Μίνα Γκάγκα: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών στο ΕΣΥ

To Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών στο ΕΣΥ, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα σε συνέντευξη τύπου στο Αμφιθέατρο του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς».

«Πρόκειται για μια πρωτοποριακή προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε οι ασθενείς με εγκεφαλικό να λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών για τη βελτιστοποίηση της εξατομικευμένης φροντίδας τους», ανέφερε η Μίνα Γκάγκα, προσθέτοντας ότι «τα εγκεφαλικά είναι η τρίτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα. Έχουμε ξεκινήσει κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, με παράλληλη εκπαίδευση στο ΕΚΑΒ».

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Γιώργος Τσιβγούλης, εξήγησε από την πλευρά του πως τα εγκεφαλικά επεισόδια διακρίνονται σε ισχαιμικά και αιμορραγικά, αποτελώντας την πρώτη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.

Περίπου 50.000 – 60.000 άτομα παθαίνουν κάθε χρόνο εγκεφαλικό επεισόδιο στην Ελλάδα.

27 Κέντρα Εγκεφαλικών

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 27 αναγνωρισμένα κέντρα που χορηγούν ενδοφλέβια θρομβόλυση στην χώρα, έτσι ώστε να καλυφθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η ζήτηση σε εθνικό επίπεδο.

Τα πιο βαριά εγκεφαλικά αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς απαιτούν μηχανική θρομβοεκτομή. Πρέπει να γίνει ταχεία αναγνώριση των συμπτωμάτων για την βέλτιστη φροντίδα, σημείωσε ο κ.Τσιβγούλης.

Διαβάστε επίσης Μηχανική θρομβεκτομή: Τι είναι η θεραπεία που σώζει από τα εγκεφαλικά

Ο επιμελητής Α’ Επεμβατικής Ακτινολογίας ΓΝΑ Γ.Γεννηματάς, Νίκος Πτώχης μίλησε για την θρομβοεκτομή, η οποία δίνει λύση σε περιπτώσεις βαρέων εγκεφαλικών. Από το 2019 που δημιουργήθηκαν οι 3 ομάδες εργασίας, έγιναν τα πρώτα βήματα με πολύ θετικά αποτελέσματα. Αν και χρειάζεται ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, η αρχή έχει γίνει.

Ο Διευθυντής Επεμβατικής Νευροακτινολογίας, του Νοσοκομείου του ΕΕΣ Κοργιαλένειο Μπενάκειο, Ευτύχιος Αρχοντάκης, επισήμανε ότι η θρομβοεκτομή μπορεί να γίνει μέσα σε 6 με 8 ώρες ενώ στο ανεύρυσμα υπάρχει περιθώριο 48 ωρών, μέσα στις οποίες μπορεί να γίνει η διαδικασία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τέλος, ο Συντονιστής Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει ως προς την αναγνώριση των επειγόντων περιστατικών στα εγκεφαλικά. Με τη δημιουργία στο ΕΚΑΒ, μιας κάρτας για το τηλεφωνικό κέντρο, τους διαβιβαστές αλλά και τα πληρώματα του ασθενοφόρου, μπορούν εύκολα ποια από τα εγκεφαλικά πρέπει να αναγνωριστούν ως επείγοντα και να κατευθυνθούν αμέσως σε κέντρα θρομβόλυσης.

Διαβάστε επίσης

Ο λόγος που η Ημέρα Επιληψίας συμπίπτει με την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Αντισυλληπτικά: Αυτές οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από θρόμβωση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.