Ψηφίστηκε το ακαταδίωκτο των μελών των 3 επιστημονικών επιτροπών

Με τις ψήφους της βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία για την προστασία των μελών των 3 επιτροπών προέκυψε από την πίεση των ίδιων των μελών προς την κυβέρνηση για μία προστασία για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, σχετικά με την εφαρμογή και την άρση των περιοριστικών μέτρων στη διάρκεια της πανδημίας.
Ιδαίτερη πίεση ασκούσαν εδώ και καιρό τα μέλη που συνήθως είχαν την αντίθετη άποψη με την πλειοψηφία.

Η διάταξη για το ακαταδίωκτο των μελών των Επιτροπών ψηφίστηκε τελικά, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί από την ψηφοφορία, καταγγέλλοντας το συγκεκριμένο άρθρο για την νομοθετική προστασία των Επιτροπών.

Συγκεκριμένα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Ραγκούσης, ανέφερε τα εξής:

«Πρέπει να επιστρέψει τώρα στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να αποσύρει τη διάταξη. Βάζετε ταφόπλακα στην εμπιστοσύνη των πολιτών για την επιστημονική κοινότητα στη διαχείριση της πανδημίας. Δεν θα συμμετάσχουμε στην ψηφοφορία διότι δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτό που κάνετε, φέρνετε μια τροπολογία κρυπτοαμνήστευσης. Έχουν ανάγκη προστασίας οι επιστήμονες; Δεν διαχειρίστηκαν την δύσκολη αυτή περίοδο την κατάσταση με βάση τη γνώση τους και την επιστημοσύνη τους;».

«Η διάταξη προστατεύει τους επιστήμονες από τον κανιβαλισμό που ζούμε, από ψεκασμένους και από fake news», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης συμπληρώνοντας: «Θα είστε δειλοί πολιτικά αν δεν μείνετε εδώ να ψηφίσετε. Ελάτε και πείτε ότι αυτό αφορά κραυγαλέες περιπτώσεις ανυπόστατων μηνύσεων και δεν αμφισβητούμε την επιστημονική επάρκεια αυτών των ανθρώπων».

Το Κίνημα Αλλαγής δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία διότι δεν έγινε δεκτό το αίτημά του να μην υπάρχει πανσπερμία διατάξεων στις τροπολογίες, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», η Ελληνική Λύση δήλωσε ότι καταψηφίζει το ακαταδίωκτο, ενώ καταψήφισε και το ΜέΡΑ25.

Τι αναφέρει η διάταξη

Η διάταξη για το ακαταδίωκτο των μελών των Επιτροπών αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας για την Covid-19, τα μέλη της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για τη γνώμη που διατύπωσαν ή για την ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω Επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση ή εξύβριση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή ανέφερε τα εξής: «εξασφαλίζει ότι μέλη της Επιτροπής λοιμωξιολόγων όχι μόνο δεν μπορούν να διωχθούν δικαστικά αλλά ούτε καν να κληθούν να καταθέσουν στις δικαστικές Αρχές για τη διαχείριση της πανδημίας, μην τυχόν και αποκαλυφθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, εξηγεί για ποιον λόγο εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων».

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.