Αντίστροφη μέτρηση για τον προσωπικό γιατρό – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα εγγραφής των πολιτών

Αντίστροφη μέτρηση για τον προσωπικό γιατρό, εν αναμονή ανακοινώσεων από το Υπουργείο Υγείας μέσα στην εβδομάδα. Το άνοιγμα της πλατφόρμας, που αφορά στην εγγραφή των πολιτών στο νέο θεσμό, είναι στην τελική ευθεία.

- Advertisement -

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλατφόρμα, μέσα από την οποία οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν τον γιατρό τους, θα ανοίξει την 1η Αυγούστου, αν και σε 3-4 Περιφέρειες – ανάμεσά τους και η Αττική – θα δοθεί παράταση.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί να ανοίξει η πλατφόρμα από την 1η Ιουλίου για τους πολίτες, αλλά κυρίως λόγω τεχνικών προβλημάτων οι εγγραφές τελικά θα ξεκινήσουν στην αρχή του επόμενου μήνα.

Αντίστροφη μέτρηση για την εγγραφή των πολιτών

Όπως ανέφερε την Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης:

- Advertisement -

“Οι εγγραφές των ιατρών στο νέο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού συνεχίζονται και μέχρι στιγμής στην πλειοψηφία των Περιφερειών της χώρας έχει ήδη καλυφθεί ο απαιτούμενος αριθμός ιατρών. Η δυνατότητα, που προστέθηκε με την ψήφιση του Ν. 4958/22 ΦΕΚ 142/Α, είναι σε κάθε ιατρό, που νόμιμα ασκεί το ελεύθερο ιατρικό επάγγελμα, να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, ανεξάρτητα από το εάν συμβάλλεται ήδη ή αν λαμβάνει μηνιαίο μισθό ή μηνιαίες αποδοχές από φορείς του δημοσίου τομέα.

Διευκρινίζεται ότι δε δίνεται και ούτε είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας η συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στον προσωπικό γιατρό, χωρίς την υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ”.

Στην πλειοψηφία των Περιφερειών της χώρας φαίνεται ότι έχει, ήδη, καλυφθεί ο απαιτούμενος αριθμός γιατρών. Για τις Περιφέρειες, όπου δεν θα ανοίξει η πλατφόρμα λόγω μη επάρκειάς τους, θα δοθεί παράταση και για την εγγραφή γιατρών στο πρόγραμμα και για την εγγραφή πολιτών.

Σύμφωνα με τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για το νέο πλαίσιο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εκτός από γενικούς γιατρούς και παθολόγους μπορούν να συμμετέχουν ως προσωπικοί γιατροί και ιδιώτες άλλων ειδικοτήτων, όπως επίσης και γιατροί εργασίας.

Τι αλλάζει με τον προσωπικό γιατρό

Υπενθυμίζεται ότι ο προσωπικός γιατρός θα είναι πλέον εκείνος, στον οποίο θα απευθύνονται οι πολίτες και θα συνταγογραφούν φάρμακα, θα παίρνουν οδηγίες, παραπεμπτικό για εξετάσεις ή για νοσηλεία, εφόσον χρειαστεί. Όλες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.

Ο προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι:

α) γιατρός Κέντρου Υγείας, Τοπικής Μονάδας Υγείας (Το.Μ.Υ.) ή άλλης δημόσιας δομής ΠΦΥ,

β) οικογενειακός γιατρός που παρέχει ήδη τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας, όπως προβλέπει ο νόμος 4461/2017,

γ) γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και ιδιώτης γιατρός.

Επιπλέον θα υπάρχει η δυνατότητα να εγγραφούν πολίτες και μέσω των φαρμακείων.

Πώς θα γίνει η εγγραφή

Ο πολίτης θα μπαίνει στην πλατφόρμα με τους κωδικούς taxisnet. Η διεύθυνση είναι καταχωρημένη από το μητρώο του ΑΜΚΑ, αλλά θα δίνεται η δυνατότητα να γίνουν διορθώσεις, εάν χρειάζεται.

Μόλις μπαίνει, θα βλέπει όλους τους εγγεγραμμένους γιατρούς στο πρόγραμμα και όσοι έχουν συμπληρώσει το όριο εγγραφών τους, θα εμφανίζονται με την ένδειξη «μη διαθέσιμος».

Οι πολίτες θα επιλέγουν τον γιατρό της προτίμησής τους και στη συνέχεια θα λαμβάνουν γραπτό μήνυμα στο κινητό τους ή/και email, με τους προσωπικούς κωδικούς τους για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

Διαβάστε επίσης

Το πρώτο ιπτάμενο ξενοδοχείο στον κόσμο είναι στα… σκαριά

O Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να “εξαλειφθεί” στις ΗΠΑ χάρη στα εμβόλια και τεστ ανίχνευσης

Τυρί cottage: Πώς θα το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.