Δείτε την τροπολογία για clawback και rebate – Ανοικτά και το Σάββατο τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τα αντιικά

Τροπολογία για την φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, το clawback και το rebate κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας “Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις”.

Δείτε αναλυτικά την τροπολογία

Τροπολογία για φάρμακο

Με τις διατάξεις της τροπολογίας ρυθμίζονται ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Παρέχεται η δυνατότητα στις φαρμακευτικές εταιρείες να συμψηφίσουν το ποσό των εμβολίων κατά της γρίπης που δεν διέθεσαν ή επιστράφηκαν από την αγορά ελλείψει ζήτησης, με το ποσό που επιβαρύνονται από την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης
επιστροφής (clawback).

2. Προβλέπεται η άμεση εισαγωγή στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων, αυτών που έχουν Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (Κ.Η.Θ.) χαμηλότερο ή ίσο με 0,20€, χωρίς την οριζόμενη από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο διαδικασία αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης.

3. Παρέχεται, από 1.1.2022, δυνατότητα επιβολής έκτακτης πρόσθετης έκπτωσης για τις οριζόμενες κατηγορίες φαρμάκων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

4. Επανακαθορίζεται, από 1.1.2022, ο τρόπος υπολογισμού του επιστροφής από τους Κ.Α.Κ. (rebate) ως ποσοστού επί των συνολικών πωλήσεων φαρμακευτικών προϊόντων.

5. Ορίζεται, από 1.1.2022, για τις φαρμακευτικές εταιρείες που είναι προμηθευτές φαρμακευτικών σκευασμάτων των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», μέγιστο αυτόματης επιστροφής σύμφωνα τα οριζόμενα.

6. Παρέχεται δυνατότητα με κ.υ.α., ανακατανομής της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ σε δαπάνη φαρμάκων κοινότητας, αφενός και δαπάνη φαρμάκων υψηλού κόστους της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 3816/2010 των φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ καθώς και λοιπών φαρμάκων που χορηγούνται από τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αφετέρου.

7.α. Παρέχεται, η δυνατότητα λειτουργίας των φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και κατά το Σάββατο για αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών χορήγησης αντιικών φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες και σε ασθενείς που βρίσκονται σε περιορισμό λόγω νόσησης από κορωνοϊό.

Με κ.υ.α., καθορίζονται οι αμοιβές του προσωπικού και ο τρόπος λειτουργίας των φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που διακινούν αντιικά φάρμακα και το Σάββατο καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των εν λόγω ρυθμίσεων. Προβλέπεται ότι οι δαπάνες για την αμοιβή του προσωπικού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που εργάζεται σύμφωνα τα προαναφερόμενα καλύπτονται από προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

β. Οι άνω διατάξεις έχουν αναδρομική ισχύ από 31.Ι.2022.

Διαβάστε επίσης

Παράθυρο Πλεύρη, για άρση αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών

Φυσικές λύσεις για να απαλλαγείτε από τους ενοχλητικούς μύκητες στα νύχια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.