Βουλή: Εν μέσω αντιδράσεων το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, συζητείται σήμερα (1/12) στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

Σημείο τριβής, αποτελούν τα άρθρα 7 και 10 του νομοσχεδίου που δίνουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και προβλέπουν την προκήρυξη θέσεων γιατρών στο ΕΣΥ, με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

«Το νομοσχέδιο δίνει στην Υγεία για πρώτη φορά έναν προγραμματισμό για το τι γιατρούς χρειαζόμαστε», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και πρόσθεσε: «σήμερα και όλα τα τελευταία χρόνια έχουμε το ΕΣΥ και έναν ιδιωτικό τομέα 40%, το μεγαλύτερο απ’ όλες τις χώρες της ΕΕ. Κάποιες αλλαγές πρέπει να κάνουμε».

Η κα Γκάγκα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας πως « δεν είστε προοδευτικοί αλλά οπισθοδρομικοί. Θέλετε να πάτε σε ένα ΕΣΥ, 40 χρόνια πίσω. Δεν έχει σχέση με τις σημερινές ανάγκες».

«Είμαι γιατρός ΕΣΥ 32 χρόνια, το έχω υποστηρίξει όλη μου τη ζωή. Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να είναι δουλειά όλων μας. Έχουμε γιατρούς που είναι παγκοσμίως γνωστοί, δεν μπορούν να πάνε να κάνουν μαθήματα και να πληρωθούν γιατί απαγορεύεται από το ΕΣΥ. Τι είναι αυτό που θα κάνει ελκυστικό το ΕΣΥ; Πως θα κρατήσουμε τους γιατρούς αν δεν τους δώσουμε δυνατότητες; Θέλετε απολυταρχία και κρατισμό, η δημοκρατία έχει επιλογές όχι παρωπίδες».

Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητούν την απόσυρση των συγκεκριμένων διατάξεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «με αυτές επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ,καθώς καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών,που αποτελεί την ιδρυτική αρχή του ΕΣΥ».

Τσίπρας: Το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ πολύ σύντομα θα μπει στο ντουλάπι της ιστορίας

Την κατάργηση του νομοσχεδίου για την δευτεροβάθμια περίθαλψη αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για απόπειρα ιδιωτικοποίησης και κατάργησης του ΕΣΥ.

«Το νομοσχέδιο σας να το χαίρεστε πολύ σύντομα θα μπει στο ντουλάπι της ιστορίας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «μισεί οτιδήποτε δημόσιο και αγαπά τους κερδοσκόπους της υγείας και τους εμπόρους της ζωής». Παράλληλα παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία, στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται αναμόρφωση μισθολογίου με 2000 ευρώ μισθό για πρωτοδιόριστο γιατρό, άμεση πρόσληψη 5000 μόνιμων γιατρών και άλλων 10.000 σε ορίζοντα 3ετίας, ένταξη στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών και εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

Για υποκρισία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι από τη μια πλευρά έχουμε έναν πρωθυπουργό που κάνει πράξη την αύξηση των μισθών των γιατρών καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει 10 τοις εκατό αύξηση και έναν αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπόσχεται αυξήσεις αλλά ως πρωθυπουργός δεν έδωσε ούτε ένα σεντς στους γιατρούς..

Αντιδράσεις κομμάτων

«Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο έκτρωμα που έχει ήδη απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και σύσσωμο τον ιατρικό κόσμο», είπε απευθυνόμενος προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας,ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, χαρακτηρίζοντας τους κυβερνώντες «σάπιους μέχρι το μεδούλι».

Όπως ανέφερε, με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση έχει πετύχει μια παγκόσμια πρωτοτυπία, να μην έχει μαζί της ούτε μια ένωση νοσοκομειακών γιατρών,ούτε έναν φορέα υγειονομικών, καθώς έχει καταδικαστεί απ´όλους.

«Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι τα μεγάλα κοράκια της υγείας, οι κλινικάρχες και οι μεγάλες αλυσίδες στον χώρο της », παρατήρησε ο κ.Κουτσούμπας,λέγοντας ότι πρόκειται για μια αντιδραστική τομή στη δημόσια περίθαλψη, για την οποία έβαλαν το χεράκι τους όλες οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις.Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση φέρνοντας την τελευταία στιγμή διατάξεις για τα μισθολογικά των γιατρών,αυτοαναιρείται και αυτογελοιοποιείται ,αφού δεν μας εξηγεί τί χρειάζονται τα ιδιωτικά ιατρεία, όταν υποτίθεται ότι βελτιώνει τόσο πολύ τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ.

« Η κυβέρνηση απροκάλυπτα ενεργοποιεί την κρυφή της ατζέντα για ενεργοποίηση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας», τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση στέλνει τους πολίτες στα ιδιωτικά κέντρα,όταν σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ,ένας στους τρεις δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει για την περίθαλψή του. «Έχετε μια απέχθεια στο ΕΣΥ, τον εμπνευσμένο αυτό θεσμό που φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργών,όπως ο Γιώργος Γεννηματάς και ο Παρασκευάς Αυγερινός»,είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση,την οποία και κατηγόρησε ότι επιχειρεί να μετατρέψει το κοινωνικό αγαθό της υγείας σε αντικείμενο της αγοράς. Επίσης, ο κ.Κατρίνης, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί γιατρούς δύο ταχυτήτων,στέλνοντας τους γιατρούς του ΕΣΥ βορά στα επιχειρηματικά κέντρα.

Διαβάστε επίσης 

Έιτζ: Μειωμένα τα κρούσματα στην Ελλάδα – Όχι στο στίγμα και στον φόβο της εξέτασης

Νέο φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ: Ο καθηγητής Νίκος Σκαρμέας αναλύει τη μελέτη για το Lecanemab

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.