Γυρνούν την πλάτη και στο εμβόλιο της γρίπης – Η κυβέρνηση επιστράτευσε τα μεγάλα μέσα

Σε… βαρομετρικό χαμηλό κινείται η εμβολιαστική κάλυψη της γρίπης. Οι πολίτες, που έχουν κάνει το εν λόγω εμβόλιο, είναι πολύ λιγότεροι σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια. Η κόπωση, που έχει προκαλέσει η επιδημία της COVID-19, θα μπορούσε να είναι ένας σοβαρός λόγος, για τον οποίο δεν πάνε να το κάνουν ούτε οι ευπαθείς ομάδες, παρότι είναι πρώτοι στη λίστα των πιθανών επιπλοκών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, έχουν εξασφαλιστεί 4,2 εκατ. δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, αλλά ως τώρα έχουν γίνει 1,7 εκατ. εμβόλια. Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχαν γίνει συνολικά 4 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια, την περίοδο 2019 – 2020 είχαν εμβολιαστεί 3,2 εκατ. άτομα και την τελευταία περίοδο, πριν από την επιδημία COVID-19, είχαν γίνει 2,2 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια.

Λένε όχι στο εμβόλιο της γρίπης

Ο κόσμος φαίνεται να “ξέχασε” γρήγορα το αιφνιδιαστικό ξέσπασμα της γρίπης μέσα στο καλοκαίρι στα νησιά, φαινόμενο που καταδεικνύει ότι φέτος η νόσος θα έχει την “τιμητική” της.

Ο ΕΟΔΥ μέσα στον τρέχοντα μήνα έχει καταγράψει ένα σοβαρό κρούσμα, που χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ. Παράλληλα όλο και περισσότεροι πάνε στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στον γιατρό, λόγω γριπώδους συνδρομής. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα παιδιά – το ανοσοποιητικό τους δυο χρόνια ήταν σε “λήθαργο”, λόγω των μέτρων προστασίας έναντι της COVID-19. Οι ηλικιωμένοι, επίσης, είναι πάντα μια ομάδα πολιτών, που χρειάζεται να λαμβάνει μέτρα, για να μη νοσήσει, τουλάχιστον βαριά.

Ίσως ο διαφαινόμενος εφησυχασμός να έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η COVID-19 διέγραψε σταθερή πορεία το Νοέμβριο, παρά τις προβλέψεις για έξαρση. Και ο κόσμος να θεωρεί ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τη γρίπη. Το γεγονός, δε, ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων, είναι καθησυχαστικό.

Μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται

Όμως η γρίπη ανησυχεί τους ειδικούς, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς. Με κάθε τρόπο επισημαίνουν ότι η γρίπη δεν αστειεύεται. Κάνει συχνά σοβαρές νοσήσεις, πολλές φορές χρειάζεται νοσηλεία σε Μονάδα και ενίοτε οι ασθενείς καταλήγουν.

Η πορεία της γρίπης στο νότιο ημισφαίριο έδειξε ότι φέτος η κατάσταση ήταν δύσκολη και κάπως έτσι εκτιμούν οι επιστήμονες ότι θα πάει και εδώ.

Μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται αύξηση στα κρούσματα και η κορύφωση του κύματος προβλέπεται για μετά τις γιορτές, Ιανουάριο με Φεβρουάριο.

Η κυβέρνηση στη μάχη

Η κυβέρνηση, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, να πάνε να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον καθηγητή επιδημιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, στο οποίο μιλούν για τη γρίπη και παρακινούν όλους μας να κάνουμε το εμβόλιο.

Χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε το εμβόλιο της γρίπης μαζί με το προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου, στέλνοντας μήνυμα για τη σημασία της πρόληψης.

Εκτιμάται ότι ως τις αρχές Δεκεμβρίου θα γίνουν κι άλλοι εμβολιασμοί, αν και είναι μάλλον απίθανο να ξεπεράσουν τα 2,2 εκατ. που είχαν γίνει την περίοδο 2019-2020.

Διαβάστε επίσης

Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test, σήμερα Τετάρτη 16 Νοεμβρίου

Πώς να καθαρίσεις την οθόνη με τον σωστό τρόπο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.