Ξανθός για Πρωτοβάθμια: Νομοθετείτε την οριστική διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας

«Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κατατίθεται στη Βουλή σε μία συγκυρία πολλαπλών επιβαρύνσεων στην καθημερινότητα των πολιτών και μετρήσιμης αδυναμίας της Κυβέρνησης να προλάβει και να τις διαχειριστεί, οδηγώντας την κοινωνία σε δραματική συμπίεση και ακραία φτωχοποίηση. Και μάλιστα, το παρόν σχέδιο νόμου, έρχεται να προσθέσει επιπλέον επιβαρύνσεις στους πολίτες και να διευρύνει τις ανισότητες στην υγεία», τόνισε στην έναρξη της ομιλίας του ο Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Ανδρέας Ξανθός ως γενικός εισηγητής στη σημερινή Ολομέλεια της Βουλής.

Στη συνέχεια ανέπτυξε την πολιτική διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ αναγνωρίζει και επικαλείται τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του δημόσιου συστήματος υγείας όχι με σκοπό την ενίσχυσή του, στην οποία εξάλλου είναι ιδεολογικά αντίθετη, αλλά ώστε να το παραδώσει στον ιδιωτικό τομέα, πιστή στο νεοφιλελεύθερο δόγμα της αυτορύθμισης της αγοράς.

Η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια

Το βασικό δίδαγμα της πανδημίας διεθνώς είναι η ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας, τόνισε ο κος Ανδρέας Ξανθός, στο οποίο αντίκεινται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της ηγεσίας του Υπ. Υγείας.

“Παραλάβατε μία σημαντική μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια, η οποία δεν ήταν στα χαρτιά, βρισκόταν σε εξέλιξη με 127 ανεπτυγμένες ΤοΜΥ σε λειτουργία, με ανθρώπινο δυναμικό, με δρομολογηνένη στοχευμένη προκήρυξη 500 γιατρών σε Κέντρα Υγείας. Στα 3 χρόνια της διακυβέρνησής δεν αναπτύξατε ούτε μία νέα μονάδα ΠΦΥ! Απαξιώσατε τις υφιστάμενες δομές, τις αποψιλώσατε από προσωπικό με υποχρεωτικές μετακινήσεις για να καλύψετε κενά και τώρα τις παραδίδετε στον ιδιωτικό τομέα” είπε χαρακτηριστικά ο κος Ξανθός.

Η ιδεοληπτική εμμονή της παράταξης της ΝΔ στο νεοφιλελεύθερο δόγμα διαφάνηκε ήδη από την ψήφιση του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ το 1981 από το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο κος Ξανθός, θυμίζοντας πως στα τότε πρακτικά της Βουλής είναι καταγεγραμμένες οι μομφές της ΝΔ ότι το Ε.Σ.Υ. πρόκειται για “μαρξιστικού τύπου παρέμβαση η οποία καταργεί την ελεύθερη επιλογή και στραγγαλίζει την ιδιωτική ιατρική.”

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να εφαρμοστεί μια φιλοσοφία στην πολιτική υγείας, η οποία δεν θα διαχειρίζεται απλώς την ασθένεια αλλά θα περιλαμβάνει σθεναρά την πρόληψη σε όλα τα επίπεδα, την προαγωγή υγείας του ατόμου και της κοινότητας, την ανάπτυξη της κατ΄οίκον φροντίδας, την διεπιστημονική προσέγγιση, τις συνέργειες με τους φορείς των εξαρτήσεων, της ψυχικής υγείας, τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας των Περιφερειών, τόνισε ο πρ. Υπ. Υγείας.

“Αντί να ακολουθήσετε τα προτάγματα που προέκυψαν μετά την πανδημία με βάση και τη διεθνή συζήτηση, νομοθετείτε προνομιακά και πελατειακά υπέρ των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, οι οποίοι στερούνται αυτής της κουλτούρας και έχουν το γονίδιο της προκλητής ζήτησης υπηρεσιών υγείας” κατέληξε ο Α. Ξανθός.

Ο πρ. Υπ. Υγείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην έννοια της “κατάχρησης δικαιώματος” που χρησιμοποιεί τελευταία συχνά στο λόγο της η παράταξη της ΝΔ με βάση την οποία περιέστειλε την εφαρμογή του νόμου για τους ανασφάλιστους πολίτες βάζοντας εμπόδια στην ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. “Ξηλώνεται όλος ο πυρήνας του δημόσιου συστήματος υγείας παρότι αυτό ήταν που κράτησε όρθια την κοινωνία στη μεγάλη υγειονομική κρίση” είπε χαρακτηριστικά ο Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κος Ξανθός έκανε λόγο για σωρεία λαθών της ηγεσίας του Υπ. Υγείας όπως η μείωση των δαπανών για την υγεία, η μη παρέμβαση στις λίστες αναμονής των νοσοκομείων, η απουσία παρεμβάσεων για την ανάσχεση του brain drain, τα αντικίνητρα για απασχόληση των νέων επιστημόνων στο δημόσιο σύστημα υγείας, η μη παροχή κινήτρων σε άγονες ειδικότητες όπως της αναισθησιολογίας κ.α.

Αναφορικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τον ΕΟΠΥΥ, ο κος Ξανθός τόνισε συμβάλλουν στην αδιαφανή διαχείριση στον “μεγάλο κουμπαρά” και παράλληλα την ολιγοπωλιακή και προνομιακή θέση των ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα προβλήματα του ν/σ όπως την κατάργηση της εκπροσώπησης των ασθενών και των οργανώσεών τους στον ΕΟΠΥΥ, την κατάργηση της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α., ενός φορέα με μακρά και πολύτιμη γνώση και εμπειρία και την μεταφορά της αρμοδιότητάς του και πάλι στον ιδιωτικό τομέα, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τους ιδιώτες κλινάρχες, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την εμμονική προσήλωση στο νεοφιλελεύθερο δόγμα.

“Επούλωση πληγών μετά την πανδημία και αντιστροφή του κλίματος χρειάζεται αυτή τη στιγμή” συνέστησε ο κος Ξανθός καταθέτοντας μια σειρά προτάσεων όπως:

-Απλόχερη παρέμβαση σε ανθρώπινο δυναμικό με νέες προσλήψεις.
-Συνθήκες μόνιμης και αξιοπρεπούς εργασίας.
-Λήξη της αθλιότητας “αναστολής” υγειονομικών
-Αναγνώριση της ανάγκης θεσμοθέτησης των βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων.
-Μισθολογική αναβάθμιση για τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό του Ε.Σ.Υ.

“Νομοθετείτε την οριστική διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας” δήλωσε εμφατικά ο Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

“Είναι δυστύχημα για την κοινωνία και τη χώρα το ότι διαχειρίζεται μείζονες και πολλαπλές κρίσεις μία κυβέρνηση που δεν πιστεύει στο Δημόσιο σύστημα Υγειας και την Πρωτοβάθμια , στο ισχυρό Κοινωνικό κράτος , στον κρατικό παρεμβατισμό στην αγορά και στη δραστική μείωση των ανισοτήτων.

Το πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει και ο κόσμος ζητά αριστερές και προοδευτικές πολιτικές ισότητας , κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής. Ζητά πολιτικές που μόνο η Αριστερά μπορεί να εφαρμόσει”.

Διαβάστε επίσης

12 ερωτήσεις – απαντήσεις για τον προσωπικό γιατρό και όσα πρέπει να μάθουν τώρα οι πολίτες

Κάνω δίαιτα, αλλά έχω φούσκωμα στην κοιλιά – Ο Νο 1 απίθανος ένοχος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.