεκτρονική υποβολή ατομικών αιτημάτων Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), όσο και για την επικοινωνία του με τους συνεργαζόμενους παρόχους (edapy, αναγγελίες εισιτηρίου/εξιτηρίου, κλπ.). Ανέπτυξε δράσεις σημαντικές για τη λειτουργία του συστήματος υγείας της χώρας, όπως το Σύστημα Διαχείρισης ΜΕΘ/ΜΕΝΝ – ΕΚΑΒ – Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αλλά και δράσεις με στόχο τον έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως One Time Password (OTP) στη γνωμάτευση καθώς και έλεγχοι Real Time κατά την έκδοση της γνωμάτευσης.

Ο Οργανισμός δεσμεύεται να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του ως σύγχρονος ασφαλιστικός φορέας, διατηρώντας τον ανθρωποκεντρικό του χαρακτήρα πάντα με γνώμονα:

  • την προστασία της υγείας από καταστροφικές συνέπειες για τους ασθενείς,
  • την ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες υγείας όλων των πολιτών,
  • τη βελτίωση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών,
  • τη χρηστή και με πλήρη διαφάνεια διαχείριση του προϋπολογισμού του.

Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Διαβάστε επίσης

Εμμηνόπαυση: Πώς αλλάζει την εμφάνιση των γυναικών σε πρόσωπο και σώμα

Ρευματικά νοσήματα και καθυστέρηση στη διάγνωση – Η επιλογή του γιατρού παίζει ρόλο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.