Τρίτη δόση εμβολίου στους 3 μήνες: Τα αναπάντητα ερωτήματα

Και «με τη βούλα» των επιστημόνων η τρίτη δόση των εμβολίων στη χώρα μας μπορεί να γίνεται στους τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση στους άνω των 18 ετών, αλλά η συγκεκριμένη απόφαση αφήνει ακόμη αναπάντητα ερωτήματα.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου διασαφήνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα υπό την πίεση και της παραλλαγής Όμικρον.

Ωστόσο είχε προηγηθεί σχετική πρόταση (;) του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής για διάστημα αναμονής τεσσάρων μηνών μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης.

Αναπάντητα ερωτήματα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα αντισώματα ενάντια στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 μειώνονται δραματικά τέσσερις με πέντε μήνες μετά τη δεύτερη δόση και ότι η τρίτη δόση του εμβολίου «λειτουργεί» ταχύτατα, θωρακίζοντας σχεδόν άμεσα τον οργανισμό.

Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες απορίες, που ως τώρα δεν έχουν επιλυθεί, δίνοντας χώρο στην αμφιβολία και – για τους πιο κακόπιστους – και στην ευθεία αμφισβήτηση των λόγων, που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Και δεν αναφερόμαστε σε θεωρίες συνωμοσίας και σε άλλες γραφικότητες.

Οπότε:

1.Υπάρχουν στοιχεία από επιστημονικές μελέτες, που να δικαιολογούν τη μείωση του χρόνου μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης του εμβολίου; Εάν ναι, γιατί δεν έχουν παρουσιαστεί; Προσοχή, όχι τα στοιχεία για τη συμβολή της τρίτης δόσης, αλλά στοιχεία για το χρονικό διάστημα, που συστήνεται να μεσολαβεί.

2.Ποιος ρυθμιστικός φορέας έχει εγκρίνει την τρίτη δόση στους τρεις μήνες; Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μιλάνε για τουλάχιστον έξι μήνες απόσταση μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, στα άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών. Και αυτό είχε αναφερθεί στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας την προηγούμενη εβδομάδα. Τι άλλαξε μέσα σε λίγες μέρες;

3.Πόσο επηρέασε την απόφαση της Ελλάδας – αν την επηρέασε – αυτό που έχει πει ο ΕΜΑ; Ότι, δηλαδή, μπορούν να αποφασίζουν για το θέμα οι εθνικές αρχές;

4.Γιατί για άλλη μια φορά πέφτει το βάρος μόνο στον εμβολιασμό και όχι και στη λήψη μέτρων στα ΜΜΜ, για παράδειγμα;

5.Γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το πόσοι εμβολιασμένοι νόσησαν βαριά ή πέθαναν; Ξέρουμε μόνο πόσους θανάτους γλιτώσαμε από το εμβόλιο, τα είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

6.Ποια η θέση των επιστημόνων και της κυβέρνησης για τα εκατομμύρια των ανεμβολίαστων στις φτωχές χώρες του πλανήτη; Προέχει ή δεν προέχει ο εμβολιασμός τους;

Υπό την απειλή της Όμικρον

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναφέρει ότι, σε εθνικό επίπεδο, οι φορείς δημόσιας υγείας μπορούν να εκδίδουν επίσημες συστάσεις για τη χρήση αναμνηστικών δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αποτελεσματικότητας που προκύπτουν και τα περιορισμένα δεδομένα ασφάλειας.

Ισραήλ και Μεγάλη Βρετανία έχουν προχωρήσει στο τρίμηνο. Η κα Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας και κάθε χώρας είναι αυτά, τα οποία διαφοροποιούν την στρατηγική, που επιλέγεται για τον εμβολιασμό.

Ειδικότερα ανέφερε τη μελέτη COV-Boost, σύμφωνα με τα ευρήματα της οποίας δεν υπάρχουν ανοσολογικές διαφορές μεταξύ 3, 4, 5 μηνών.

«Η ανοσογονικότητα είναι ίδια. Επομένως το να συμπληρώνεται ένα εμβολιαστικό σχήμα νωρίτερα, έχει πολλά οφέλη. Και, κυρίως, επαναλαμβάνω, αυτά αναφέρονταν και στην απόφαση της Επιτροπής, ότι δεν γνωρίζουμε το θέμα της μεταδοτικότητας. Επομένως μπορεί ο κίνδυνος, αν επαληθευτεί η αυξημένη μεταδοτικότητα, να απαιτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία. Μπαίνουμε σε εποχή, που βοηθάει την διάδοση των λοιμώξεων. Επομένως νομίζω ότι είναι μια απόφαση που, περιμένετε λίγο, νομίζω ότι θα την ακολουθήσουν και άλλοι», είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Πρόσθεσε ότι «η βράχυνση του χρόνου χορήγησης στοχεύει στην βέλτιστη προστασία του πληθυσμού λόγω της μετάλλαξης Όμικρον».

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, οπότε ανακοινώθηκε ότι η τρίτη δόση μπορεί να γίνεται στο τρίμηνο από τη δεύτερη, ζητήσαμε διευκρινίσεις από το Υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα από τον κ. Θεμιστοκλέους, αλλά δεν λάβαμε απάντηση.

Διαβάστε επίσης

Ανεμβολίαστοι: 6+1 αναπάντητα ερωτήματα για τα νέα μέτρα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.