ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ

Ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση μεγαλύτερων αμοιβών για τους γιατρούς του ΕΣΥ καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο,  έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικό το νέο μισθολόγιο τους, με το οποίο καθορίστηκε ο βασικός μισθός, τα επιδόματα και τα ωρομίσθια εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αρθμ. 1408/2022 πολιτική απόφασή της (πρόεδρος η Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Κασσιανή Μαρίνου), έκρινε ότι οι  διατάξεις των άρθρων 138-140 του ν. 4472/2017, με τις οποίες, στο πλαίσιο θεσμοθέτησης εξ υπαρχής νέου ειδικού μισθολογίου καθορίστηκε  ο βασικός μισθός, τα επιδόματα και τα ωρομίσθια εφημεριών των ιατρών του Ε.Σ.Υ., αντίκεινται στην απορρέουσα από Σύνταγμα (άρθρο 21 παρ. 3) αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ιατρών του Ε.Σ.Υ., καθώς και στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ιατροί του ΕΣΥ κατά των μισθοδοτικών τους καταστάσεων και από τους συμβούλους Επικρατείας οι αιτήσεις τους έγιναν δεκτές   κατά το σκέλος που  εστρέφετο κατά των μισθοδοτικών καταστάσεων του  μηνός Ιουλίου 2018, ενώ αντίθετα απερρίφθη κατά το μέρος που στρέφεται κατά της σιωπηρής απόρριψης από την πλεύρα του νοσοκομείου  στο οποίο υπηρετούν, του αιτήματός τους περί ανακλήσεως προγενέστερων μισθοδοτικών τους καταστάσεων και επανεκδόσεως τους, με επανυπολογισμό των αποδοχών τους, βάσει των διατάξεων που ίσχυαν προ του ν. 4093/2012.

Τέλος, από το ΣτΕ κρίθηκε, κατά πλειοψηφία και αφού σταθμίστηκε το Δημόσιο συμφέρον, ότι οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων των άρθρων 138-140 του ν. 4472/2017, θα επέλθουν από τη δημοσίευση της σημερινής απόφασης. Δηλαδή, οι γιατροί του ΕΣΥ δεν δικαιούνται αναδρομικά.

Διαβάστε επίσης

Προσωπικός γιατρός : Μέχρι τις 31 Ιουλίου η ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ 

Διπλάσια αντισώματα μετά την 3η δόση εμβολίου ύστερα από προσωρινή διακοπή του φαρμάκου μεθοτρεξάτη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.