Γ. Κωτσιόπουλος: Εθνικό ψηφιακό πρόγραμμα διαχείρισης του καρκίνου, έως το 2023

Την κατάσταση παρακολούθησης επιπολασμού του καρκίνου που επικρατεί στην Ελλάδα, ανέπτυξε κατά την ομιλία του, στο συνέδριο Economist Impact, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος.

Όπως είπε, η Ελλάδα του σήμερα δεν διαθέτει ούτε τα πολύτιμα επιδημιολογικά στοιχεία, που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας που είναι τόσο κρίσιμη για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Και πρόσθεσε: Είμαστε 1 από τις 5 τελευταίες χώρες της Ευρώπης που δεν έχουν ακόμα κανένα μητρώο καρκίνου, εθνικής ή τοπικής εμβέλειας. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε το άλμα, το λεγόμενο leapfrogging και να φτάσουμε τα πιο προηγμένα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, θα μας επιτρέψει να γνωρίζουμε πόσοι ασθενείς με καρκίνο ζουν στην Ελλάδα και να αντλήσουμε κρίσιμα δεδομένα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 4 πυλώνες

Τον Εθνικό Ψηφιακό Φάκελο Ασθενούς

Την Ψηφιακή Αναβάθμιση των Νοσοκομείων

Την Τηλεϊατρική

Και το Ψηφιακό Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του Καρκίνου, ως έναν από τους 4 πυλώνες του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Υγείας.

Ο κ. Κωτσιόπουλος εξηγεί ότι κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι να δώσουμε ένα χρήσιμο εργαλείο στους επαγγελματίες υγείας, που έχουν την ευθύνη της φροντίδας ογκολογικών ασθενών.

«Σε όλα αυτά όμως ιδιαίτερο ρόλο θα πρέπει να έχουν και οι ασθενείς που μέσω αυτών των ψηφιακών εργαλείων θα μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα δεδομένα της υγείας τους. Είναι πια σαφές ότι οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση στα ιατρικά τους δεδομένα και να μπορούν πια από ένα επίσημο ψηφιακό οικοσύστημα εφαρμογών να λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταφέρουμε να συλλέξουμε τα περισσότερα και καλύτερα δεδομένα για τον καρκίνο ώστε να τα αξιοποιήσουμε για τη χάραξη πολιτικών υγείας, για επιστημονική έρευνα τόσο σε ελληνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πιστεύω ότι παράλληλα με την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος μπορούμε πια να ξεκινήσουμε τον επιστημονικό διάλογο για τις προϋποθέσεις αξιοποίησης αυτών των δεδομένων από την ιατρική και επιστημονική κοινότητα και τη φαρμακοβιομηχανία» συμπλήρωσε.

Το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασματικών Νοσημάτων, εθνικής εμβέλειας, θα ενημερώνεται από όλες τις μονάδες υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές, και θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τις βασικές παραμέτρους για την παρακολούθηση της νόσου ώστε η χώρα να μπορεί επιτέλους να εκπροσωπείται και να συνεισφέρει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μητρώων Καρκίνου.

Ένα ογκολογικό-αιματολογικό πληροφοριακό σύστημα που θα εγκατασταθεί σε 10 επιλεγμένα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και θα παρέχει πρότυπα ψηφιακά εργαλεία εστιασμένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Ψηφιακά Εργαλεία υποστήριξης των ασθενών που επιδιώκουν να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 36.445.340,96 και έχει διάρκεια υλοποίησης 3 χρόνια. «Ο Βασικός μας στόχος είναι το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Νοσημάτων να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2023 καθώς και η πιλοτική λειτουργία 1 ή 2 Νοσοκομείων» σημείωσε ο κ. Κωτσιόπουλος.

Διαβάστε επίσης 

Πλεύρης στο συνέδριο του Economist: Τέλος Μαρτίου ξεκινά το πρόγραμμα ελέγχου, για καρκίνο του μαστού 

Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων υπό τον Ηλία Μόσιαλο και άλλα 15 “βαριά” ονόματα, στον ΕΟΔΥ για τη δημόσια υγεία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.