Φόρουμ Δελφών: Πυροτέχνημα η άρση της πατέντας – Μόνο οι μεγάλες εταιρείες έχουν πρόσβαση στις πρώτες ύλες των εμβολίων

Μία ενδιαφέρουσα ανάλυση για το θέμα της άρσης της πατέντας έκανε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Biogen, Στέλιος Παπαδόπουλος, στη συζήτηση με θέμα «Pharmaceutical Innovation: The future-proof investment» στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Στέλιος Παπαδόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των πατεντών και στην πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων. Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «άσχετο το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας», εξηγώντας τους λόγους γι’ αυτή του τη θέση.

Όπως είπε, το θέμα των συστατικών εμβολίων για τα επόμενα τρία χρόνια έχει κλείσει και μόνο οι μεγάλοι παίκτες θα έχουν πρόσβαση σε αυτά, καθώς τα έχουν ήδη αγοράσει, πράγμα που σημαίνει ότι άλλες φαρμακευτικές δεν μπορούν να βρουν στην αγορά τα απαραίτητα συστατικά. Η άρση της πατέντας δεν σημαίνει ότι ο καθένας θα μπορεί να φτιάξει εμβόλια.

Επίσης, τόνισε ότι τίθεται και θέμα ασφάλειας, αναφέροντας το παράδειγμα της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ και διερωτήθηκε «ποια εταιρεία θα πετούσε 15 εκατ. εμβόλια που δεν φτιάχτηκαν σωστά;», όπως έκανε η Johnson & Johnson.

Εκτίμησε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε αυτή την πρόταση επειδή ήθελε απλά να σταματήσει το δόγμα Τραμπ «Πρώτα η Αμερική» και να δείξει ότι οι ΗΠΑ παίρνουν τη θέση τους στον κόσμο και πρόσθεσε ότι «πιστεύω ότι το θέμα της πατέντας είναι ένα πυροτέχνημα για να δουν πώς θα αντιδράσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες».

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι εταιρείες να βάλουν πλάτη

Στη συζήτηση στο Οκονομικό Φόρουμ, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι γνωρίζει πως «χωρίς πνευματική ιδιοκτησία δεν βγαίνει νέο φάρμακο. Όμως η πρόταση έγινε για να ξεκινήσει ένας σοβαρός διάλογος στην παγκόσμια κοινότητα». Όπως εξήγησε η πρόταση Μπάιντεν αναγκάζει και τις εταιρείες να σκεφτούν τι πρέπει να κάνουν για να λύσουν το πρόβλημα (δηλαδή, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στις φτωχές χώρες σε σύγκριση με τις πλούσιες). «Πρέπει και οι εταιρείες να βάλουν πλάτη στο πρόβλημα εμβολιασμού των φτωχών χωρών», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου τόνισε ότι «αν δεν υπήρχε πνευματική ιδιοκτησία, δεν θα είχαμε τόσα εμβόλια, η κατοχύρωση της πατέντας είναι ουσιαστική και η κατάργηση της πατέντας δεν θα δημιουργήσει αύξηση διαθεσιμότητας.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.