Στη Βουλή οι χρεώσεις ιδιωτικών κλινικών – Έρχονται αλλαγές στην κοστολόγηση του ΕΟΠΥΥ και τη συμμετοχή των ασθενών

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ενημερώνει σήμερα Πέμπτη στη Βουλή τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με τις χρεώσεις ιδιωτικών υγειονομικών φορέων και τον ρόλο του ΕΟΠΥΥ ως Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά το αποκαλυπτικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για υπερχρεώσεις ασφαλισμένων.
Στη συνεδρίαση θα παρίσταται και ο Συνήγορος του Πολίτη, κ. Ανδρέας Ποττάκης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, κατόπιν εξέτασης αναφορών πολιτών-ασφαλισμένων με αντικείμενο την υπερχρέωσή τους από ιδιωτικούς υγειονομικούς φορείς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, συνέταξε Πόρισμα με τις διαπιστώσεις και προτάσεις του προς τους αρμόδιους Υπουργούς.

Οι πολίτες που προσέφυγαν στο Συνήγορο του Πολίτη (ΣτΠ) ανέφεραν ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους για ενημέρωση και έλεγχο σχετικά με την κοστολόγηση νοσηλειών τους σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές καθώς και για την άρνησή του να προβεί σε καταλογισμό σε βάρος των παρόχων, ποσών που έχει διαπιστώσει ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ ότι χρεώθηκαν καταχρηστικά ή απαιτήθηκαν παρανόμως από τους ασφαλισμένους.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του υπεύθυνου του κοινοβουλευτικού τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Τσίμαρη, σχετικά με τις πρόσθετες χρεώσεις ιδιωτικών φορέων υγείας στους ασθενείς δήλωσε πως «το ΕΣΥ είναι απόλυτα λειτουργικό» και ότι το υπάρχον πλαίσιο είναι «υπερβολικά γαλαντόμο», καθώς στέλνει εύκολα ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές. Τόνισε δε, ότι το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή με τη συμμετοχή της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ και του Συνηγόρου του Πολίτη, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Δεν θέλω να κινητροδοτώ την πρόσβαση των πολιτών σε ιδιωτικές κλινικές για υπηρεσίες που παρέχει το ΕΣΥ», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε πως «έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ασθενών στις ιδιωτικές κλινικές, καθώς επίσης και τα ποσά που καταβάλλει σε αυτές ο ΕΟΠΥΥ, προ clawback».

«Αν πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προστατευτικοί, τότε θα είμαστε προστατευτικοί για το ΕΣΥ, το οποίο χρηματοδοτείται από φόρους και εισφορές που εξακολουθούν να πληρώνονται. Για μας πρώτα είναι το ΕΣΥ και μετά όλα τα άλλα».

Για την κατάρτιση νέας σύμβασης του Οργανισμού με τις ιδιωτικές κλινικές, καθώς η ισχύουσα σύμβαση λήγει σύντομα, ορίστηκαν τα μέλη της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ.

Η νέα σύμβαση θα γίνει σύμφωνα με τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Οργανισμού.

«Με τη νέα σύμβαση, η συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ θα είναι πολύ συγκεκριμένη», δήλωσε ο υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ θα είναι πλέον ακόμη πιο περιορισμένη «για πράγματα που το ΕΣΥ παρέχει».

Οι διαπιστώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη

Στο πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει:
– ελλιπή, ασαφή και ακατάλληλη ενημέρωση νοσηλευόμενων από τον ΕΟΠΥΥ,
– τη μη νόμιμη πρακτική χρέωσης «αναβάθμισης θέσης» κατά τη νοσηλεία σε συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικές κλινικές,
– τη μη τήρηση της νόμιμης διοικητικής διαδικασίας κατά τον έλεγχο των χρεώσεων από τον ΕΟΠΥΥ και την επιβολή κυρώσεων,
– την ανάγκη διερεύνησης και ενημέρωσης για τον έλεγχο του κόστους των νοσηλειών και από τη φορολογική διοίκηση και ζητήματα ως προς την διασφάλιση της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας κατά τη διενέργεια των ελέγχων.

Διαβάστε επίσης

Συμβουλευτική Θηλασμού: Τι πρέπει να ξέρετε

Αυτά τα είδη ψωμιού είναι καλύτερα για τα άτομα με διαβήτη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.