Μητσοτάκης: Προίκα για το ΕΣΥ οι νέες ΜΕΘ από τη δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο «Γ. Παπανικολάου»

Νέα έκκληση απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους πιο ηλικιωμένους και στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να μην διστάσουν να εμβολιαστούν.

“Ένα απλό τσίμπημα μπορεί να σας γλιτώσει από μία πολύ μεγάλη περιπέτεια”, είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου» στο οποίο, μετά από προσφορά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», τίθενται σήμερα σε λειτουργία 18 νέες, πλήρως εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ.

 

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι “καθώς φτάνουμε προς το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η άμυνά μας απέναντι στον κορονοϊό είναι το εμβόλιο. Τα εμβόλια είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και προστατεύουν τους συμπολίτες μας, ειδικά τους πιο ηλικιωμένους από την αρρώστια”.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την υποδειγματικά οργανωμένη επιχείρηση «Ελευθερία» και ανέφερε ότι “προσθέτουμε πια πολύ περισσότερα εμβόλια, ειδικά τους επόμενους δύο μήνες”.

Με την ευκαιρία του ανοίγματος της πλατφόρμας εμβολιασμού και για την ηλικία 30-39 που από την Μεγάλη Εβδομάδα θα μπορεί να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς, εκτίμησε ότι “θα είμαστε συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα μας όσο πιο γρήγορα να χτίσουμε αυτό το τείχος ανοσίας”.

Παράλληλα όμως ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού δεν πρέπει να οδηγήσει σε κανέναν εφησυχασμό, ζητώντας “καθώς απελευθερώνουμε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα οι συμπολίτες μας να προσέχουν διπλά”.

“Αυτό θα ισχύει ειδικά για όταν ανοίξει πια η εστίαση. Η λογική είναι ότι θέλουμε τον κόσμο οργανωμένα να μπορεί να κινείται έτσι ώστε να αποφεύγουμε συγχρωτισμούς στα σπίτια όπου η εξάπλωση του κορονοϊού εκ των πραγμάτων είναι πιο εύκολη”, είπε.

«Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν έρθει για να μείνουν. Κάποια στιγμή θα τελειώσει ο Covid και θα είναι μία μεγάλη προίκα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την επόμενη μέρα», τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ ευχαρίστησε γιατρούς και νοσηλευτές για τη μάχη στην πρώτη γραμμή 14 μήνες τώρα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, η οποία συνοδευόταν από τον εκτελεστικό γενικό συντονιστή της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Μάρτων Σίμιτσεκ, τόνισε ότι οι 18 κινητές κλίνες ΜΕΘ που δώρισε η Επιτροπή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι «πλήρως λειτουργικές σε εξοπλισμό και αναλώσιμα», ενώ «κατασκευάστηκαν και παραδίδονται σε δύο μόλις μήνες από την ανακοίνωσή της δωρεάς».

«Ελπίζουμε ότι η κίνηση αυτή θα ανακουφίσει, έστω και λίγο, το πολύ μεγάλο βάρος που σηκώνουν οι άνθρωποι του Νοσοκομείου στη μάχη που δίνουν απέναντι στην Covid-19 για να σώσουν ανθρώπινες ζωές» πρόσθεσε η ορόεδρος της Επιτροπής, η οποία ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για να γίνει αυτή η δωρεά πραγματικότητα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε πως «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το ΕΣΥ κατάφερε και έκανε τεράστια άλματα και κυρίως στο κομμάτι της Εντατικής Θεραπείας, προκειμένου να μην αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας χωρίς την απαραίτητη φροντίδα υγείας”.
“Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε δημιουργήσει μια μεγάλη παρακαταθήκη που θα μας δώσει την ευκαιρία, αμέσως μετά την πανδημία, να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο, τόσο τις υποδομές όσο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Αυτές οι υποδομές που δημιουργήσαμε και κυρίως οι ΜΕΘ, δεν είναι απλά εξοπλισμός και κτίρια. Είναι πλήρως στελεχωμένες, και με το που ολοκληρώνεται μια ΜΕΘ υπάρχει το προσωπικό το οποίο υπηρετεί και είναι έτοιμο να προσφέρει υπηρεσίες υγείας. Αυτό κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και θα το συνεχίσουμε αμέσως μετά», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η διοικήτρια του Νοσοκομείου, Μαρία Γιογκατζή σημείωσε ότι «αυτό το έργο, οι 18 κλίνες ΜΕΘ που παραλαμβάνουμε, θα βοηθήσει όχι μόνο το νοσοκομείο αλλά και τις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη Βόρειο Ελλάδα». Παράλληλα στάθηκε στην «έγκριση 10 τακτικών θέσεων ιατρών και 45 τακτικών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού για να μπορέσει να στελεχωθεί η Μονάδα». Η κ. Γιογκατζή ευχήθηκε αυτές οι 18 κλίνες «σύντομα να χάσουν τον χαρακτηρισμό τους ως COVID και να παραμείνουν ως κλίνες γενικής ΜΕΘ, ελπίζοντας ότι η όλη εκστρατεία με τον εμβολιασμό θα έχει απόδοση το γρηγορότερο δυνατό».

Διαμαρτυρίες των εργαζομένων

Σύμφωνα με το GRTimes.gr, υπήρξαν αποδοκιμασίες από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης και μέλη της ΕΝΙΘ, κατά την άφιξη του πρωθυπουργού στο νοσοκομείο. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν για μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά με την κίνηση αυτή θέλησαν να επισημάνουν πως για τις 18 νέες κλίνες ΜΕΘ που θα εγκαινιάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, δεν έγιναν παρά λίγες προσλήψεις ανειδίκευτου επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού, τη στιγμή που απαιτούνται τουλάχιστον 100 εξειδικευμένοι εργαζόμενοι.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.