Η μάχη του ΕΚΑΒ σε Αττική οδό, Λ. Μεσογείων και Μαραθώνος – Χιλιάδες κλήσεις και στο 1110 του ΙΣΑ

Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των ανθρώπων του ΕΚΑΒ στην κακοκαιρία «Ελπίδα», αλλά και του ΙΣΑ, στο τηλεφωνικό κέντρο του οποίου 1110 δέχονται ακόμα και σήμερα κλήσεις για βοήθεια.

«Αυτό το τριήμερο ήταν πολύ δύσκολο για εμάς και συνεχίζει να είναι γιατί με την ολισθηρότητα του δρόμου η μετακίνηση απαιτούσε να βάζουμε και να βγάζουμε τις αλυσίδες στα ασθενοφόρα για να παραλάβουμε τους ασθενείς», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

Η μάχη του ΕΚΑΒ σε Αττική οδό, Λ. Μεσογείων και Μαραθώνος

Μιλώντας για το πώς διαχειρίστηκαν τα περιστατικά την περασμένη Δευτέρα, όταν η χιονόπτωση ήταν έντονη στην Αττική, ο κ. Μαθιόπουλος επιβεβαίωσε ότι η πρόσβαση στους ασθενείς ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

«Τουλάχιστον προσπαθήσαμε να φτάσουμε στα επείγοντα περιστατικά. Σε κάποιες περιπτώσεις δώσαμε συμβουλές τηλεφωνικά. Είχαμε πάρα πολλές κλήσεις και με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής όπου χρειάστηκε μεταφέραμε ασθενείς στα νοσοκομεία», τόνισε.

«Σε κάποιους στενούς δρόμους που δεν έχουν καθαριστεί ακόμα από το χιόνι ζητάμε τη συνδρομή της πυροσβεστικής», είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

«Σε πέντε κλήσεις μεταφέραμε κάποια άτομα από την Αττική Οδό. Πηγαίναμε σε κάποιους κόμβους όπου αρχικά τους μετέφερε η πυροσβεστική και εμείς, στη συνέχεια, τους μεταφέραμε στα νοσοκομεία».

Όπως είπε στην ΕΡΤ αυτά τα περιστατικά αφορούσαν υποθερμία που εμφάνιζαν οι εγκλωβισμένοι οδηγοί, μετά τις πολλές ώρες παραμονής στο κρύο καθώς και προβλήματα υγείας. «Ορισμένοι έπρεπε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία και δεν μπορούσαν να πάνε λόγω του εγκλωβισμού» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η πρόσβαση στα σημεία συνάντησης πέριξ της Αττικής Οδού ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

Δεν μπορούσαμε να περάσουμε στη Λεωφόρο Μεσογείων

«Με δυσκολία φτάναμε εκεί. Δεν μπορούσαμε να περάσουμε επίσης από τη Μαραθώνος ή τη Λεωφόρο Μεσογείων και προσπαθούσαμε να προσεγγίσουμε εκεί από άλλους δρόμους. Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Οι διασώστες χρειάστηκε να δουλέψουν διπλοβάρδια για να βοηθήσουν τον κόσμο με όσες δυνάμεις είχαν».

Μεταφορές ασθενών και από τον ΙΣΑ

Δεκάδες περιστατικά ασθενών που λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών είχαν δυσκολία πρόσβασης σε δομές Υγείας, εξυπηρέτησαν οι Μονάδες Άμεσης Παρέμβασης του ΚΕΠΙΧ του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής που συστήθηκαν κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ.

Ειδικότερα το τελευταίο διήμερο μετέφεραν 54 ασθενείς-26 στις 24 Ιανουαρίου και 28 στις 25 του μηνός- που έπρεπε να διακομισθούν άμεσα σε νοσοκομεία και δομές Υγείας, αλλά λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση τους. Πρόκειται κυρίως για νεφροπαθείς που απαιτείται να μετακινούνται για τη διαδικασία αιμοκάθαρσης, ενώ εξυπηρετήθηκαν και πολίτες που είχαν άλλα προβλήματα Υγείας και έπρεπε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία.

Οι Μονάδες Άμεσης Παρέμβασης μετέφεραν ασθενείς σε νεφρολογικά κέντρα και δομές Υγείας, συνδράμοντας το έργο του ΕΚΑΒ, από τις εξής περιοχές σε όλη την Αττική: Μενίδι, Περιστέρι, Κηφισιά, Άνω Λιόσια, Νέα Σμύρνη, Χαλάνδρι, Κυψέλη, Αθήνα, Νέα Φιλαδέλφεια, Ηράκλειο, Ηλιούπολη, Αγία Παρασκευή, Παπάγου, Κορωπί, Διόνυσος, Κερατέα, Παλλήνη, Άνοιξη, Άγιο Στέφανο, Μεταμόρφωση, Γλυφάδα, Βούλα, Άγιο Δημήτριο, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Πεύκη, Κηφισιά, Παλλήνη, Δάφνη, Αργυρούπολη, Νέα Μάκρη, Χολαργός, Αρτέμιδα, Φιλοθέη, Ζωγράφου, Γέρακας, Περισσός, Καλογρέζα, Πολύγωνο, Βάρη, Γουδί, Ζωγράφου, Περισσός.

Επιπλέον εκτός των αιμοκαθαιρόμενων υπήρξε μια απεγκλώβιση και μεταφορά νεφρολόγου στο ΝΙΜΤΣ από τη Βάρη για την κλινική του που ήταν η μοναδική νεφρολογική κλινική του ΕΣΥ που εφημέρευε σήμερα, καθώς και η μεταφορά στο νοσοκομείο Παίδων, ασθενούς με Μεσογειακή Αναιμία για μετάγγιση.

Τη Δράση συντονίζουν ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γ. Κεχρής και ο Συντονιστής του Επιχειρησιακού Κέντρου (ΚΕΠΙΧ) του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής Γ. Στεφανάκος.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ.Πατούλης επισήμανε σχετικά:
« Σ΄ αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες προτεραιότητα μας είναι η διασφάλιση της πρόσβασης πολιτών που έχουν δυσκολία μετακίνησης σε δομές Υγείας. Το τελευταίο διήμερο, σε απόλυτη συνεργασία με το ΕΚΑΒ, οι Μονάδες μας επισκέφθηκαν δεκάδες περιοχές σε όλη την Αττική εξυπηρετώντας πολίτες, κυρίως νεφροπαθείς, που έπρεπε να μεταφερθούν άμεσα σε νοσοκομεία και δομές Υγείας για να κάνουν αιμοκάθαρση. Θα συνεχίσουμε να διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Δεν θα αφήσουμε να νιώσει κανένας μόνος τους».
Εν τω μεταξύ χιλιάδες είναι οι κλήσεις πολιτών που εξυπηρετεί το τελευταίο διήμερο το τηλεφωνικό κέντρο 1110 του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής για διάφορα θέματα με τις κλήσεις να ξεπερνούν τις 1.500.
Επισημαίνεται ότι τα στελέχη του 1110 και του ΚΕΠΙΧ βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας για ενημέρωση για τους κλειστούς δρόμους. Κυρίως δέχονται κλήσεις για περιστατικά που αφορούν θέματα υγείας, διακοπής παροχής ρεύματος, μεταφορά σε νοσοκομεία και μονάδες τεχνητού νεφρού, κ.α.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία σύστασης των Μονάδων Άμεσης Παρέμβασης, επιστολή έστειλε στον Περιφερειάρχη η Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων Α.Ο.Ν.Μ. με την οποία τον ευχαριστεί θερμά για την άμεση ανταπόκρισή του στο πρόβλημα της μεταφοράς των ασθενών υπό αιμοκάθαρση λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, επισημαίνοντας ότι αποδεικνύει έμπρακτα πως στέκεται πάντα αρωγός στα προβλήματα των πασχόντων.

Διαβάστε επίσης

Κλειστά και την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου τα σχολεία στην Αττική – Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα

Ένα αγόρι με αυτισμό ξεπερνάει τη φοβία του για το κούρεμα – Ελληνική διάκριση για τη δραματοθεραπεία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.