Αλλάζουν όλα στις διαγνωστικές εξετάσεις μέσω ΕΟΠΥΥ – Αυστηρά ποιοτικά κριτήρια από το υπουργείο Υγείας

Βαθιά το «νυστέρι» στον τρόπο που πραγματοποιούνται οι διαγνωστικές εξετάσεις μέσω ΕΟΠΥΥ και ειδικά οι απεικονιστικές επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας, θέτοντας νέα πολύ αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, για τις μαγνητικές και τις αξονικές τομογραφίες και τα οποία θα ισχύσουν σε περίπου δύο μήνες από σήμερα.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου, είναι καλύτερες υπηρεσίες υγείας και περισσότερη διαφάνεια. Έτσι, όταν ο πολίτης πραγματοποιεί μία εξέταση μέσω ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, να γνωρίζει ότι τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται πληρούν όλα τα κριτήρια, είναι καινούργια και με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Παράλληλα, όλα τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα αρχειοθετούνται ψηφιακά ώστε να έχουν πρόσβαση οι πολίτες αλλά και για να γνωρίζει ο ΕΟΠΥΥ ότι πράγματι έχει γίνει μία εξέταση και δεν χρεώθηκε απλά στο σύστημα.

Προδιαγραφές για τις διαγνωστικές εξετάσεις

Ουσιαστικά τα νέα ποιοτικά κριτήρια που θα καθοριστούν για τον ΕΟΠΥΥ από το υπουργείο Υγείας, θα ορίζουν τον τρόπο που θα πληρώνονται οι πάροχοι αφού θα υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Στόχος από τη μια πλευρά, αυτή του υπουργείου Υγείας, είναι να βελτιωθούν οι δείκτες και κατ’ επέκταση οι υπηρεσίες υγείας, μέσω της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της ασφάλειας της παρεχόμενης φροντίδας υγείας.

Αυστηρά ποιοτικά κριτήρια από το υπουργείο Υγείας

Τα ποιοτικά κριτήρια που θα καθορίζουν και τις αποζημιώσεις μεταξύ άλλων
θα είναι:

– Στα συστήματα αξονικής τομογραφίας (CT) καθορίζεται από τον αριθμό
ανακατασκευασμένων τομών

– Στα συστήματα μαγνητικής τομογραφίας (ΜRI) καθορίζεται από την
ένταση μαγνητικού πεδίου, η οποία μετριέται σε Tesla

– Ηλικία συστήματος

– Συντήρηση συστήματος και ψηφιακή αποθήκευση εικόνας. Η διασφάλιση της συντήρησης του συστήματος, καθώς και της ύπαρξης συστήματος ηλεκτρονικής αποθήκευσης των εικόνων PACS

– Πιστοποιητικό ποιότητας κατά ISO

– Θα επιβάλλεται κλιμακωτό rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) με βάση την χρονολογία αλλά και τις τομές ενός μηχανήματος. Γεγονός που σημαίνει πως όσο πιο παλιό είναι ένα μηχανήματα τόσο περισσότερες εκπτώσεις θα πρέπει να κάνει ο πάροχος στον ΕΟΠΥΥ. Συνεπώς θα αμείβεται λιγότερο.

Σημειώνεται πως, τα κριτήρια ποιότητας εφαρμόζονται σε όλους τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες παρόχους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι παρέχουν διαγνωστικές εξετάσεις αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αιτούμενοι την αποζημίωσή τους μέσω της υποβολής δαπανών
στον ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε επίσης 

Νέα, ελπιδοφόρα θεραπεία κατά του καρκίνου, σε ασθενείς τελικού σταδίου

Πλεύρης για ασθενείς με διαβήτη: Χωρίς συμμετοχή η πρόσβαση στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.