Healthsecrets – To Μαξίμου, οι καραμπόλες της Roche και η φαρμακευτική πολιτική

Δύο χρόνια συμπλήρωσε η Κυβέρνηση πριν λίγες μέρες, μια επέτειος που συμπίπτει και με τα δύο χρόνια θητείας του κ. Ezat Azem στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της φαρμακευτικής Roche Hellas. Ίσως η σύμπτωση αυτή να μην είχε κανένα ενδιαφέρον, αν ο ερχομός του κ. Azem δεν επηρέαζε ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό!

«Oι καραμπόλες της Roche»

Για να μην είμαστε υπερβολικοί, να διευκρινίσουμε ότι οι επιλογές του νέου επικεφαλής της φαρμακευτικής επέδρασαν στην σύνθεση της συμβουλευτικής ομάδας του Μαξίμου. Είναι η ομάδα η οποία διαχειρίζεται μάλιστα και όλη την τρέχουσα υγειονομική κατάσταση – σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας- όπως έχει διαμορφωθεί λόγω της επιδημίας, αν και φυσικά ο αρχικός ρόλος της δεν ήταν αυτός, αλλά γενικά ο χώρος της Υγείας και δη η φαρμακευτική πολιτική.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Ο νέος επικεφαλής της Roche ήρθε στη χώρα μας σε μία περίοδο όπου ο κλάδος των φαρμακευτικών εταιρειών αντιμετώπιζε χρονίζοντα και έντονα θέματα λόγω clawback. Μεθόδευσε λοιπόν άμεσα αλλαγές και δη στο έμψυχο δυναμικό, και κατά κάποιο τρόπο φαίνεται να στοχοποίησε την κα Ξένια Καπόρη η οποία κατείχε τη θέση της Διευθύντριας Εξωτερικών Υποθέσεων της Roche.

Η αλήθεια είναι πως η εχθρική σε σημαντικό βαθμό πολιτική ΣΥΡΙΖΑ έναντι των φαρμακευτικών εταιρειών, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν ήταν εύκολα αντιληπτή από τους ξένους managers.

Ο κ. Azem λοιπόν φάνηκε να μην είναι ευχαριστημένος με τη διαχείριση των σχετικών θεμάτων, από τα στελέχη που συνάντησε και σταδιακά πολλά από αυτά απομακρύνθηκαν και αντικαταστάθηκαν, πιθανότατα αδίκως.

Η κυρία Καπόρη ήταν μεταξύ αυτών των στελεχών. Το καταπληκτικό είναι ότι ελάχιστες ώρες μετά την αποχώρησή της προσελήφθη ως Διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης Θανάση Κοντογεώργη, βασικού συνεργάτη του ίδιου του πρωθυπουργού.

Η κα Καπόρη διαπιστώνεται ότι μπόρεσε λοιπόν να εισχωρήσει στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, μια θέση την οποία ίσως να ζήλευαν πολλοί, αποδεικνύοντας ότι διέθετε μια πολύ καλή δικτύωση η οποία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη και στον κ. Azem.

Το Clawback και τα αντανακλαστικά ΣΦΕΕ και ΠΕΦ

Πάντως ως πρώην στέλεχος φαρμακευτικής εταιρείας η κα Καπόρη θα έχει την εμπειρία να τοποθετηθεί σε θέματα υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης και δη στον τομέα των νοσοκομειακών φαρμάκων. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει διαφανεί να έχει γίνει κάτι ουσιαστικό.

Βέβαια ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει αναφέρει ότι για το 2020 – λόγω πιθανότατα και της εξαίρεσης από τη δαπάνη του κόστους των εμβολίων – θα έχουμε σημαντική μείωση των επιβαρύνσεων των φαρμακευτικών εταιρειών που εκτιμάται να είναι της τάξης των 40 εκατ. ευρώ. Για την ώρα αυτό όμως δεν φαίνεται να το πιστεύουν οι φαρμακευτικές.

Μάλιστα φαίνεται η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, να έχει διαφορετική άποψη σε σχέση με την αισιόδοξη εκτίμηση του κ. Κικίλια και πληροφορίες θέλουν να τονίζει ότι μείωση δεν θα υπάρχει.

Όπως και να ‘χει πάντως, δεν είδαμε να υπάρχει κάποια σχετική αντίδραση από τον ΣΦΕΕ που αποτελεί τον επίσημο φορέα – εκπρόσωπο των φαρμακευτικών στις αισιόδοξες εξαγγελίες του υπυργού.

Αντίθετα το Pharma Innovation Forum δηλαδή η PIF που εκπροσωπεί κατά βάση τις πιο πληττόμενες (λόγω calwback) ξένες πολυεθνικές «τσίμπησε» τις συγκεκριμένες αναφορές στον τύπο, οι οποίες να διευκρινίσουμε ότι δεν αποτελούν επίσημη τοποθέτηση του Υπουργείου Υγείας, και ζήτησε σαφείς εξηγήσεις.

Πιερρακάκης ακούει Θεμιστοκλέους;

Ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό στέλεχος του Υπουργείου Υγείας εξελίσσεται ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και υπεύθυνος για το θέμα των εμβολιασμών. Ο κ. Θεμιστοκλέους προέρχεται επίσης από το περιβάλλον του πρωθυπουργού και λέγεται ότι είναι και αρκετά κοντά του. Αρχικά είχε αναλάβει το συντονισμό της διαχείρισης των δωρεών κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας και στη συνέχεια ανέλαβε την οργάνωση της «Επιχείρησης Ελευθερία».

Λόγω της θέσης αυτής είναι και το άτομο που δέχεται και τις περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με πρακτικά θέματα που αφορούν τον εμβολιασμό, τα οποία με τη σειρά του πρέπει να μεταφέρει προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Φαίνεται όμως ότι δυστυχώς το τελευταίο να μην μπορεί να ανταποκριθεί πάντα και όσο άμεσα θα έπρεπε.

Τελευταία προέκυψαν ζητήματα που αφορούσαν εκδόσεις πιστοποιητικών εμβολιασμού αλλά και freedom pass σε ομάδες πληθυσμού που βίωσαν την νόσο του κορονοϊού. Το Υπουργείο Υγείας λαμβάνει πολλά αιτήματα ή παράπονα πολιτών, όμως φαίνεται πως το επιτελείο του Υπουργού κ. Κυριάκου Πιερρακάκη δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά που του μεταφέρονται.

Δε λέμε ότι δεν έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση, όμως είτε το θέλουμε είτε όχι, η υγεία και η ανθρώπινη ζωή δεν είναι μόνο ψηφιακές εφαρμογές….

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.