Στη Βουλή το Dentist Pass – Τι είπε ο Θ. Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων, ράντζα και γιατρούς του ΕΣΥ

Μία γενική παρουσίαση των ενεργειών του υπουργείου Υγείας το τελευταίο διάστημα, έκανε ο Θάνος Πλεύρης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου της κύρωσης της δωρεάς του Ιδρύματος “Σ. Νιάρχος” για την Ψυχική Υγεία και το Dentist Pass.

Ο κ. Θ. Πλεύρης αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ το τελευταίο διάστημα ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ενισχύσουν 2-3 ιδιωτικές κλινικές το Αττικό Νοσοκομείο που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα απορρόφησης ασθενών σε θαλάμους, ενώ το ΝΙΜΤΣ συνεπικουρεί ήδη τον Ευαγγελισμό.

«Η πίεση στο ΕΣΥ υπήρξε μεγάλη στον παθολογικό τομέα λόγω κορωνοϊού και έξαρση των λοιμώξεων. Ωστόσο η ανάπτυξη επικουρικών κλινών δε διαφέρει από ότι συνέβαινε μέχρι και πριν την πανδημία, είπε και εξήγησε ότι «η πίεση εντοπίζεται σε συγκεκριμένα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ και στο Αττικό νοσοκομείο. Όλα τα νοσοκομεία που εφημερεύουν στην 1η Υπε δεν αναπτύσσουν άνω των 50 κλινών συνολικά επικουρικών και στο σύνολο τους απορροφούνται την επόμενη ημέρα

Με την προσθήκη του ΝΙΜΙΤΣ στον Ευαγγελισμό ήδη η κατάσταση βελτιώνεται. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και ενισχύσει από 2-3 ιδιωτικές κλινικές και για το Αττικό χωρίς καμία επιβάρυνση του ασθενούς και το πρόβλημα για το επόμενο δίμηνο θα αντιμετωπισθεί σε μεγάλο βαθμό».

Πλεύρης: Αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών

Σε ότι αφορά στις μετακινήσεις των γιατρών, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, είπε ότι για κάθε γιατρό που μετακινείται θα δίνονται επιπλέον 1.800 ευρώ στον μισθό του και για κάθε νοσηλευτή 1.200 ευρώ.

«Πλέον οι γιατροί έχουν μεσοσταθμική αύξηση 10%, οι προσωπικοί γιατροί των Κέντρων Υγείας άνω των 800 ευρώ τον μήνα. Δίνονται επιπλέον επιδόματα σε αναισθησιολόγους γιατρούς ΕΚΑΒ και γιατρούς ΜΕΘ και τώρα επιπλέον 1.800 ευρώ σε γιατρούς και 1.200 σε νοσηλευτές» είπε και συνέχισε

«Με το ήπιο ιδιωτικό έργο δίνουμε τη δυνατότητα για αύξηση εισοδημάτων και οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να είναι και προσωπικοί γιατροί. Παράλληλα διασφαλίζουμε τη μισθοδοσία των εργαζομενων στις ΤΟΜΥ για αλλά τέσσερα έτη».

Οδοντιατρική Πρόληψη για τα παιδιά

«Για πρώτη φορά, δίνεται η δυνατότητα οδοντιατρικής κάλυψης για τα παιδιά 6 έως 12 ετών και θα καλύψει 660.000 παιδιά.

Το dentist pass είναι ένα πρόγραμμα που αμβλύνει τις ανισότητες δίνοντας την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να έχουν οδοντιατρική κάλυψη και αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία σύμβασης με ΕΟΠΥΥ για οδοντιατρικές πράξεις που ποτέ έως τώρα δεν υπήρχε» ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ελλείψεις φαρμάκων

Αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων και τις αλλαγές στον ΙΦΕΤ, ο υπουργός Υγείας αφού σημείωσε ότι «η χώρα μας κινήθηκε πρώτη με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων, φροντίζοντας από το καλοκαίρι την πλήρη κάλυψη των νοσοκομείων σε φάρμακα και τη στήριξη των φθηνών φαρμάκων με πλαφόν στο claw back και κλειστούς προϋπολογισμούς, καταφέραμε να περιορίσουμε τις ελλείψεις και σήμερα ομαλοποιείται η κατάσταση»

«Όταν η αντιπολίτευση μιλούσε για εγχώριο πρόβλημα ήδη είχαμε κρούσει τον κώδωνα της ύπαρξης παγκόσμιου προβλήματος λόγω ελλείψεων πρώτων υλών και αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης. Σήμερα όλη η ΕΕ παρακολουθεί τα μέτρα που πήραμε.

Πλεύρης: Το Politico αναφέρεται στα μέτρα της Ελλάδας

Χθες σε άρθρο του το Politico αναφέρεται σε αυτά τα μέτρα και στην πολλή δύσκολη κατάσταση σε χώρας όπως η Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία και αναφέρεται σε χώρες όπως Βέλγιο και Ρουμανία που θεσμοθετούν τα μέτρα μας»

Σε ότι αφορά την αλλαγή των διατάξεων του ΙΦΕΤ «απλά δίνουμε τη δυνατότητα για να γίνονται πιο εύκολα οι εισαγωγές και να περιορίζονται επιπλέον οι εξαγωγές. Επιπλέον με τη μεταρρύθμιση στην ΕΚΑΠΥ οδηγούμαστε σε κεντρικούς διαγωνισμούς φαρμάκων. Βάζουμε κλειστό προϋπολογισμό για τις ηπαρίνες που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των νοσοκομείων και πετύχαμε κλειστούς προϋπολογισμούς με όφελος άνω των 450 ευρώ για το δημόσιο».

Αναφορικώς με τις συμβάσεις κύρωσης με το ίδρυμα Νιάρχος για την Ψυχική Υγεία, ο υπουργός τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντική σύμβαση για την ψυχική Υγεία των παιδιών και ανηλίκων και συστήνεται πανελλήνιο δίκτυο αναφοράς. Παράλληλα, ενισχύεται η εκπαίδευση και κατάρτιση επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, ενώ η σύμβαση αποτελεί μέρος συνολικού Εθνικού Σχεδίου για την ψυχική υγεία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το ρόλο της ψυχικής υγείας με ειδικό χαρτοφυλάκιο που φέρει τη σφραγίδα της Ζωής Ράπτη».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Πλεύρης ανέφερε τα εξής:

«Η στήριξη μας στο ΕΣΥ αποδεικνύεται με πράξεις:

– αυξήσαμε τον προϋπολογισμό από 3,8 δις ευρώ του 2019 στα 5,2 δει ευρώ. 1,4 δις περισσότερα

– διασφάλισε ο πρωθυπουργός 1,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα νοσοκομεία μας και τα Κέντρα Υγείας

– αυξάνουμε τις προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις και

– αυξάνουμε για πρώτη φορά τα εισοδήματα των γιατρών».

Διαβάστε επίσης

Μόνο η Ελλάδα πέτυχε μείωση των θανατηφόρων τροχαίων στην ΕΕ – Οι ασφαλέστεροι δρόμοι της Ευρώπης

Σταθερά στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην Ευρώπη στους σκληρούς δείκτες της COVID-19

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.