Mικρό παράθυρο άρσης του μέτρου της αναστολής, όχι για τους ανεμβολίαστους γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά για το ανεμβολίαστο διοικητικό προσωπικό, εφόσον «ευοδωθεί το θετικό σενάριο ότι η πανδημία γίνεται ενδημικός ιος», άφησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Λαμπρούλη.
Ο Θάνος Πλεύρης, έκανε λόγο για ένα δυναμικό φαινόμενο και τόνισε ότι είναι άλλης σημασίας θέμα ένας επιστήμονας που δεν σέβεται την επιστήμη του και άλλο ένας δημόσιος υπάλληλος και πως αν άλλαξουν τα υγειονομικά δεδομένα μπορεί να επενεξεταστεί το ζήτημα.
Έσπευσε πάντως να πει ό,τι δεν είμαι από τους ανθρώπους που θέλω να κλείσω το ματι, το γεγονός ότι κάποιοι δεν επιστρέφουν είναι δική τους επιλογή και πως η βουληση της κυβέρνησης εχει αποτυπωθεί και έχει νομοθετηθεί και μέχρι τις 31/12 είναι σε ισχύ το μέτρο της αναστολής για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.
«Η βούληση κυβέρνηση έχει αποτυπωθεί! Όσο διαρκεί η πανδημία με τα χαρακτηριστικά της ασχέτως αν πηγαίνουμε με αποκλιμάκωση δεν θα οδηγηθούμε σε άρση αναστολής», είπε και πρόσθεσε: «αν αλλάξουν τα δεδομένα θα μπορούσε να επανεξεταστεί το θέμα. Δεν θέλω όμως να κλείνω μάτι και να δίνω ελπίδες, πρέπει να εμβολιαστούν και το γεγονός ότι δεν το κάνουν είναι δική τους επιλογή, όμως είναι και επιλογή της πολιτείας ότι αυτός που παρέχει υπηρεσίες στο ΕΣΥ θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος».
Κινητοποιήσεις υγειονομικών
Στο μεταξύ, στάση εργασίας 11πμ-3μμ και συγκέντρωση στις 11:30 πμ στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή, προγραμματίζουν για αύριο Τρίτη (10/05), ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Οι Ομοσπονδίες απορρίπτουν στο σύνολό του το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ που στοχεύει, όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, «στο ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα των κρατικών δαπανών για την υγεία του λαού, στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας».
Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί «πλήρη ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος υγείας και ΠΦΥ, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία. Με πλήρη στελέχωση με μόνιμους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οικογενειακούς γιατρούς, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό».
Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά και η ΠΟΕΔΗΝ και διεκδικεί μεταξύ άλλων, ισχυρή Δημόσια Υγεία, άρση αναστολών εργασίας, μονιμοποίηση συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, ουσιαστική αύξηση στους μισθούς.
Διαβάστε επίσης
Ανησυχία για τις νέες μεταλλάξεις – Αναμένεται δύσκολο φθινόπωρο