Κορονοϊός : Το φθινόπωρο τρομάζει τους ειδικούς – Το σχέδιο του υπ. Υγείας για επιστροφή στην καθημερινότητα

Σχέδιο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα πιθανό νέο κύμα κορονοϊού, σε περίπτωση που έρθει η νέα παραλλαγή «Κένταυρος» στη χώρα μας, αναμένεται να καταρτίσει το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Οι επιστημονες στην πλειονότητα τους συμφωνούν, πως η μεγάλη τουριστική ροή αλλά και η μεγάλη μεταδοτικότητα της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής της Όμικρον, δεν θα αφήσουν την Ελλάδα εκτός της λίστας των χωρών που θα την «υποδεχτούν», ενώ όπως υπολογίζουν αυτό αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο.

Την ώρα λοιπόν που ήδη οι Ευρωπαϊκοί μηχανισμοί και Οργανισμοί έχουν καταστήσει σαφές σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να είναι προετοιμασμένες για ένα νέο επιδημικό κύμα εν αναμονή και των νέων επικαιροποιημένων εμβολίων, τα οποία δυστυχώς δεν θα είναι έτοιμα πριν την ολοκλήρωση του καλοκαιριού και με την παράδοση τους να προβλέπεται στα μέσα του φθινοπώρου, το υπουργείο Υγείας, ήδη έχει στο τραπέζι κάποια πρώτα μέτρα.

Για τα μέτρα αυτά αναφέρθηκε πρόσφατα και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, καθησυχάζοντας πως δεν θα υπάρξει πλάνο υποχρεωτικότητας παρά μόνο συστάσεις.

«Δεν θα είναι μέτρα τα οποία ζήσαμε όλα αυτά τα δύο χρόνια που ουσιαστικά δημιουργούσαν συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης. Η επιθυμία μας είναι να παραμείνουμε σε ισχυρές συστάσεις, σίγουρα σε λογική με χρήση της μάσκας. Αλλά η επιβολή θα είναι εκεί που είναι απολύτως απαραίτητο», είχε αναφέρει.

Η σύσταση για τις μάσκες

Σκοπός είναι λοιπόν η μάσκα να συνεχίσει να αποτελεί σύσταση όπου υπάρχει συγχρωτισμός, αλλά ΔΕΝ αναμένεται να «βγει» από τα ΜΜΜ, τα πλοία και φυσικά τα νοσοκομεία. «Άρα, η λογική μας θα είναι να υπάρχει ισχυρή σύσταση χρήσης της μάσκας και ειδικά να απευθυνόμαστε στον ευάλωτο πληθυσμό, διότι πλέον είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει πληθυσμός που κινδυνεύει περισσότερο και από αυτόν τον πληθυσμό ουσιαστικά θα ζητάμε να έχει και παραπάνω μέτρα προστασίας, να εμβολιαστεί τάχιστα» είχε αναφέρει στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας.

Σαφώς τα όποια μέτρα θα κριθούν και βάση της επιδημιολογικής κατάστασης, καθώς η πανδημία αποτελεί ακόμη λόγω των παραλλαγών μία δυναμική κατάσταση.

Ειδικό πρωτόκολλο και στα σχολεία

Με ειδικό πρωτόκολλο αναμένεται να επιστρέψουν και οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες. Παρ΄ότι οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει αν θα πρέπει η μάσκα να είναι υποχρεωτική ή όχι, οι ίδιοι δεν θεωρούν καλό σχέδιο να σταματήσει εντελώς το testing στα σχολεία.

«Θα είμαστε σε συνεννόηση όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του Αυγούστου, με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να δούμε πως θα ανοίξουν τα σχολεία». Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι συνάρτηση της επιδημιολογικής εικόνας και η λογική μας και στα σχολεία, σαν λογική λέμε, είναι πάλι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς γίνεται», εξήγησε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου, το πρωί της Κυριακής (21/08), στο Mega.

«Θεωρούμε ότι προς το τέλος του Αυγούστου θα μπορέσουμε να δούμε τι ακριβώς θα εφαρμοστεί σε συνεννόηση πάντοτε με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων» δήλωσε από πλευράς του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης,  σε σχετική ερώτηση.

Διαβάστε επίσης 

Γιατί αυξάνονται οι θάνατοι από COVID-19 – Τι αποκαλύπτει η έκθεση του ECDC για την Ελλάδα

Μελέτη: Ποια φάρμακα δεν είχαν καμία αποτελεσματικότητα στην COVID-19 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.